(HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on !?

Cant get your radio to work? General Hardware issues?
djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

(HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on !?

Post by djfabriciomedeiros » Sat Jun 20, 2015 11:01 am

Hi guys, my Turnigy 9x after I flashing to OpenTX...... show the start screen (I change by another logo OpenTX) and all ok, so I go make my profile, mixes etc.. At this time all ok, I turn off the radio and turn on again..but... nothing works... nada.. zip..... only the backlight turn on. I try connect by USBasp and show this message for me:



=================================================================================
Started AVRDUDE
C:/Program Files/OpenTX/Companion 2.0/avrdude.exe -c usbasp -p m64 -P usb -U eeprom:r:C:/Users/FABRICIO/AppData/Local/Temp/4444-backup.bin:r
=================================================================================

avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x000102
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done. Thank you.


=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1
=================================================================================

I try connect the display directly no backlight.. not working.

Only problem ( Ithink) when I did the flashing I use the battery and the USBasp connect on the same time ( I was Folling a video on youtube about the flashing the guy dont say nothing about use or not the battery and usbasp powering together.. So,,

Any idea ?

The most interrest after all.... the radio turn on and works fine (Only using the baterry) but the second time I turn on the radio.. dont works

Thans for help me !!
Last edited by djfabriciomedeiros on Sun Jun 21, 2015 2:41 am, edited 1 time in total.


bertrand35
9x Developer
Posts: 2764
Joined: Fri Dec 30, 2011 11:11 pm
Country: -

Re: Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on !?

Post by bertrand35 » Sat Jun 20, 2015 8:51 pm

"Device signature = 0x000102"

This signature is strange for me, is the connection OK?

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on !?

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 1:29 am

I think that all connections are ok because I could upgrade to the openTX , the problem was I connect the battery at the same time with the USBasp even so it all worked out . When I turn on the radio again after the upgrade so he turned on the backlight .

follow the pictures of my radio:

https://www.dropbox.com/s/sqfcw0oznl027 ... 2.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/m2ntxmvqxyjrq ... 1.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/7vwo671vzwsw7 ... 3.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/7vwo671vzwsw7 ... 3.jpg?dl=0

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on !?

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 2:32 am

bertrand35 wrote:"Device signature = 0x000102"

This signature is strange for me, is the connection OK?
I think that all connections are ok because I could upgrade to the openTX , the problem was I connect the battery at the same time with the USBasp even so it all worked out . When I turn on the radio again after the upgrade so he turned on the backlight .

follow the pictures of my radio:

https://www.dropbox.com/s/sqfcw0oznl027 ... 2.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/m2ntxmvqxyjrq ... 1.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/7vwo671vzwsw7 ... 3.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/7vwo671vzwsw7 ... 3.jpg?dl=0

User avatar
jhsa
Posts: 18916
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2015 11:56 am

Can't see your pictures.. it gives an error. Why don't you post the pictures here on the forum?

Do you have the right chip selected in companion?

I was going to suggest you use -B 100 in the extra arguments field to slow the programming down, but I can see your programmer has the "cannot set SCK period" problem. So -B 100 might not work with that programmer.

Whatever you do, NEVER but NEVER use the -F option and avrdude suggests, unless you want to brick your radio of course ;)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 2:50 pm

jhsa wrote:Can't see your pictures.. it gives an error. Why don't you post the pictures here on the forum?

Do you have the right chip selected in companion?

I was going to suggest you use -B 100 in the extra arguments field to slow the programming down, but I can see your programmer has the "cannot set SCK period" problem. So -B 100 might not work with that programmer.

Whatever you do, NEVER but NEVER use the -F option and avrdude suggests, unless you want to brick your radio of course ;)

João
The pictures of my radio and USBasp:

Note 1: I can get load the firmware from the radio, but dont write nothing on the radio.

Image

Image

Image

Image

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 2:59 pm

jhsa wrote:Can't see your pictures.. it gives an error. Why don't you post the pictures here on the forum?

Do you have the right chip selected in companion?

I was going to suggest you use -B 100 in the extra arguments field to slow the programming down, but I can see your programmer has the "cannot set SCK period" problem. So -B 100 might not work with that programmer.

Whatever you do, NEVER but NEVER use the -F option and avrdude suggests, unless you want to brick your radio of course ;)

João
Thanks João by your help !!

