Build Compile amod [Please help]

Help with any software/desktop related issues. e.g. companion9x, eePe, etc
darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 1:20 pm

Is that correct ???
Do I need to solder Before resistor or after ???

Or do I need to remove them ???

Regards
Attachments
xpins.png
avr_atmega128_pinout.png


User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 2:08 pm

It's wrong. You marked pins 25 and 26 of the atmega.. You need to solder to pins 27 and 28 of the atmega..
On my voice module I had to remove the resistors.

João
Attachments
Untitled.png
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 2:15 pm

jhsa wrote:
Thu Feb 23, 2017 2:08 pm
It's wrong. You marked pins 25 and 26 of the atmega.. You need to solder to pins 27 and 28 of the atmega..
On my voice module I had to remove the resistors.

João

Thanks for your reply .

But here is TRIM port connection to chip Like Mike Suggested to connect Trim pins to X1 & X2 instead of Megasound
Just possibly, the firmware you have is looking for the trim switches on PORT C, bits 2 and 3. My original circuit shows these as connections X1 and X2. You could therefore try connecting the trim switches to these.
Serial to magasound go to pin 27 & 28 and this what I have.


Regards
Last edited by darozas on Thu Feb 23, 2017 2:20 pm, edited 1 time in total.

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 2:19 pm

And if I'm not mistaken, Pin 30 (RX) of the Atmega328 connects to pin 28 of the m128
and Pin 31(TX) of the Atmega 328 connects to pin 27 of the m128

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 2:23 pm

The trim switches that connected before to pins 27 and 28 of the Atmega 128 connect now to the voice module, atmega328 pins 1 and 2, again if I'm not mistaken.
Pin 1 is Thr trim up
Pin 2 is Thr trim down

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 2:27 pm

jhsa wrote:
Thu Feb 23, 2017 2:19 pm
And if I'm not mistaken, Pin 30 (RX) of the Atmega328 connects to pin 28 of the m128
and Pin 31(TX) of the Atmega 328 connects to pin 27 of the m128

João
Serial works communication is fine to PC I can upload files without problem.

Problem I have and it looks like Mega Sound don't talk with Atmega128 for some reason ;(

Regards

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 2:29 pm

jhsa wrote:
Thu Feb 23, 2017 2:23 pm
The trim switches that connected before to pins 27 and 28 of the Atmega 128 connect now to the voice module, atmega328 pins 1 and 2, again if I'm not mistaken.
Pin 1 is Thr trim up
Pin 2 is Thr trim down

João
Don't work That way :(

That what I got now and its not working

Every time I touch TRIM switch its just makes speaker to make weird noises

Regards

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 2:34 pm

Are you sure you connected the trims to pin 1 and 2 of the voice module, and connected the voice module to pins 27 and 28 of the radio's processor? Your picture above is wrong..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 2:36 pm

darozas wrote:
Thu Feb 23, 2017 2:27 pm
jhsa wrote:
Thu Feb 23, 2017 2:19 pm
And if I'm not mistaken, Pin 30 (RX) of the Atmega328 connects to pin 28 of the m128
and Pin 31(TX) of the Atmega 328 connects to pin 27 of the m128

João
Serial works communication is fine to PC I can upload files without problem.

Problem I have and it looks like Mega Sound don't talk with Atmega128 for some reason ;(

Regards
Do you have the FTDI always connected to the voice module? That won't work without a diode or two. Try disconnecting the FTDI adapter..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 2:53 pm

jhsa wrote:
Thu Feb 23, 2017 2:34 pm
Are you sure you connected the trims to pin 1 and 2 of the voice module, and connected the voice module to pins 27 and 28 of the radio's processor? Your picture above is wrong..

João
Attached pictures is for TRIM connection as MIke Suggested

And all connected like this

PD2 - Pin 27
PD3 - Pin 28

Atmega328 pins 1 & 2 connected to TRIM wires

I have posted some videos of what it do when it turned on.

And FTDI is disconnected when no needed

Regards

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 3:00 pm

Please try connecting
m328 PD0 - Pin 28 Radio
m328 PD1 - Pin 27 Radio

PD3 and PD4 on the m328, to the trim switches.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 3:10 pm

And if there is any FET transistor on the m328 serial lines, remove it and bypass it.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 3:28 pm

There is one diode on ATMEGA328 PD1 should I remove by pass it??

Regards

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 3:41 pm

yes, bypass that one. PD1 connects to pin 27
Put a schottcky diode with the Anode on PD0, and the cathode connects to Pin28. But you can try without the diode before. Don't connect the FTDI. You will need that diode and probably another one on the FTDI line later.. but before test without to see if it works

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 6:21 pm

Hi all again

Got some success here

:D GOT AUDIO FINALLY :D but not there yet

So came back home recompiled hex with TEST 1 flashed boom playing.

But only playing file 40 (Dont do anything if i press from 0 to 9)

Back light same always on.

