DSM2 work

Like DSM2/DSMX? Want to mod your radio to support it? Post your messages here!
Post Reply
User avatar
Rob Thomson
Site Admin
Posts: 4542
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 am
Country: United Kingdom
Location: Albury, Guildford
Contact:

DSM2 work

Post by Rob Thomson » Sat Feb 04, 2012 6:31 pm

Correct. While the logo is displaying... The routines have not yet loaded to initialise the module!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Slope Soaring, FPV, and pretty much anything 'high tech'
...........if you think it should be in the wiki.. ask me for wiki access, then go add it!


User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sat Feb 04, 2012 6:40 pm

But then he's not correct.

Best to turn off the splash if you're going to bind... Otherwise yku have to hold the trainer switch until after the splash dissapears, and the bind light on the rx is solid.


---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=44.003067,-79.457256

User avatar
Rob Thomson
Site Admin
Posts: 4542
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 am
Country: United Kingdom
Location: Albury, Guildford
Contact:

DSM2 work

Post by Rob Thomson » Sat Feb 04, 2012 6:56 pm

How is he not correct?

Hold for 1-2 seconds after the logo.. Then release.

Although... I do agree. I usually turn off my logo as easier to get it right!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Slope Soaring, FPV, and pretty much anything 'high tech'
...........if you think it should be in the wiki.. ask me for wiki access, then go add it!

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sat Feb 04, 2012 7:16 pm

He said let go right after the splash screen. :mrgreen:
Didn't say anything about holding it after...


:D
Last edited by cre8tiveleo on Sat Feb 04, 2012 9:35 pm, edited 1 time in total.

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Sat Feb 04, 2012 7:29 pm

ok it binds now but no throttle. Do I need to change order from reta to something else. I am trying to flt a blade quad Qsm
Earl


User avatar
Rob Thomson
Site Admin
Posts: 4542
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 am
Country: United Kingdom
Location: Albury, Guildford
Contact:

DSM2 work

Post by Rob Thomson » Sat Feb 04, 2012 7:33 pm

You want TAER. For the spektrum systems.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Slope Soaring, FPV, and pretty much anything 'high tech'
...........if you think it should be in the wiki.. ask me for wiki access, then go add it!

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sat Feb 04, 2012 7:34 pm

You have to assign a function to each channel, right now you have a blank slate.

You could start with a basic 4ch template and build from that. (select a model - long right press, then select the model setup menu > right , keep goign right until you get to the templates, if you don't have templates, then .. oopise. in teh templates is a 4ch basc setup, try that)

And make sure you have TAER for spektrum, and I bet Rob just beat me to the post again...

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sat Feb 04, 2012 7:35 pm

yup... and Manchester United sucks!



:mrgreen:


Just kidding.

:)

User avatar
Rob Thomson
Site Admin
Posts: 4542
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 am
Country: United Kingdom
Location: Albury, Guildford
Contact:

DSM2 work

Post by Rob Thomson » Sat Feb 04, 2012 7:40 pm

Lol. I don't follow the footie :)

We need to get 'real lives'. Hanging out on forums is rather sad!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Slope Soaring, FPV, and pretty much anything 'high tech'
...........if you think it should be in the wiki.. ask me for wiki access, then go add it!

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Sat Feb 04, 2012 7:47 pm

FANTISTAC !!! it works...Thanks
Earl with Blade quad

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sat Feb 04, 2012 8:02 pm

Yeah, but hanging out on openrcforums.com is a blast , helping people and confusing them while entertaining them is great... and I'm at work... bored, and miffed at the dx4e issue I have now... maybe it does do dsmx, but I can't get it to chirp into it's mode. it goes to france mode, regular mode and dsm2 mode.. but when I try dsmx.. nada... maybe it's just me... *shrugs*

European footbal is awesome, I follow it a bit.

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sat Feb 04, 2012 8:04 pm

Glad it worked out for you!

:)

pmackenzie
Posts: 236
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:19 pm
Country: -
Location: Don Mills, Ontario

Re: DSM2 work

Post by pmackenzie » Sat Feb 04, 2012 9:23 pm

There is no chirp in DSMX mode.

Easy way to confirm that it is working:
Bind a DSM2 only receiver.
Switch to DSMX mode (same model memory).
Bind to a DSMX capable receiver

If DSMX mode worked then the first receiver will no longer connect.

Now bind the DSM2 receiver and the DSMx one will stop working.

You can also tell by how the receiver behaves if you cycle its power with the transmitter still on. In DSM2 mode the LED will flash to indicate that it thinks it has had a brownout.
Brownout detection is part of the quick reconnect function. If it finds the transmitter on the same pair of frequencies as it was previously then it assumes that a brown out has occurred.

DSMX mode does not support this simple brownout detection because the frequencies are always changing, so no flashing LED.

One limitation of using the DSMX mode - if you mix and match DSM2 and DSMX in your models you will have to rebind whenever you switch between them.
The module stays in whatever mode it was last bound, even if you switch model memories and/or the mode setting. The module stores the mode based on the last successful bind.

