ERSKYTx (was ersky9x) Questions

erskyTx runs on many radios and upgrade boards
ersky9x was a port of er9x for use on the sky9x board.
User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Sat Mar 12, 2016 12:43 pm

Mike, like this? Is it correct?
Also could that diode be permanently connected?

Thanks

João
Attachments
spc.jpg
spc.jpg (12.07 KiB) Viewed 6176 times
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17185
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Sat Mar 12, 2016 3:38 pm

NOT like that (referred to a picture now removed to avoid confusion), the diode goes from the TX1 pin to the S.PRT pin, nothing to do with the RX1 INV connection.

I think it would be OK to have the diode in there permanently unless you need to sometimes use the RX1 INV option.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Sat Mar 12, 2016 3:52 pm

But on the board TX1 is marked as S.Prt. :? :? :o :shock:
Or does the diode go from the TX1 pin to the RX1_Nor pin?.. Is that it? I will correct the picture if that is the case..

I can see where this can be confusing.. :o
Thanks

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Daedalus66
Posts: 1844
Joined: Tue Dec 27, 2011 8:22 pm
Country: -
Location: Ottawa

ERSKY9x Questions

Post by Daedalus66 » Sat Mar 12, 2016 4:12 pm

The two pins are separate. That's how the labeling works for the pins below. To be clear, there should be a vertical line between S.PRT and TX1 but there isn't room.

There is a TX1 pin on the right and S.PRT on the left within that box. The diode goes between them. Isn't that it?

By contrast, the RX1.NOR and RX1.INV are pairs of pins to be jumpered or not. I think.

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Sat Mar 12, 2016 4:32 pm

Daedalus66 wrote:The two pins are separate. That's how the labeling works for the pins below. To be clear, there should be a vertical line between S.PRT and TX1 but there isn't room.
Nigel, you are absolutely right.. I didn't see that.. I thought both labels belonged to only one pin :o
It is confusing.. Picture removed to prevent people from connecting things wrong.

Thanks

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17185
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Sat Mar 12, 2016 5:02 pm

Just hunted this down: viewtopic.php?f=52&t=2914&start=30#p84911.
The .pdf has details of how I flashed a SPort device from a SKY board. I have the COM1 on mine wired to both pin 2 (Tx) and pin 5 (Rx) of the module bay (for use with a modified DJT module).
I then just used a diode externally to provide the correct connections.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

andrewju
Posts: 773
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: ERSKY9x Questions

Post by andrewju » Sat Mar 12, 2016 6:40 pm

I just checked with a diode, and it didn't work. I even have an explanation for that:
As I understand, the S.Port operates inverted signals compared to the TTL used in the radio. That's why we have the 'RX1 inverted' jumper on AR9x. This inverts the signal received from the S.Port. In order to be able to SEND data to S.Port, I think the TX line should also be INVERTED.

I need to build an inversion circuit to test my idea... Will try to do it later tonight.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17185
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Sat Mar 12, 2016 7:33 pm

You are most likely correct. The SKY board has inverters on both Tx and Rx of COM1, which is what I originally used to test this.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

andrewju
Posts: 773
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: ERSKY9x Questions

Post by andrewju » Sat Mar 12, 2016 9:41 pm

Ooops... I was NOT correct. Looks like I just used a bad diode... Initially I took something from my box of used components, I though it was good enough. It didn't work for me, so I went an inversion circuit route. To my surprise, the inversion circuit didn't help either! Then I rechecked everything from the beginning, and I discovered the diode I tried the very first time was not passing the current in any direction... :(

So I used another diode and I was able to reflash an XJT right away!

Therefore, I can confirm all that is needed is just a diode to be put like this:

Image

Tested and working fine!

P.S. In my opinion, the easiest way to add a diode and keep it removable (in case someone will ever need to remove it) is to make something like this:

Image

This works for me just fine!

