FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Cant get your radio to work? General Hardware issues?
andrewju
Posts: 773
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by andrewju » Sat Jul 15, 2017 1:48 pm

Good idea, thanks!


User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!) (9XR-Pro also)

Post by bob195558 » Sat Jul 15, 2017 3:47 pm

More info about M9 Gimbals installed in the 9XR-Pro: (viewtopic.php?f=122&t=6501&p=130185#p127324).

Bob B.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

interestingfellow
Posts: 198
Joined: Tue Jun 16, 2015 2:05 am
Country: United States
Location: durham, nc

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by interestingfellow » Wed Aug 02, 2017 7:25 pm

I have M9's in my 9x with an AR9x.
I might have to go back to the stock 9x board, which is 5v.

Would there be any point in replacing the hall effect sensors with 5v hall effect sensors (so I can use it with the stock 9x board)? I don't see why not as long as vout is 0-5v and the magnetic field sensitivity is about the same as the M9's sensor.

interestingfellow
Posts: 198
Joined: Tue Jun 16, 2015 2:05 am
Country: United States
Location: durham, nc

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by interestingfellow » Wed Aug 02, 2017 8:03 pm

Kinda hard to ID chinese chips, sometimes. ORCF won't let me attach file from my laptop or my phone... I get an HTTP error
I pulled the two virtical axis chip's. One says

704
49
9

and the other

627
002
2

I had seen a the conversion of pot's to hall effect sensors here

If I can't get replace my AR9x board, then I will probably degrade my 9x to stock, buy a QX7, sell the M9's, and pickup some M7's for the QX7 ....

andrewju
Posts: 773
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by andrewju » Fri Aug 04, 2017 5:52 am

Sorry, can't help much with the sensors as I didn't follow that market. I guess it may be difficult to find a suitable sensor operating at 5v. But I can be wrong.

Why do you want to downgrade back to the stock mainboard? In my opinion, AR9x is so much better!


User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Fri Aug 04, 2017 8:15 am

You cannot also just use 5V hall sensors directly on the Ar9x board. You have then 2 problems:
1 - You have to find a stable 5V source, which you might already have on the board. Just have to make sure that nothing else but the processor is powered by that source. I believe this also checks, because the Ar9x has two 5V regulators.

2 - You cannot use the 5V output from the gimbals directly on the processor's analog inputs. They expect 3.3V only, so you will need some sort of voltage divider.

This would be my approach to this problem..

I did convert some original 9x gimbals to hall sensors. I used some Allegro A1302 ( I think) sensors. They work at 5V. No idea if they are compatible with the frsky ones, probably not.

João

Sent from my thor using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by bob195558 » Fri Aug 04, 2017 10:15 am

Hi interestingfellow,
I believe the M9 and M7 Gimbals use 3.3 volts which works with the AR9X board.
If you have a bad AR9X board, it would be best to purchase another one, then to go backward to er9x and trying to find 5V sensors.
Some more info here: (viewtopic.php?f=122&t=9964&p=130339#p130339).

Bob B.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Fri Aug 04, 2017 10:33 am

yeah, if you have an Ar9x board which should be plug and play with the M9 gimbals,why do you want to go back to the original 9x board and replace the gimbals's sensors? It doesn't make any sense :o

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

interestingfellow
Posts: 198
Joined: Tue Jun 16, 2015 2:05 am
Country: United States
Location: durham, nc

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by interestingfellow » Fri Aug 04, 2017 12:42 pm

Thanks for the replies. I'm not trying to be curt, merely brief; my apologies if come across rude.

AR9x is awesome, for sure. It's all the mods that you all have worked so hard to sort out for years, in a drop in package for $30! I can't even imagine having to do all the troubleshooting that has been done to get the same features that AR9x provides.

I don't *want* to downgrade, but I might have to. I can't trust this specific AR9x board without a clear diagnosis of it's issue and solution. I contacted JK and he's looking to see if a replacement is available. If it is not, then I will need to reuse the stock main board.

I understand that AR9x uses 3.3v; I do not want to switch to 5v hall sensor for use with AR9x.

If I am not using an AR9x board (or similar), then the M9 gimbals are kind of useless for my 9x without modification.
I have ordered a Q X7 that should be here tomorrow. I do not want to cut the chasis of the X7 to accommodate the M9's. If I can't use the M9's in my 9x, I'll sell them, buy M7's, upgrade the X7 and downgrade the 9x. Worst case scenario, my 9x will have stock X7 BB gimbals instead of M9's.