Pat MacKenzie

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sat Feb 04, 2012 9:34 pm

Good to know. ;)

Thanks, you saved a life today. :D

Doesn't help when the manual states when goin into dsmx mode it should chirp. ;)

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Sun Feb 05, 2012 2:02 am

Well things are working ALMOST...left and right on the quad are reversed. I have tried INV on ALE and ELV and it seems to have no effect. I haven't tried the rudder control yet. It should be the YAW. But overall, flying my mini quad with the er9x is GREAT. I bet the boys at the hobby store will be impressed about my 'cheep Chinese' TX now.
Earl

pmackenzie
Posts: 236
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:19 pm
Country: -
Location: Don Mills, Ontario

Re: DSM2 work

Post by pmackenzie » Sun Feb 05, 2012 2:10 am

cr8tive_leo wrote:Good to know. ;)

Thanks, you saved a life today. :D

Doesn't help when the manual states when goin into dsmx mode it should chirp. ;)
The "chirp" comes from the beeper in the DX4e, not the module. :)

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sun Feb 05, 2012 2:14 am

yes, that's what I am using though. a dx4e. with the module in it.. I tested it with the ar9000, and it works (remember the issue I had about the channel jitter) so it's not the ar9000's I have.

WIll be ripping it apart (still no dsx mode) *shrugs* and see if it still works with the ar9000. I am not giving up.

:D

Soo our wonderfull little boxes will chirp, sing, complain about the flying weather.. etc...

pmackenzie
Posts: 236
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:19 pm
Country: -
Location: Don Mills, Ontario

Re: DSM2 work

Post by pmackenzie » Sun Feb 05, 2012 2:29 am

I think the online manual might have the stick directions for entering DSM2 only and DSMx backwards.

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Sun Feb 05, 2012 2:40 am

I will try reversing the control on power up and see what happens.
Earl

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Sun Feb 05, 2012 2:52 am

pmackenzie wrote:I think the online manual might have the stick directions for entering DSM2 only and DSMx backwards.
I have a printed manual.. in 13 different languages... :D

Says the same thing in English, German, French, Spanish, Italian and Polish, the Arabic looks backwards though...

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Sun Feb 05, 2012 4:22 am

Thats because Arabic reads right to left.....ha...ha..
Earl

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Mon Feb 06, 2012 2:09 am

DSM2 broke in rev 701. as soon as you set the dsm2 mode in a model, it keeps resetting...

***** reloaded software fixed problem ******

Still have the right/left direction reversed...
Earl

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Mon Feb 06, 2012 2:43 am

Really?
I updated, and nada, everything is cool.
Playin with micro corsair right now , setting up dual rates for everything.



---
I am here: http://maps.google.com/maps?ll=44.056229,-79.476275

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Mon Feb 06, 2012 2:56 am

Still have the left/right reversal problem...
on my Blade mQX quad.
Earl

User avatar
Daryoon
Posts: 60
Joined: Sun Jan 08, 2012 5:07 pm
Country: -
Location: http://www.hacksmods.com
Contact:

Re: DSM2 work

Post by Daryoon » Mon Feb 06, 2012 5:40 am

Leo: I'd be interested in your micro Corsiar eepe. I just got one in a trade and never flew a plane before. It would be good to be able to peek at your settings.
Off Topic
Also, when is this moderation for new users going to end. It's really preventing me from joining the discussion. :(
yay! I am out of moderation status. :)

User avatar
wheelspinner20
Posts: 175
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:22 pm
Country: -
Location: Michigan, U.S.

Re: DSM2 work

Post by wheelspinner20 » Mon Feb 06, 2012 11:10 pm

Hi daryoon, welcome, glad you got out of probation.... !

Pat
no more quippy little latin phrases.! Its old

pmackenzie
Posts: 236
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:19 pm
Country: -
Location: Don Mills, Ontario

Re: DSM2 work

Post by pmackenzie » Tue Feb 07, 2012 12:23 am

uphiearl wrote:Still have the left/right reversal problem...
on my Blade mQX quad.
Earl
Could you explain this a bit more? :?

Reversing the servo output for the aileron channel is pretty much exactly the same as moving the stick the other way.
You could also do it by changing the sign of the mix%, but again that should be the same as using the INV function on the limits screen.
(Both at the same time will cancel each other.)

If the mQx can fly with the BNF transmitter then there is no reason it should not work correctly with the 9X.

Pat MacKenzie

User avatar
cre8tiveleo
Posts: 1434
Joined: Tue Dec 27, 2011 6:13 pm
Country: -
Location: Ontario,(GTA North)
Contact:

Re: DSM2 work

Post by cre8tiveleo » Tue Feb 07, 2012 1:21 am

Daryoon: For surely. I will post it in teh templates tomorrow morning (off to the hospital with wifey, she;s ill. :( )

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Tue Feb 07, 2012 3:42 am

Thats what I thought also Pat but the inv does not seem to do a thing on the quad in the X configuration. I will try to put it into the + configuration and see if it helps. Also the YAW is reversed.
Earl

User avatar
uphiearl
Posts: 46
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:21 pm
Country: -
Location: Mountainair New Mexico

Re: DSM2 work

Post by uphiearl » Tue Feb 07, 2012 3:50 am

YEA !!!! using - on the mixes for YAW and ALE changed direction to correct orientation ! The INV do NOT do it.
Thanks PAT.
Earl


Post Reply

Return to “DSM2/DSMX Mods”