User avatar
OctavioS
Posts: 588
Joined: Sun Aug 17, 2014 11:54 pm
Country: Portugal
Location: Madeira

Re: ERSKY9x Questions

Post by OctavioS » Fri Mar 18, 2016 11:03 pm

Hi all,
after the latest test version avaliable: V4467-Mike/ 16/03/2016 - 13:58:57/ersky9x-pr219/ 9xt, after i switch off the radio, i get 001000 at the switch off screen.
Am i getting a problem?
3 x - 9X TX with 9xtreme board;
Turnigy 9XRpro ;
Frsky Taranis & Taranis +;
Horus x10s;
Horus x12s.
Too much radios? Yes too much damn radios. No more please.

"Sometimes you just have to take a leap and build your wings on the way down."

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17185
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Fri Mar 18, 2016 11:14 pm

No problem. There have been a small number of reports of a 9Xtreme not shutting down. If that happens, then those numbers might tell me why not. As long as your radio shuts down correctly, just ignore them.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
OctavioS
Posts: 588
Joined: Sun Aug 17, 2014 11:54 pm
Country: Portugal
Location: Madeira

Re: ERSKY9x Questions

Post by OctavioS » Fri Mar 18, 2016 11:44 pm

Oh, ok. relieved now. thx.
3 x - 9X TX with 9xtreme board;
Turnigy 9XRpro ;
Frsky Taranis & Taranis +;
Horus x10s;
Horus x12s.
Too much radios? Yes too much damn radios. No more please.

"Sometimes you just have to take a leap and build your wings on the way down."

lancaster
Posts: 196
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:28 pm
Country: United Kingdom

Re: ERSKY9x Questions

Post by lancaster » Thu Mar 31, 2016 4:15 pm

Mike
Just spotted a slight discrepancy in voice alarms
When ,play on no telemetry , is muted the voice alarm is also muted
This can be confusing as I didn't expect any connection between these choices
Regards
Hans

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17185
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Thu Mar 31, 2016 9:49 pm

Yes, if you have a telemetry item set in the source field, and that item is considered as "not being received", then yes, the voice alarm is muted. If the source field is not a telemetry item, then the mute is not actioned.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

lancaster
Posts: 196
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:28 pm
Country: United Kingdom

Re: ERSKY9x Questions

Post by lancaster » Fri Apr 01, 2016 9:26 am

Hi Mike

I understand your comment but I find that without any type of entry in the source field, ie blank and with the 'Play On No Telemetry' set to mute, the voice file does not play.

So I can only play the voice fie if 'Play On No Telemetry' is set to On

Hope that makes sense

regards
Hans

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Fri Apr 01, 2016 9:50 am

On my radio it is working as it should. If I have a working receiver sending telemetry to the radio, set a voice event to play a voice file followed by the RSSI value for example, and have it NOT muted, the radio will say "No telemetry" after the voice file is played when I disconnect the rx and flick the switch.. If I mute it, and there is no telemetry received, nothing will be played.. This is the correct behavior as far as I know..

What did you set in "Play Source"?

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

lancaster
Posts: 196
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:28 pm
Country: United Kingdom

Re: ERSKY9x Questions

Post by lancaster » Fri Apr 01, 2016 11:03 am

Hi Joao

I had entered 'After' in play source with no entry in the Source

This is my mistake - I should have entered 'No' in play source

With these entries the Mute option in the 'On No Telemetry' works as expected, ie it does not mute the simple voice file

Thanks to you and Mike for the help in clarifying this procedure

I will let you get back to more important things!

regards
Hans

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Fri Apr 01, 2016 11:10 am

Nice that is working ;) :)
As long someone has/finds a problem, or has a doubt, it is important :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17185
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Fri Apr 01, 2016 1:21 pm

I even have the fix so that such a setting will behave as it should.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Fri Apr 01, 2016 1:26 pm

Mike, I don't understand what the problem was then?? :o :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17185
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ERSKY9x Questions

