ERSKYTx (was ersky9x) Questions

erskyTx runs on many radios and upgrade boards
ersky9x was a port of er9x for use on the sky9x board.
User avatar
jhsa
Posts: 18959
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Thu Feb 14, 2019 8:45 pm

I did, but still not on the PRO. There isn't much space inside :( Most of my other radios have a multimodule installed inside.


João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


antlerhanger
Posts: 148
Joined: Tue Dec 25, 2018 3:19 am
Country: United States

Re: ERSKY9x Questions

Post by antlerhanger » Fri Feb 15, 2019 1:22 am

I have 3 irange IRX4 plus modules and 2 from Banggood….Thought about giving it a try . I just installed Taranis gimbals in all 3 ..Figured it out so they fit perfect .Anyway I thought I might install the modules if I can find the room

Allen

oyvinla
Posts: 21
Joined: Wed Jan 09, 2019 10:26 pm
Country: Norway

Re: ERSKY9x Questions

Post by oyvinla » Tue Feb 26, 2019 7:29 pm

Quick question, how do I flash frsky receivers from ersky9x and taranis? I'm familiar with the procedure from opentx, but when I try on this setup, the firmware doesn't find the file to flash. I put the firmware files on the SD card in the Firmware directoryImageImage

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk


oyvinla
Posts: 21
Joined: Wed Jan 09, 2019 10:26 pm
Country: Norway

Re: ERSKY9x Questions

Post by oyvinla » Tue Feb 26, 2019 7:31 pm

Well, I figured it out. Turns out the frk file needs to be on the root of the firmware directory and not in a folder

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk


AlessB
Posts: 18
Joined: Wed Mar 01, 2017 9:09 am
Country: Ukraine

Re: ERSKY9x Questions

Post by AlessB » Mon Mar 04, 2019 11:51 am

Hi guys. Is it possible to connect and use this module FrSky Taranis Plus internal XJT module Replacement RF board with the Ar9x board?


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Tue Mar 05, 2019 7:32 pm

Currently, the internal protocol doesn't include PXX/XJT because it is quite difficult to generate accurately on the internal connection.
We would also need to check how to wire it in.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

AlessB
Posts: 18
Joined: Wed Mar 01, 2017 9:09 am
Country: Ukraine

Re: ERSKY9x Questions

Post by AlessB » Sat Mar 09, 2019 3:32 pm

Thanks Mike for your answer. I thought this board in MK include.
Next question. Can I reset telemetry through logical switches or any other way when telemetry lost?
I often forget to choose the telemetry reset menu :lol:

rcfish
Posts: 62
Joined: Tue Jan 10, 2017 8:11 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by rcfish » Thu Apr 04, 2019 7:38 pm

Hello Mike,
is it possible to add a feature for the qx7 to ersky9x that let you control the rgb light on the on/off button to different colors?

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Thu Apr 04, 2019 11:19 pm

It may be possible. Currently I only allow one colour on at a time, and there is the added consideration that I allow the RED LED signal to be used as an extra analog input. My own QX7 uses this and so has a slider on the left side!

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Thu Apr 04, 2019 11:29 pm

AlessB wrote:
Sat Mar 09, 2019 3:32 pm
Thanks Mike for your answer. I thought this board in MK include.
Next question. Can I reset telemetry through logical switches or any other way when telemetry lost?
I often forget to choose the telemetry reset menu :lol:
I missed this question.
Yes you may do that, but only by writing a script. Script functions include reading the current position of a switch and resetting the telemetry.
The resettelemetry function takes a numeric parameter that specifies what should be reset:
0 – Reset Altitude
1 – Reset A1 offset
2 – Reset A2 offset
3 – Reset GPS
4 – Reset all

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

AlessB
Posts: 18
Joined: Wed Mar 01, 2017 9:09 am
Country: Ukraine

Re: ERSKY9x Questions

Post by AlessB » Fri Apr 05, 2019 6:26 pm

Thanks so very much. I will try write the script.

