D8R II plus in PPM mode

General Help and support for the Taranis Radio.
Post Reply
Raythegreat
Posts: 226
Joined: Sat Apr 16, 2016 11:33 pm
Country: -

D8R II plus in PPM mode

Post by Raythegreat » Sun Sep 23, 2018 7:29 pm

Hi all,

Is it possible to use the FrSky receiver D8R II plus to output PPM mode? or CPPM mode?
If yes, can you please tell me the procedure to achieve this?
Procedure for Programming (firmware flashing) + bind procedure + jumpers.
And after that, what channel the PPM output goes?

Thanks
RTG


User avatar
Kilrah
Posts: 10271
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Kilrah » Sun Sep 23, 2018 8:03 pm

You need to flash the D8R-XP firmware, then look at its manual for jumper and plug positions.

Raythegreat
Posts: 226
Joined: Sat Apr 16, 2016 11:33 pm
Country: -

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Raythegreat » Sun Sep 23, 2018 10:37 pm

Thanks Kilrah,

So if I understand well, I need to download the D8R-XP firmware and follow the flash procedure like if I had a D8R-XP receiver?
Even if I have the D8R II plus?
Everything found on the Fr-sky site..?

RTG

User avatar
kalle123
Posts: 752
Joined: Sat Mar 29, 2014 10:59 am
Country: -
Location: Moenchengladbach

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by kalle123 » Mon Sep 24, 2018 5:50 am

Same hardware (D8R II and D8R-XP), different firmware and a different sticker on the housing.

br

Raythegreat
Posts: 226
Joined: Sat Apr 16, 2016 11:33 pm
Country: -

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Raythegreat » Mon Sep 24, 2018 5:29 pm

Good to know.

Thanks Kalle123.

However to flash the D8R II I will need the FrSky USB to RS-232 adapter. I don't have it.
So I wonder if I should simply order a small receiver like the XRM that has SBUS instead of D8R II in PPM mode.

I have the STK stick for smart ports, too bad I can't use it to flash the D8R II.

Ray


User avatar
Kilrah
Posts: 10271
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Kilrah » Mon Sep 24, 2018 5:56 pm

If what you want to control supports sbus then yes. Faster as well.
Some of the new receivers also have PPM outputs if needed.

Raythegreat
Posts: 226
Joined: Sat Apr 16, 2016 11:33 pm
Country: -

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Raythegreat » Mon Sep 24, 2018 6:17 pm

It is to control a FC for a drone.
All my receivers with sbus are taken on my airplanes so I was wondering if I could use an old D8R II in PPM instead to avoid PWM.

Which one is the fastest? I know SBUS is faster than PPM.

SBUS (sbus port)
PPM (channel 1)
PWM but with many servo wires.

User avatar
Kilrah
Posts: 10271
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Kilrah » Mon Sep 24, 2018 6:54 pm

SBUS is fastest. PPM and PWM are the same, unless you can switch the receiver to fast PWM in which case it would be inbetween SBUS and PPM.

User avatar
kalle123
Posts: 752
Joined: Sat Mar 29, 2014 10:59 am
Country: -
Location: Moenchengladbach

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by kalle123 » Mon Sep 24, 2018 9:06 pm

Ray, flashing the D8R II without having the FrSky adapter at hand is not impossible.

Two ways

With an FTDI adapter https://oscarliang.com/flash-frsky-rx-firmware/

or

if your computer still has an COM port https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... h-COM-Port

br

Raythegreat
Posts: 226
Joined: Sat Apr 16, 2016 11:33 pm
Country: -

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Raythegreat » Wed Sep 26, 2018 8:56 pm

That is very interesting, especially the method with the Taranis.
RS-232 on PC's is very rare now.

Thank you very much Kalle123

Ray

User avatar
kalle123
Posts: 752
Joined: Sat Mar 29, 2014 10:59 am
Country: -
Location: Moenchengladbach

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by kalle123 » Thu Sep 27, 2018 5:45 am

Raythegreat wrote:
Wed Sep 26, 2018 8:56 pm
RS-232 on PC's is very rare now.
I know, my PC still has one. But Ray, those also work and don't cost much.

https://de.aliexpress.com/wholesale?cat ... 32+adapter

Good to have one in the box, just in case.

br

Raythegreat
Posts: 226
Joined: Sat Apr 16, 2016 11:33 pm
Country: -

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Raythegreat » Thu Sep 27, 2018 1:44 pm

Thanks Kalle123,

Good to have these links.

Ray

User avatar
kalle123
Posts: 752
Joined: Sat Mar 29, 2014 10:59 am
Country: -
Location: Moenchengladbach

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by kalle123 » Thu Sep 27, 2018 2:05 pm

Ray, have those two here and both work fine. ;)

Image

br

Raythegreat
Posts: 226
Joined: Sat Apr 16, 2016 11:33 pm
Country: -

Re: D8R II plus in PPM mode

Post by Raythegreat » Fri Sep 28, 2018 2:35 am

Thanks again Kalle123,

These are so not expensive that it's worth it to buy them even if they won't serve now.
Always practical to have them and easy to use.

Ray


Post Reply

Return to “General help (FrSky Taranis radio)”