Radio dead after updating.

erskyTx runs on many radios and upgrade boards
ersky9x was a port of er9x for use on the sky9x board.
Post Reply
Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Radio dead after updating.

Post by Rad » Tue Jul 17, 2018 8:59 pm

Hello! Today I updated my 9xtreme to ersky9xProvR222b4, and after flashing the radio with eepesky as always (using revision P423, may 24 2018) and when I turn the radio on, the screen does two blinks in red, one in blue, and then the screen stays in green... The thing is the radio just stays in color green, but I can see nothing in the screen. Also I have the starting music.

Any ideas here?

EDIT: I reflashed and older version 222a8, and still the same problem... I wonder if something is broken inside and the problem when flashing is just a coincidence...

EDIT 2: I can read the models with eepysky. Im thinking about a hardware problem screen related...


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16585
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Radio dead after updating.

Post by MikeB » Tue Jul 17, 2018 10:34 pm

Looks like a problem with the 9Xtreme communicating with the original main board. The backlight colours you describe are consistent with the 9Xtreme failing to see the AVR processor and then updating the code on the AVR processor (apparently successfully, shown by the green backlight).
My best suggestion is to remove the 9Xtreme, and clean the 4 pads it connects via. If you power the main board on, with the 9Xtreme disconected from it, the main board should display the revision of its firmware. My suspicion is the reset signal to the AVR processor on the main board is being held active (low). THis would prevent the AVR from communicating to the 9Xtreme, but still allow for a successful update.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Wed Jul 18, 2018 7:44 pm

Hi Mike, thanks for your fast answer as always. I have opened the radio and cleaned the pads, but still did not work. Then I checked all the connectors and then switched the radio On again, and suddenly, it started working, so it seems you were right and something was a bit loose inside. It happened just after updating, but it seems it was a coincidence.

I hate opening the radio with all my heart, because the screw mounts are beginning to wear... Do you have any tip or fix you can give me? I think smartieparts had something for it, but I dont remember it very well.

Thanks!

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16585
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Radio dead after updating.

Post by MikeB » Wed Jul 18, 2018 8:13 pm

I have some 6BA, 20mm long self tap screws. These are just a little bit thicker than the normal screws and cut a new thread in the plastic.
As standard, when doing the radio back up, turn the screws backwards until they "click", indicating they are aligned with the existing thread, then tighten them.

The 6BA screws are 2.9mm in outside diameter.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Wed Jul 18, 2018 9:32 pm

Hi Mike, I have read your "clicl" tip months ago and I am doing it since then, its a great idea.

In the radio just one of the mounts is bad, but look what an awesome solution I found:

https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... s%21%21%21


Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Wed Oct 09, 2019 1:00 pm

Hi Mike, a bit of necro posting here,

I am having more or less the same issue again.
9xtreme with:
ersky9xProvR222.zip
07-Jul-2019 20:23

Sometimes when I switch the radio, I have those colors popping again, and the screen stays in green.

But I noticed that I can start the radio in bootloader mode, and flash the firmware again. If I do it, the radio starts as usual.

I also noticed if I keep the left hand trim pressed right, the radio switchs on with no issues.

What to you think is going wrong? Pads were cleaned...

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Wed Oct 09, 2019 6:59 pm

When you manage to start the radio, do the trims work as they should?

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Wed Oct 09, 2019 7:58 pm

jhsa wrote:
Wed Oct 09, 2019 6:59 pm
When you manage to start the radio, do the trims work as they should?

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk
Yes, the trims work fine.

Also I must say the radio did not do this thing since a few days later after creating the thread. It started doing it again las time I flashed a softaware, in this case is a couple of days ago 99'9999% sure it is just a coincidence, but just in case....

Then another thing, not every time I switch the radio this happens. Sometimes it switches on completely nornal.

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Wed Oct 09, 2019 8:07 pm

I the screen stays completely green, does the radio control servos? or is it completely dead?

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Thu Oct 10, 2019 11:07 am

jhsa wrote:
Wed Oct 09, 2019 8:07 pm
I the screen stays completely green, does the radio control servos? or is it completely dead?

João
It seems to be able to control servos. Sorry the post's title is misleading, I wrote it in a panic attack back in the day when it started malfunctioning.
It is very strange and it did not do it for a long time until I flashed the newest erskytx version. Again, it can be just a coincidence, but the issue is there...

Also this does not always happen. For complicating the things even more, It seems it does it when it has been off for a day or two. I will try it again when I arrive home, and Ill try connecting and disconnecting the battery to see what happens.