I appreciate all of you!

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Fri Aug 04, 2017 12:50 pm

No one thinks you're being rude, don't worry ;) :)

The issue you're having with the Ar9x, is it the one being discussed at RC Groups with the intermittent blank LCD??

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

interestingfellow
Posts: 198
Joined: Tue Jun 16, 2015 2:05 am
Country: United States
Location: durham, nc

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by interestingfellow » Fri Aug 04, 2017 12:54 pm

Aye, that's the one. I've scoured over it with a magnifying glass and can't find any shorts/cold joints. And it happens quite randomly. I suspect now that temperature change is involved as it happens sooner than later when going from inside the house (AC) to outside (hot and humid) or when the radio is left on for a 20+minutes inside the house.
But not consistently. I used the radio outside on a hot day for 1-1/2 hours the other day buddyboxing with no issues.

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Fri Aug 04, 2017 1:01 pm

I answered your last post at the RCG Ar9x thread.. Please check it.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Xsires
Posts: 3
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:16 pm
Country: -

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by Xsires » Sun Sep 03, 2017 1:44 pm

Hi
Is gimbal m9-r sutable for this guide ?
https://www.frsky-rc.com/frsky-hall-sen ... lots-m9-r/

User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by bob195558 » Sun Sep 03, 2017 5:30 pm

New M9-R (quad Racing) Gimbal
FrSky Hall Sensor Gimbal for Racing Pilots – M9-R (viewtopic.php?f=95&t=10431&p=130898&hil ... +R#p130898).

Not sure because other web places (like Banggood.com) are listing the voltage range to be "Supply Voltage (VCC): DC 3.0 ~ ±0.5V" (max 3.5V)
and the FrSky web page is listing "Supply Voltage (VCC): DC 3.0 ~ ±5V" (max 8V).

Not sure which one is correct, but would guess ±0.5V would be the correct data.

The M-9 and M-7 FrSky Hall Sensor Gimbals are listed "Supply Voltage (VCC): DC 3.0 ~ ±0.5V" (max 3.5V).
The FrSky web page: (https://www.frsky-rc.com/product-category/accessories/).
The Banggood web page: (https://www.banggood.com/Frsky-M9-R-Hig ... ewArrivals).

Bob B.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

Chadbondoc21
Posts: 1
Joined: Mon Sep 25, 2017 11:56 pm
Country: -

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by Chadbondoc21 » Tue Sep 26, 2017 12:09 am

Hi guys i need help. I have a stock fs th9x upgrade firmware to opentx. Iwant to install m9 gimabl but i know the gimbals need 3.3v and the stock board supply 5v. My question is, if I’m going to use 3.3v step down just to supply 3.3v to gimbal from stock broard is this will work?

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Tue Sep 26, 2017 10:16 am

It will work but you will lose resolution.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (AR9x board with erSky9x)

Post by bob195558 » Tue Sep 26, 2017 11:34 am

Hi Chadbondoc21,
You may want to upgrade your th9x with the AR9x board (http://www.ar9x.net/)
and used erSky9x firmware (http://www.er9x.com/), as the AR9x upgrade board supplies the needed 3.3v to the Gimbals.


Update this Sept 26, 2017 (*** AR9x board is not available anymore)

Bob B.
Last edited by bob195558 on Tue Oct 31, 2017 11:23 pm, edited 2 times in total.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Tue Sep 26, 2017 11:47 am

Bob, the Ar9x board is not available anymore, and I don't know if it will ever be again. My guess is that it won't unfortunately. :(
There is no point in suggesting people to buy it anymore..

There is a chance that the ArUni board will be on the market again, but don't know when. Also it is not a direct replacement for the stock 9x board. It can be adapted though.

João


My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (AR9x board with erSky9x)

Post by bob195558 » Tue Sep 26, 2017 12:26 pm

Thanks, I did not know this, as the AR9x web page dose not indicate they have no more AR9x boards.
We do not lean this until we try to order (*** not available).
AR9x board not available.jpg
*** not available
Bob B.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Tue Sep 26, 2017 12:54 pm

Yes it does say "Out of Stock"

http://ar9x.net/index.php?route=product ... duct_id=50

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by bob195558 » Tue Sep 26, 2017 4:14 pm

I see it now ! thanks.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

Xsires
Posts: 3
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:16 pm
Country: -

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by Xsires » Thu Sep 28, 2017 8:12 am

Hi ) I fried my motherboard on th9x)
Where to buy sky9x or ar9x boards ?