Toschi10
Posts: 6
Joined: Fri May 25, 2018 6:05 am
Country: -

Re: ERSKY9x Questions

Post by Toschi10 » Wed Apr 10, 2019 12:13 pm

Hi,
I'm Italian, I've installed ersky9x on my frsky q7x and I'm very satisfied.
I have a question.....
Frsky, it's going to release the new protocol Access with new features.
I'd like to know if ersky9x it will be compatible with this new protocol and it will be able to support the all new features like smart shere, wireless binding, ecc...

Best Regards
Alessandro

P. S. Sorry for my English 😅

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Wed Apr 10, 2019 4:08 pm

Yes, ersky9x will be supporting the Access protocol, I'm working on it at present.

My understanding is that certain features, such as power meter and spectrum analyser, are dependent on the hardware, so may not be available on the QX7, but smart share and wireless binding should be available.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Toschi10
Posts: 6
Joined: Fri May 25, 2018 6:05 am
Country: -

Re: ERSKY9x Questions

Post by Toschi10 » Thu Apr 11, 2019 10:34 am

Ok Mike.
I'll wait the new release, when I will be available.
Thanks for the informations.

Alessandro

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Thu Apr 11, 2019 1:49 pm

Support for the QX7 (and X9D/plus) is likely to take a bit longer as the update for these (older) radios operates differently to the latest radios.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Customize
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 6:00 am
Country: -

Re: ERSKY9x Questions

Post by Customize » Thu May 09, 2019 6:05 am

Hello
I use a translator, so sorry.
Is it possible to make mutually exclusive functions for the external and internal modules?
I use XJT and R9M modules for different models.
I do not use both modules at the same time.
The XJT module is built as an internal module.
It is very inconvenient to switch the wires inside the equipment each time.

User avatar
jhsa
Posts: 18959
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Thu May 09, 2019 9:16 am

What radio do you have?
And what software it has installed? Ersky9x?

João

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Customize
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 6:00 am
Country: -

Re: ERSKY9x Questions

Post by Customize » Thu May 09, 2019 10:45 am

ArUni 222d4
XJT(internal) and R9M external

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Thu May 09, 2019 10:15 pm

The ARUNI board does not have software controlled power switches for the modules. Other than that, you may use just one module or both as you require.
You need to either add a physical switch to control the power to the modules, or build an extra circuit to control the power automatically, João will probably point you to such a circuit.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 18959
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Thu May 09, 2019 11:09 pm

This is what I use on my radios 9x with 9xtreme, Skyboard, and Ar9x. It is a soft power switch for both internal and external RF modules.

viewtopic.php?f=85&t=8471

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Customize
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 6:00 am
Country: -

Re: ERSKY9x Questions

Post by Customize » Fri May 10, 2019 6:31 am

There is no task to switch the power supply of the module.
The XJT module is connected to PPM2.
R9M module is connected to PPM1.
In the protocol settings for external, you can select XJT and type R9M.
In the settings for the internal one, you cannot select the type XJT, only ppm, multi ...
I am suspecting some sort of difficulty to enable for the internal module type XJT. Can subsequent versions of the firmware make mutually exclusive XJT types for internal (PPM2) and external (PPM1) mod? What type of XJT can be selected for both internal and external modules.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Sat May 11, 2019 10:56 pm

The Atmel processor has a synchronous serial device available to generate the XJT protocol for the external module. The internal module connection only has a PWM device. It used to only do CPPM, but I did manage to get multi and DSM to work.
It may be possible to get XJT to work but needs some new driver code written and tested to see if it is possible. I'm not sure when I will have time to do that.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Customize
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 6:00 am
Country: -

Re: ERSKY9x Questions

Post by Customize » Sun May 12, 2019 4:42 am

You do not understand what I want to say, I use a translator! It's a pity.
Thank.

budavaril
Posts: 51
Joined: Wed Feb 17, 2016 9:34 am
Country: United Kingdom
Location: London

Re: ERSKY9x Questions

Post by budavaril » Sun May 12, 2019 8:29 am

I believe Mike 100% understood the problem.