Post by MikeB » Fri Apr 01, 2016 4:09 pm

There is a test in the voice alarm processing that checks the mute, and also checks the source is a telemetry value.
Then it checks for the value being valid before setting it to be muted.
The check for being a telemetry value was wrong, so when the source had no entry, it was incorrectly being detected as needing to be muted.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Fri Apr 01, 2016 4:50 pm

Understood, thanks..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

lancaster
Posts: 196
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:28 pm
Country: United Kingdom

Re: ERSKY9x Questions

Post by lancaster » Fri Apr 01, 2016 8:13 pm

Thanks Guys
You are ahead of me
It looks like I have just been through some steps that you have already sorted out!
thanks again
regards
Hans

lancaster
Posts: 196
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:28 pm
Country: United Kingdom

Re: ERSKY9x Questions

Post by lancaster » Thu Apr 07, 2016 2:05 pm

Hi Guys
I seem to have found another discrepancy in Ersky9XT

I have been switching models and setting up lots of voice files

In one particular model, I have two switches that play voice files that I dont want and are not set up in the voice file list

These are:-

1. Pot P2 is set for motor on/off but also incorrectly plays gear up/down
2. THR switch is set for data logon/off but also incorrectly plays throttle enabled/disabled

I have checked that there are no stray voice requests sitting in the file list and cant get rid of these unwanted voice messages

Any suggestions?
regards
Hans

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Thu Apr 07, 2016 2:15 pm

Check the safety switches menu.. at the end there are some voice switches still remaining from many versions ago. Make sure you don't have any programming there..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

lancaster
Posts: 196
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:28 pm
Country: United Kingdom

Re: ERSKY9x Questions

Post by lancaster » Thu Apr 07, 2016 5:13 pm

Hi Joao
Thanks for the quick reply
You were right first time!

I didnt think of looking at the end of the safety switches list - I havent used these for some time

I found several switches I wasnt expecting - that explains all the weird voices

Many thanks for solving my problem

Did you fix your 9XT bootloader issue yet ?

regards
Hans

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Thu Apr 07, 2016 5:59 pm

Good you got it sorted ;)

The bootloader still fails sometimes but at least the radio doesn't frezze anymore. But now this radio has an even bigger problem that I need to solve. The 12 way connector is going bad and started to fail. 6 years of constant modding was a bit too much for it I suppose. I don't even close my radios with the screws anymore. Both halves are held together with tape cos I know I will need to open them for some testing again. Ordered some 12 way connectors. Let's hope that this radio will be back into service before the end of the summer. Summer didn't even started here :) :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2250
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: ERSKY9x Questions

Post by bob195558 » Thu Apr 07, 2016 6:26 pm

:idea: Maybe you can (temporally) piece two Taranis Gimbals connectors together ? :?:

Bob B.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.
3D-Printing: (https://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=129).

lancaster
Posts: 196
Joined: Thu Jun 12, 2014 10:28 pm
Country: United Kingdom

Re: ERSKY9x Questions

Post by lancaster » Thu Apr 07, 2016 7:59 pm

Joao
Yes its the same here - I'm down to two loose screws only

I guess replacing the 12 way connector is a serious bit of work?

Give yourself two clear days to replace it ?

regards
Hans

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: RE: Re: ERSKY9x Questions

Post by jhsa » Thu Apr 07, 2016 8:24 pm

bob195558 wrote::idea: Maybe you can (temporally) piece two Taranis Gimbals connectors together ? :?:

Bob B.
Or I could use two 6 pin connectors that I bought for the bluetooth mod. The problem is that the wires on these are a bit thinner and harder than the original on the 12 way connectors. I bet that the new 12 way connector wires will be too thin as well. But it might actually be Ok. I have all the mods I need on my 9xtreme radio so I don't think I will be opening it many more times.. :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


Post Reply

Return to “erskyTx (was ersky9x)”