So recompiled to TEST 0 back where started ill try to remove diode to see if it makes difference

Regards

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16609
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by MikeB » Thu Feb 23, 2017 6:31 pm

When you press 1-9 (remember 0 drops you to the bootloader so if you tried that first you stop the board playing anything), do you get 1-9 echoed back?

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 6:55 pm

Thanks for reply

i get nothing echoed back

just line off XXXXXX"Euro sign"XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX ans so on looks like euro sign shows up when its start to play soaund again

So board works just tripple checked connections all as required still no joy :(

Wired TRIM lines to X1&X2 Trims working now fine.
Audio as it was no difference still just ticking just dont get it :(((( :(((((((((((((


Regards
Attachments
serial.png

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16609
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by MikeB » Thu Feb 23, 2017 7:10 pm

If you don't get the 1-9 echoed back, then it seems the character you typed isn't getting to the Megasound processor.
Another check is to type the ESC character, and you should get a 'E' echoed back.

Can you still upload files OK?

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 7:34 pm

Thanks again

Just tried E S E and more nothing Echoed back

File upload works fine just have to re flash to TEST 0 to be able to talk to SD card

The way im testing is keep renaming different file to 0040 and uploading to sd via EEPE

And all files play fine


Regards

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 8:44 pm

If the trims are working, it means that the megasound is now working and the communication between radio and voice module is also working.. Why don't u just flash the normal file??

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 8:56 pm

jhsa wrote:
Thu Feb 23, 2017 8:44 pm
If the trims are working, it means that the megasound is now working and the communication between radio and voice module is also working.. Why don't u just flash the normal file??

João
If i flash standard amod_ser_hex it stops working radio wont do any sound at all just ticking speaker that all. Here i hit wall cant figure out what to do now :(

Regards

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 9:07 pm

Did you put the diode as I described? Did you remove the resistors?
If you flash "amod_ser_hex" do the trims and backlight work? (Just connect an LED, doesn't have to be the backlight itself)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 9:10 pm

Can you post a exact schematic of what you have connected? and how? And the schematic of the module you've built too, please..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 9:19 pm

Tried to by pass diode same

Im using oliver audiosound

Radio firmware is er9x 128 and yes flashed amodserial

All wired up us needed

Trims works coz i have wire them to Pin 25 pin 26 (Dont work on atmega328p)

Regards
Attachments
mega.png

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 9:30 pm

darozas wrote:
Thu Feb 23, 2017 9:19 pm


Trims works coz i have wire them to Pin 25 pin 26 (Dont work on atmega328p)

Pins 25 and 26 from where?? :)

Attached is the schematic from my voice module with arduino, and a picture with the pinout of the Atmega328P and the corresponding arduino pins. If you don't connect the things as they should be, IT WILL NOT WORK.. :(

Do you have the schematic from your board? Ort at least a link where i can get it..

João
Attachments
atmega328p-pinout.png
Arduvoice_schem.jpg
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 9:45 pm

Thanks for reply

pins like mike suggessted to Atmega128 pins 25 & 26

see schematics

Back-light is on working fine

Regards
Attachments
shem.png

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16609
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by MikeB » Thu Feb 23, 2017 10:52 pm

No, I suggested connecting the trims to pins 25 and 26 of the ATMEGA328 on the megasound board.

You say the backlight is working. Can you turn it on and off by assigning a switch to the backlight in the Radio setup menus and then using the switch to turn the backlight on and off?

For when using the TESTING firmware, please confirm you have the files 0001.wav to 0009.wav on the SD card.

I'll get back to you with some test firmware, probably some time tomorrow.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 19033
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by jhsa » Thu Feb 23, 2017 10:58 pm

Here, I put some comments on the schematic.. Please remove R17, remove also the FET(and bypass it)..

João
Attachments
shem.png
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 11:38 pm

MikeB wrote:
Thu Feb 23, 2017 10:52 pm
No, I suggested connecting the trims to pins 25 and 26 of the ATMEGA328 on the megasound board.

You say the backlight is working. Can you turn it on and off by assigning a switch to the backlight in the Radio setup menus and then using the switch to turn the backlight on and off?

For when using the TESTING firmware, please confirm you have the files 0001.wav to 0009.wav on the SD card.

I'll get back to you with some test firmware, probably some time tomorrow.

Mike.
Thanks again

Just checked Backlight but seams to be ALWAYS ON dont response to settings :(

And pins 26 25 do nothing on megasound do i solder wires direct to pins???

Regards

darozas
Posts: 59
Joined: Fri Feb 17, 2017 10:56 pm
Country: -

Re: Build Compile amod [Please help]

Post by darozas » Thu Feb 23, 2017 11:42 pm

jhsa wrote:
Thu Feb 23, 2017 10:58 pm
Here, I put some comments on the schematic.. Please remove R17, remove also the FET(and bypass it)..

João
Thanks for your time ill do that first thing tomorrow.

Got to much of this mod already.Loosing patients trust me never ever had such a frustrating thing in my life :mrgreen:

All look like works but in same words not its like sayin YES&NO that what i get now :lol:

Thanks again!!!


Post Reply

Return to “Software”