The chip is ok on companion

Image

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 3:15 pm

Other thing...... I turn on the radio and the comunication between TX and RX is ok...but Nothing working... Sticks, buttons....

User avatar
jhsa
Posts: 18916
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2015 4:09 pm

On your programmer there is a resistor network chip that I've marked with a red circle, please see picture. Can you read the numbers on it?
Also, If the USBasp is supplying voltage to the radio when connected, I wouldn't turn the radio ON.
Prepare yourself to make some measurements with a multimeter ;)

João
Attachments
O5qmtv.jpg
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 4:32 pm

Thx João !!! The number is 101.

Note: when I made the precession of the upgrade, I did not know and did all the upgrade with the battery and the programmer together. I was following step by step Video on youtube. The process was successful and everything worked fine for a while.

User avatar
jhsa
Posts: 18916
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2015 4:45 pm

101 means it is a 100 ohm resistor network.. Some have 200 ohm resistors and people had problems using them.. I think I have read that 100 ohm are ok..

Do you have a friend that has another usbasp programmer? You will probably need to slow the SCK period down to be able to communicate with the chip..
Does the radio turn on normally if you power it from the programmer only?

Did you make any other mods to the radio? I think you mentioned the backlight? Is it the backlight from Hobbyking that you remove a connector from the mainboard, connect it to the backlight and then plug the backlight connector to the mainboard? If so, please remove the backlight and connect the original plug to the mainboard..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 4:58 pm

jhsa wrote:101 means it is a 100 ohm resistor network.. Some have 200 ohm resistors and people had problems using them.. I think I have read that 100 ohm are ok..

Do you have a friend that has another usbasp programmer? You will probably need to slow the SCK period down to be able to communicate with the chip..
Does the radio turn on normally if you power it from the programmer only?

Did you make any other mods to the radio? I think you mentioned the backlight? Is it the backlight from Hobbyking that you remove a connector from the mainboard, connect it to the backlight and then plug the backlight connector to the mainboard? If so, please remove the backlight and connect the original plug to the mainboard..

João
I have another programmer and already tried to use it too, but without success. Not the radio no way alloy no , not with the battery and with USBasp . The number is certainly in 101 resistor, use a magnifying glass to see it all! :)

Image

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 5:01 pm

Image

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 5:06 pm

jhsa wrote:101 means it is a 100 ohm resistor network.. Some have 200 ohm resistors and people had problems using them.. I think I have read that 100 ohm are ok..

Do you have a friend that has another usbasp programmer? You will probably need to slow the SCK period down to be able to communicate with the chip..
Does the radio turn on normally if you power it from the programmer only?

Did you make any other mods to the radio? I think you mentioned the backlight? Is it the backlight from Hobbyking that you remove a connector from the mainboard, connect it to the backlight and then plug the backlight connector to the mainboard? If so, please remove the backlight and connect the original plug to the mainboard..

João
Only the backlight, but I try remake the process without the backlight conected... only the original setup.

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 5:29 pm

djfabriciomedeiros wrote:
jhsa wrote:101 means it is a 100 ohm resistor network.. Some have 200 ohm resistors and people had problems using them.. I think I have read that 100 ohm are ok..

Do you have a friend that has another usbasp programmer? You will probably need to slow the SCK period down to be able to communicate with the chip..
Does the radio turn on normally if you power it from the programmer only?

Did you make any other mods to the radio? I think you mentioned the backlight? Is it the backlight from Hobbyking that you remove a connector from the mainboard, connect it to the backlight and then plug the backlight connector to the mainboard? If so, please remove the backlight and connect the original plug to the mainboard..

João


:!: I tried to make the process with another programmer and without the backlight connected without success. He can read the firmware and make the back of the radio , but can not write anything. Continues without turning on the display

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 6:17 pm

Any idea what can I do ? #Jhsa ?!

User avatar
jhsa
Posts: 18916
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2015 6:26 pm

So, you can download the eeprom to companion?

If so please go to the burn menu ( i think it is called like this) in companion and try to read the fuses. post the results here..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 7:04 pm

jhsa wrote:So, you can download the eeprom to companion?

If so please go to the burn menu ( i think it is called like this) in companion and try to read the fuses. post the results here..

João
I try read the fuses on companion.. nothing happens..

The eeprom is here:

https://www.sendspace.com/file/vhp11t

User avatar
jhsa
Posts: 18916
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2015 7:06 pm

I can't read the eeprom.. I don't use companion..