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Thu Sep 28, 2017 8:16 am

Here:

https://www.banggood.com/Flysky-FS-TH9X ... mds=search

But not in stock at the moment.. expected in October..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Xsires
Posts: 3
Joined: Sun Sep 03, 2017 1:16 pm
Country: -

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by Xsires » Thu Sep 28, 2017 8:35 am

jhsa wrote:
Thu Sep 28, 2017 8:16 am
Here:

https://www.banggood.com/Flysky-FS-TH9X ... mds=search

But not in stock at the moment.. expected in October..

João
This board supply sensor buy 3.3v ?
I thought for M9 gimbals you need AR9x or SKY9x or 9Xtreme boards, and original board doesn't suitable, or I'm wrong ?

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Thu Sep 28, 2017 8:44 am

Sorry, I did misread your post.. :(

The Ar9x and Sky9x boards are no longer available..
Your best bet might be the ArUni board if it becomes available again. But then, it is not a direct replacement of the 9x mainboard.

And no, that board on my link do not supply 3.3V for the gimbals, only 5V. it is a normal 9x mainboard

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by bob195558 » Thu Sep 28, 2017 1:20 pm

There is a Hobby King sale on 9x too: (http://p6trc.emv2.com/HM?b=Lwx7rbTzGt2s ... deJ7wGblbQ).
Maybe better to look at the 9XR-Pro: (https://hobbyking.com/en_us/turnigy-9xr ... odule.html), though the case is small for upgrading to M9 Gimbals, but I think it has been done.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

User avatar
feihu47
Posts: 27
Joined: Tue Aug 11, 2015 9:02 pm
Country: -

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by feihu47 » Tue Oct 31, 2017 8:39 pm

Hi Andrew,
After reading this thread I have purchased the M9 gimbals and I am getting ready to install. There is one thing I would like to do differently though. Instead of installing plug sockets on the trim boards, I would rather use the existing wires and solder them to the new gimbals but I don't know which wires are +, gnd, and signal. Can you tell me which wire goes to each lead on the gimbal, I think that will be easier for me.

Thanks for your help to me and the group.

Steve in Atlanta, Georgia

User avatar
jhsa
Posts: 18971
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by jhsa » Tue Oct 31, 2017 11:03 pm

Normally on the 9x radio the black wire is positive, red is ground and white is signal, but We have seen radios that come with a different color order. So the best is to measure to be sure.
The way I would do it, I would disconnect the battery, set the multimeter to read resistance, or even better "continuity", and measure between the wires and ground. you should find out which one is ground. Then between the other wires and the 3.3V rail. You should find out which one is the positive. The last one will be the signal. To double check, you could connect the battery, and very carefully not to short anything, measure the voltage between the wires you found to be positive and ground. Make sure the polarity is really correct. From there you should be good to connect your gimbals.. Just take your time. It usually takes much longer to repair a mistake due to rushing things than the time you would need to do the job slowly :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2114
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by bob195558 » Tue Oct 31, 2017 11:04 pm

Hi feihu47,
The Turnigy 9x radios have random wire colors, you can not trust the Turnigy 9x wire colors.
You will need to use your multimeter to find what each wire is before cutting them into
and is a good idea to label each wire too.
The 9x radio wire colors mean only they are different wires, not what they are.

The M9 Gimbals are wired the same way as the Taranis Gimbals
and I believe the Red wires are the + 3.3 volt,
Brown wire is the Ground wire,
and the Orange wire is the Signal wire.

Here is some more info: (viewtopic.php?f=95&t=9977&start=30#p128295).

Note: wiring the M9 Gimbals incorrectly can damage your new M9 Gimbals.
Also the Turnigy 9x radios outputs + 5 volts to its Gimbals which is to high for the M9 Gimbals which need +3.3v.
So you will need to do a mod to lower the 5 volts down to 3.3 volts.

Added note: If you have the 9Xtreme board, you already have the 3.3 volts for your M9 Gimbals.
Last edited by bob195558 on Wed Nov 01, 2017 10:54 am, edited 1 time in total.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.

3D Printing upgrades with (CR10 3D Printer): (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85).

User avatar
feihu47
Posts: 27
Joined: Tue Aug 11, 2015 9:02 pm
Country: -

Re: FrSky M9 gimbals in a 9x - photos (traffic!)

Post by feihu47 » Wed Nov 01, 2017 12:58 am

Thank you, jhsa and bob195558.


Post Reply

Return to “Hardware”