Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Development & General Chat for the superb openxvario project.

Moderator: rainer

Post Reply
Billy60
Posts: 29
Joined: Sun May 26, 2019 8:09 am
Country: -

Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Billy60 » Wed Jul 24, 2019 7:32 am

Good morning to all
My OpenXsensor works very well except for one slight roblem: the altimeter always starts at -3 meters.
I suppose there is a way to zero it but I can't find where this happens or how.
Now, the alt measurement always has some slight drift (decreases from -3 m to -4,5m after some minutes). I tried changing the Alt Temp Compensation parameter, from +1200 to -300, it stays the same. Any idea ?
I know it will never be perfectly stable but is i possible to keep this drift at a minimum value ?

Thanks a lot !


tonnie78
Posts: 97
Joined: Mon Jan 12, 2015 9:33 am
Country: -

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by tonnie78 » Wed Jul 24, 2019 8:03 am

If you press and hold the enter key for a while you get a menu. In this menu you select reset telemetry. Then it resets the high to zero.

Carbo
Posts: 381
Joined: Fri Aug 02, 2013 6:55 pm
Country: Germany
Location: Freinsheim RP

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Carbo » Wed Jul 24, 2019 10:07 am

Billy60 wrote:
Wed Jul 24, 2019 7:32 am
I tried changing the Alt Temp Compensation parameter, from +1200 to -300, it stays the same. Any idea ?
Good morning!

Ususally you should see a clear reaction. Do you use a MS5611 sensor? Compensation does only work with this sensor.

Billy60
Posts: 29
Joined: Sun May 26, 2019 8:09 am
Country: -

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Billy60 » Wed Jul 24, 2019 10:59 am

Thanks to all
Yes I use 5611. Also 280 elsewhere.
Thanks for the Telemetry Reset, it worked fine.
What about the drifting ? after half an hour I get a zero at -4m, starting from 0. I am worried because the Alt Temp Comp value does not seem to influence ...

Thanks again !

Carbo
Posts: 381
Joined: Fri Aug 02, 2013 6:55 pm
Country: Germany
Location: Freinsheim RP

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Carbo » Wed Jul 24, 2019 11:22 am

Billy60 wrote:
Wed Jul 24, 2019 10:59 am
What about the drifting ? after half an hour I get a zero at -4m, starting from 0. I am worried because the Alt Temp Comp value does not seem to influence ...
It always worked for me. Are you sure, the line is not commented with //? Or it is a hardware issue with this MS5611.

G-RX8 (green) vs. openXsensor (red) uncompensated/compensated
G-RX8vsoXS.png


Billy60
Posts: 29
Joined: Sun May 26, 2019 8:09 am
Country: -

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Billy60 » Wed Jul 24, 2019 12:21 pm

Could be a hardware issue. It works ok apart from this drift. I will get some other 5611 and compare.
The 280 works real good, it will do for the time.
Thanks a lot Carbo, your help on this post and others have really been helpful, mainly in understanding what was going on, bringing solutions !
Have a good day

Carbo
Posts: 381
Joined: Fri Aug 02, 2013 6:55 pm
Country: Germany
Location: Freinsheim RP

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Carbo » Wed Jul 24, 2019 3:58 pm

Billy60 wrote:
Wed Jul 24, 2019 12:21 pm
Thanks a lot Carbo, your help on this post and others have really been helpful, mainly in understanding what was going on, bringing solutions !
Thank you, but all the hard work was done by mstrens, not me.

Billy60
Posts: 29
Joined: Sun May 26, 2019 8:09 am
Country: -

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Billy60 » Wed Jul 24, 2019 5:46 pm

Right, but you did help me a lot.

By the way, the other MS5611 I have is Dead (on arrival), so are two BMP280, one only working, fine. No problem, just change of supplier !

Billy60
Posts: 29
Joined: Sun May 26, 2019 8:09 am
Country: -

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Billy60 » Fri Jul 26, 2019 7:14 am

By the way, does anyone have an adress which sells 'good' MS5611 and BMP280 ?
Out of 5 pcs I had, 3 where dead on arrival. They came from the Bay.

Would be useful to share
Have a good day

Carbo
Posts: 381
Joined: Fri Aug 02, 2013 6:55 pm
Country: Germany
Location: Freinsheim RP

Re: Zeroing the altimeter and drift compensation ?

Post by Carbo » Fri Jul 26, 2019 4:21 pm

Billy60 wrote:
Fri Jul 26, 2019 7:14 am
By the way, does anyone have an adress which sells 'good' MS5611 and BMP280 ?
Out of 5 pcs I had, 3 where dead on arrival. They came from the Bay.
I ordered everything from banggood with very good results.
https://www.banggood.com/search/ms5611.html


Post Reply

Return to “OpenXVario - an open source vario supported by the open source firmwares!!”