But it is strange that you can read the eeprom but not the fuses :o

Could you please download the eeprom and then copy the avrdude output and post it here?
João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 7:29 pm

jhsa wrote:I can't read the eeprom.. I don't use companion..

But it is strange that you can read the eeprom but not the fuses :o

Could you please download the eeprom and then copy the avrdude output and post it here?
João
Can you install the companion to try get read the eeprom .. please !? I think is more easy to you understand what happens here.. :)

I click on Read Fuses on companion and nothing happens...

Image

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 7:32 pm

The msg when I try read eeprom was this:

=================================================================================
Started AVRDUDE
C:/Program Files/OpenTX/Companion 2.0/avrdude.exe -c usbasp -p m64 -P usb -U eeprom:r:C:/Users/FABRICIO/Pictures/Quad/Radio Turnigy 9X/Eeprom_T9X.bin:r
=================================================================================

avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x000102
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done. Thank you.


=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1

User avatar
jhsa
Posts: 18916
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2015 7:44 pm

Strange that the radio worked once.

I think you need to try to slow the programming down, but I think your programmer might not be able to do it..
You could try to add -B 100 to the extra arguments in companion and try both your programmers.
Sorry, i can't think of anything else at the moment :(

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 7:54 pm

jhsa wrote:Strange that the radio worked once.

I think you need to try to slow the programming down, but I think your programmer might not be able to do it..
You could try to add -B 100 to the extra arguments in companion and try both your programmers.
Sorry, i can't think of anything else at the moment :(

João
Ok, What I need to do ? put( -B 100 ) on the Extra arguments and try write the firmware to radio ?

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 8:02 pm

The msg say this:

avrdude.exe: set SCK frequency to 8000 Hz
avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x000102
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done. Thank you.


=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1

User avatar
jhsa
Posts: 18916
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2015 8:04 pm

avrdude.exe: Device signature = 0x000102
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
You have the wrong signature here, so put -B 100 in the extra arguments and try to read the eeprom onto companion. It's not a good idea to try to write something when the signature is not correct..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 8:33 pm

Is ok.. I can read the eeprom from the radio and save.. but nothing more.. Inclusive I put here the eeprom to download.... What more I can do ? Thx João !!


https://www.sendspace.com/file/vhp11t

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16560
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by MikeB » Sun Jun 21, 2015 9:06 pm

The EEPROM is valid, can you still read this from the radio?
If so, are you using Avrdude to do so?
If so, please post the Avrdude output you get when reading the EEPROM.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 9:33 pm

When I open the companiom by the firt time and try read the eeprom .. is very fast I can't show the details to see what happens.. but if I try read again ... I get this msg:

C:/Program Files/OpenTX/Companion 2.0/avrdude.exe -c usbasp -p m64 -P usb -U eeprom:r:C:/Users/FABRICIO/Pictures/Quad/Radio Turnigy 9X/teste.bin:r
=================================================================================

avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x000102
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done. Thank you.


=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1
=================================================================================

djfabriciomedeiros
Posts: 85
Joined: Sat Jun 20, 2015 10:46 am
Country: -

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by djfabriciomedeiros » Sun Jun 21, 2015 10:12 pm

MikeB wrote:The EEPROM is valid, can you still read this from the radio?
If so, are you using Avrdude to do so?
If so, please post the Avrdude output you get when reading the EEPROM.

Mike.
When I open the companiom by the firt time and try read the eeprom .. is very fast I can't show the details to see what happens.. but if I try read again ... I get this msg:

C:/Program Files/OpenTX/Companion 2.0/avrdude.exe -c usbasp -p m64 -P usb -U eeprom:r:C:/Users/FABRICIO/Pictures/Quad/Radio Turnigy 9X/teste.bin:r
=================================================================================

avrdude.exe: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x000102
avrdude.exe: Expected signature for ATMEGA64 is 1E 96 02
Double check chip, or use -F to override this check.

avrdude.exe done. Thank you.


=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1
=================================================================================

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16560
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: (HELP) Turnigy 9x after flashing to OpenTX dont turn on

Post by MikeB » Sun Jun 21, 2015 10:55 pm

So that is failing to read the EEPROM. I think you really do need a USBASP that will work with the -B 100 option.
Do you know anyone who has another you can borrow?
Alternatively, since you have two of them, I believe there is a way to use one to update the firmware in the other.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!


Post Reply

Return to “Hardware”