It is not a huge problem, but if for some reason my 9xtreme dies, I jump out of the window.

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Thu Oct 10, 2019 12:26 pm

Ok, if it is able to control servos it means that the 9extreme board itself is working.
And that makes me believe that there is some bad connection betwee. The 9xtreme board and the stock 9x board.

You could try to remove the 9xtreme board and clean the pads with an old toothbrush and some alcohol. Then assemble
everything again, being careful not to overtight the screws. Make also sure that the 9xtreme's pins are straight.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Thu Oct 10, 2019 1:32 pm

Last time I had the problem I opened the radio and I cleaned and the problem persisted for a while... But yes, I will do it again. In about two months Ill have the encoder on my hands, so I will open the radio, install it, and recheck all the wires and so on. Looks like that it will be the last mod I will make in my radio, because I believe is not possible to make anything else, lol.

As always, thanks for your help! Ill update as soon as I have news.

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Thu Oct 10, 2019 3:18 pm

Rad wrote:
Thu Oct 10, 2019 1:32 pm
Looks like that it will be the last mod I will make in my radio, because I believe is not possible to make anything else, lol.
Yeah right, where did I read that before?? :roll: Oh wait, I said it many times :) :mrgreen:
Don't say it is not possible to do anything else, because it is :) Blame Mike for that ;) :mrgreen:

Do you already have a slider on the side? what about e receiver installed under the Back PCB for wireless trainer? ;)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Thu Oct 10, 2019 5:12 pm

jhsa wrote:
Thu Oct 10, 2019 3:18 pm

Do you already have a slider on the side? what about e receiver installed under the Back PCB for wireless trainer? ;)

João
Well, after replacing 4 switches with 3 position ones, and installing 4 push buttons at the back of the radio, I belive the slider is not possible. If yes, please guide me because I will fit one just for the fun of it!

And the receiver in the radio, well, the bluetooth module is for that, right? If yes I have it... Anyway you know I never fly so it looks like I wont use it.

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Thu Oct 10, 2019 6:17 pm

Rad wrote:
Thu Oct 10, 2019 5:12 pm


Well, after replacing 4 switches with 3 position ones, and installing 4 push buttons at the back of the radio, I belive the slider is not possible.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://openrcforums.com/forum/viewtopi ... 126&t=7987

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Thu Oct 10, 2019 7:57 pm

jhsa wrote:
Thu Oct 10, 2019 6:17 pm
Rad wrote:
Thu Oct 10, 2019 5:12 pm


Well, after replacing 4 switches with 3 position ones, and installing 4 push buttons at the back of the radio, I belive the slider is not possible.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

https://openrcforums.com/forum/viewtopi ... 126&t=7987

João
Yep, I know your thread very well, because I flagrant copied almost everything, lol.

I dont remember it very well, but i think if you install four 3 pos switches, and 4 push buttons like I did, there are just no more free ext pins, and hence is not possible to install the slider. Can you or Mike confirm that?

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Thu Oct 10, 2019 7:59 pm

Ahh yes, that is possible :) I just upgraded the ELE switch to 3 position..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Thu Oct 10, 2019 8:11 pm

Well, then it looks like I have to source one or two of those taranis sliders...

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Thu Oct 10, 2019 8:31 pm

I meant, it is possible that there aren't any more available inputs :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Fri Oct 11, 2019 5:55 am

jhsa wrote:
Thu Oct 10, 2019 8:31 pm
I meant, it is possible that there aren't any more available inputs :)

João
Lol, not sure now... Where is Mr Mike? Maybe he can throw us some light...

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16585
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Radio dead after updating.

Post by MikeB » Fri Oct 11, 2019 8:55 am

The 4 stick inputs on the original 9X board are available for extra analog inputs, and the hardware menu supports selecting one of these for each of POT4 and POT5.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 281
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: -

Re: Radio dead after updating.

Post by Rad » Fri Oct 11, 2019 1:30 pm

Cool news then, Mike. It means I can add two of those sliders. I dont know if I will use them, but now I do want them.
At the beginning I thoug the same about the push buttons and now is the best mod for me.

Joao, do I get this?:
https://es.aliexpress.com/item/20226048 ... DFXKb&mp=1

User avatar
jhsa
Posts: 18977
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Radio dead after updating.

Post by jhsa » Fri Oct 11, 2019 1:32 pm

It looks like, yes. :) And good to know that Aliexpress also havs them :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


Post Reply

Return to “erskyTx (was ersky9x)”