error: could not find USB device "USBasp"

er9x is the best known firmware. It has a superb range of features and is well supported by the community. Well worth trying out.
Post Reply
wallaguest1
Posts: 121
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:56 am
Country: -

error: could not find USB device "USBasp"

Post by wallaguest1 » Thu Jan 26, 2012 8:39 pm

hi
i have a friend with a problem, i told him to check the cable connections, he reinstalled the drivers 10 times and changed to another USB cable but he claim to have the same error always:

avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

Any idea about what else could he make ? he is using the sp board, and looks functional as the radio power up at 4,7v when connected, but Eepe return always " Not found USBasp"

thnks


User avatar
Rob Thomson
Site Admin
Posts: 4540
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 am
Country: United Kingdom
Location: Albury, Guildford
Contact:

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by Rob Thomson » Thu Jan 26, 2012 10:17 pm

Clean the pads! Clean the pads! Clean the pads!
Slope Soaring, FPV, and pretty much anything 'high tech'
...........if you think it should be in the wiki.. ask me for wiki access, then go add it!

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

error: could not find USB device "USBasp"

Post by cre8tiveleo » Thu Jan 26, 2012 10:39 pm

Has some one mentioned anything about cleaning the pads carefully? Make sure there isn't any resedue to hamper proper connectivity?

wallaguest1
Posts: 121
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:56 am
Country: -

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by wallaguest1 » Thu Jan 26, 2012 11:11 pm

why the pads?
the error is related to the programing card, even if its not connected to the radio should be recognized, right?

he say the Card is recognized as USBasp in the device manager of windows, so no sense that eepe says "coudl not find USB device", not¿?
Last edited by wallaguest1 on Thu Jan 26, 2012 11:41 pm, edited 1 time in total.

User avatar
Rob Thomson
Site Admin
Posts: 4540
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 am
Country: United Kingdom
Location: Albury, Guildford
Contact:

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by Rob Thomson » Thu Jan 26, 2012 11:17 pm

That.... it a very good point!

:mrgreen:


Try a different usb port? Maybe try on a pc that you know works on a different radio?
Slope Soaring, FPV, and pretty much anything 'high tech'
...........if you think it should be in the wiki.. ask me for wiki access, then go add it!


User avatar
GrootWitbaas
Posts: 358
Joined: Tue Dec 27, 2011 8:57 pm
Country: -
Location: Germany

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by GrootWitbaas » Fri Jan 27, 2012 12:10 am

ok to fix this is easy .... please tell us the settings he has in eepe under configuration.
Make sure he has
AVRDUDE = eepe/avrdude.exe
Programer = usbasp
mcu = M64
Port = Nothing

The problem as described above is most probably because he has Port = USB or something, however it could be avrdude.
I'm not on windows, but think I have the correct location for avrdude. if it is different you may link to another version of avrdude that does not suport usbasp.
General trouble maker and wannabee Dev

wallaguest1
Posts: 121
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:56 am
Country: -

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by wallaguest1 » Fri Jan 27, 2012 12:58 am

yes, as you see in this "screenshoot" he use USB as port... is that incorrect? i user USB as port always and works well...
i will tell him to select "nothing" in port and see the result..

Image

User avatar
GrootWitbaas
Posts: 358
Joined: Tue Dec 27, 2011 8:57 pm
Country: -
Location: Germany

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by GrootWitbaas » Fri Jan 27, 2012 1:02 am

yes I have seen before somewhere a post about someone having problems, and removing usb as port fixed it .....should be nothing I think. also depends on the driver/usbsetup of the pc I think, but not sure. I use only mac but have seen this. I am guessing the ID from the usb port is the problem ...can be drivers, depending what drivers he used to install, there are a few places to get the drivers, but removing the port should work
General trouble maker and wannabee Dev

wallaguest1
Posts: 121
Joined: Mon Jan 02, 2012 9:56 am
Country: -

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by wallaguest1 » Fri Jan 27, 2012 12:55 pm

he told me to get the same error even selecting "blank" instead USB in the configuration.

Thats so strange as windows recognize the board as USBasp and the radio just turn on at ~4,7v so there is USB supply power and everything seems correct
i can't figure out why Eepe return the error "could not find USBasp device" in his pc. He even claim to test it in multiple pc's with different USB cables.
Any one think it could be a hardware issue even if windows recognize it as USBasp¿? looks pretty senseless

any one got any idea about where could be the problem?

thnks

User avatar
Rob Thomson
Site Admin
Posts: 4540
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 am
Country: United Kingdom
Location: Albury, Guildford
Contact:

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by Rob Thomson » Fri Jan 27, 2012 12:57 pm

Sounds to me like a bad driver install.

it would be interesting to get the radio plugged in to a PC that you already 'know' works on another radio.
Slope Soaring, FPV, and pretty much anything 'high tech'
...........if you think it should be in the wiki.. ask me for wiki access, then go add it!

User avatar
GrootWitbaas
Posts: 358
Joined: Tue Dec 27, 2011 8:57 pm
Country: -
Location: Germany

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by GrootWitbaas » Fri Jan 27, 2012 10:19 pm

Ok the best thing I can suggest, He should remove the drivers, remove eepe, and start from scratch. Use the driver from here and take eepe from here
General trouble maker and wannabee Dev

john27031953
Posts: 151
Joined: Mon Jun 17, 2013 3:26 am
Country: Australia
Location: Buderim

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by john27031953 » Mon Jun 17, 2013 6:28 am

I tried the driver from there and it failed

john27031953
Posts: 151
Joined: Mon Jun 17, 2013 3:26 am
Country: Australia
Location: Buderim

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by john27031953 » Tue Jun 18, 2013 1:08 am

Fixed thanks

John

User avatar
Flaps 30
Posts: 1490
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:04 pm
Country: -
Location: Wokingham Berkshire

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by Flaps 30 » Tue Jun 18, 2013 11:04 am

Can you share how you fixed it John?

Sportssedanman
Posts: 12
Joined: Sun Aug 04, 2013 2:11 pm
Country: -

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by Sportssedanman » Sat Mar 15, 2014 12:46 am

Hi John,

I have the same problem. How did you fix it??

User avatar
rperkins
Posts: 1422
Joined: Sun Jan 08, 2012 12:51 pm
Country: -

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by rperkins » Sat Mar 15, 2014 1:50 am

that error means the drivers were not installed properly.

It would be helpful if you mentioned your OS.

you can find driver information, including partially signed windows drivers, information for win8, here.
http://9xrprogrammer.com/index.php/learn/23-drivers

ConRacer
Posts: 16
Joined: Tue Aug 16, 2016 5:51 am
Country: -

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by ConRacer » Wed Oct 19, 2016 11:35 am

Hi All,

I keep getting this message:

=================================================================================
Started AVRDUDE
C:/Program Files (x86)/eePe/avrdude.exe -c usbasp -p m64 -U eeprom:r:C:/Users/TEMP/AppData/Local/Temp/temp.hex:i
=================================================================================
avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1
=================================================================================

My config is set to:
Programmer: usbasp
mcu:m64
port: blank

Please help!!!

User avatar
jhsa
Posts: 18611
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: error: could not find USB device "USBasp"

Post by jhsa » Wed Oct 19, 2016 12:22 pm

That looks like an UsbAsp driver problem..

João

EDIT: I have just read on another thread where you posted the same as here that you are using ersky9x and not er9x. You don't use UsBasp with ersky9x radios.
This thread is about er9x radios that DO USE UsbAsp as programmer. So, this is the wrong thread for your problem.
Ahh!! And please don't double post as you will make it more confusing for the people trying to help you..
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


Post Reply

Return to “er9x”