1. You have 2 modules. (XJT and R9M)
2. XJT physically in the controller R9M out.
3. Motherboard has two PPM output. (PPM1 and PPM2)
4. You using just PPM1 (calling "external" in the menu) for both module and you swap the wires (PPM) depends which module you want to use.
Because at the moment PPM2 (calling "internal" in the menu) does not support XJT protocol (yet).
This problem was explained by Mike.

Another thing what they explained at the beginning, if that your request possible to implement in to the firmware, there is have another problem.
If you use just one of your modul, other one should be switched off by cut the power.
This could be solved use a circuit mentioned by Joao.

Otherwise I have same 2 modules and would be very nice if ever I can using in my 9XR Pro.
Mike didn't says is not possible, just says need more time. This is a good sign to me. ;)










andrewju
Posts: 773
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: ERSKY9x Questions

Post by andrewju » Sun May 12, 2019 10:15 am

The solution Customize attempted to suggest is to have a setting (perhaps somewhere in the Hardware menu) that reassigns the MCU pins. His idea is to swap the Internal and External ports. This way, the Internal will get all the bells and whistles, while External will become limited to PWM (CPPM, DSM and Multi) only.

As far as I know, reassigning MCU pins is a common thing on these MCUs, but I'm not sure if this particular swap is possible / easy to do...

User avatar
jhsa
Posts: 18959
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Sun May 12, 2019 10:19 am

I think the problem is that you would have to swap the "Physical" pins. Not just in software... :)

João

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

andrewju
Posts: 773
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: ERSKY9x Questions

Post by andrewju » Sun May 12, 2019 12:33 pm

No no, the magic is that it can be done in software!
At least that's what my engineers were saying about SAMD chips when we discussed some other (unrelated) project.
There are some limitations, of course. So I'm not sure whether the requested swap is possible at all...

User avatar
jhsa
Posts: 18959
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Sun May 12, 2019 12:43 pm

MikeB wrote:
Sat May 11, 2019 10:56 pm
The Atmel processor has a synchronous serial device available to generate the XJT protocol for the external module. The internal module connection only has a PWM device. It used to only do CPPM, but I did manage to get multi and DSM to work.
It may be possible to get XJT to work but needs some new driver code written and tested to see if it is possible. I'm not sure when I will have time to do that.

Mike
What I understand from Mike's post (quoted here) is that there are hardware limitations related to the physical pin used for the internal module. Of course, this on the processors used on the upgrade boards we are using, Ar9x, 9XT, and the 9XR-PRO radio of course..

With another processor type this might not be the case?

But as Mike said, there might be a possibility to make it work with software. So, let's hope and keep our fingers crossed :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Customize
Posts: 5
Joined: Thu May 09, 2019 6:00 am
Country: -

Re: ERSKY9x Questions

Post by Customize » Sun May 12, 2019 2:10 pm

andrewju wrote:
Sun May 12, 2019 10:15 am
The solution Customize attempted to suggest is to have a setting (perhaps somewhere in the Hardware menu) that reassigns the MCU pins. His idea is to swap the Internal and External ports. This way, the Internal will get all the bells and whistles, while External will become limited to PWM (CPPM, DSM and Multi) only.

As far as I know, reassigning MCU pins is a common thing on these MCUs, but I'm not sure if this particular swap is possible / easy to do...
--------------

No no, the magic is that it can be done in software!
At least that's what my engineers were saying about SAMD chips when we discussed some other (unrelated) project.
There are some limitations, of course. So I'm not sure whether the requested swap is possible at all...

Yes, that is right !
Thank you very much!


My project http://forum.rcgear.ru/phpBB3/viewtopic.php?t=44

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16579
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Sun May 12, 2019 3:06 pm

The synchronous serial device (SSC in the datasheet) is fixed to port A bit 17 and may NOT be assigned to another pin. PA17 (SSC TD) is the external PPM signal and one PWM peripheral may be assigen to it, or the SSC so I use the PWM for the actual PPM signal and the SSC for XJT, DSM and MULTI.

To get the XJT protocol working on the internal PPM signal it is necessary to make a PWM peripheral output the required sequence of bits, adjusting the period every bit.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!


Post Reply

Return to “erskyTx (was ersky9x)”