Ailerons moving slow & with delay

openTx has introduced a range of new features, ideas and bling. It is fast becoming the firmware of choice for many users. openTx will run on ALL current hardware platforms, including the gruvin9x and sky9x boards. Work has already started to support the new FrSky X9D radio!
User avatar
Kilrah
Posts: 10551
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by Kilrah » Sun Sep 01, 2019 1:31 pm

Did you even read the post?
The issue has nothing to do with the module or location since it shows on the channel monitor before any of that is involved.


User avatar
bob195558
Posts: 2205
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by bob195558 » Sun Sep 01, 2019 11:31 pm

Thank you Kilrah, I missed that part.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.
3D-Printing: (https://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=129).

User avatar
jhsa
Posts: 19281
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: RE: Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by jhsa » Mon Sep 02, 2019 9:21 am


Kilrah wrote:Software doesn't change its behavior over time.
Really? :) Thinking about windows for example ;) :) :mrgreen:

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 2205
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by bob195558 » Mon Sep 02, 2019 11:27 am

Hi Tomek,
You could try swapping your gimbals and see if the problem follows.
Er9x on 9x radio, with Smartieparts Programmer and TelemetrEZ Board.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme radios.
3D-Printing: (https://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=129).

tomekyo
Posts: 4
Joined: Sun Sep 01, 2019 8:16 am
Country: -

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by tomekyo » Tue Sep 03, 2019 7:21 pm

If you read my post carefully you'll realise that the problem is not there anymore. It somehow disappeared before I was able to pinpoint it. I know one thing I don't want it to come back when I try to avoid an obstacle with my quad. This is what is worrying my most. I don't trust my gear anymore.
@ jhsa - my Taranis has not been online for some time ;-) so I don't think that there are any unwanted updates installed overnight.


tomekyo
Posts: 4
Joined: Sun Sep 01, 2019 8:16 am
Country: -

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by tomekyo » Tue Sep 03, 2019 8:52 pm

... and one more thing came to my mind - the slow aileron I was talking about appeared first on my wing. This means I had a delta mix set up. Sinds both channels acted sluggish on the channel monitor it means the problem is in the input and NOT the output. Why it becomes slow I still don't know but I am pretty sure it has something to do with feeding bad aileron signal into the "mixer".

ridewinter
Posts: 1
Joined: Fri Apr 03, 2020 4:42 am
Country: -

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by ridewinter » Fri Apr 03, 2020 5:27 am

Hello,
This has been happening on my Taranis X9D for a while now. Can't figure it out. It is only ailerons. The problem happen with all my quads.I first discovered the problem while flying the simulator. Only happens on occasion. Here is a video of the problem.
https://youtu.be/Jz2Xwv5fKJg

User avatar
Kilrah
Posts: 10551
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by Kilrah » Fri Apr 03, 2020 7:41 am

Your gimbal pot is faulty.

tomekyo
Posts: 4
Joined: Sun Sep 01, 2019 8:16 am
Country: -

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by tomekyo » Sat May 09, 2020 9:01 pm

ridewinter wrote:
Fri Apr 03, 2020 5:27 am
Hello,
This has been happening on my Taranis X9D for a while now. Can't figure it out. It is only ailerons. The problem happen with all my quads.I first discovered the problem while flying the simulator. Only happens on occasion. Here is a video of the problem.
https://youtu.be/Jz2Xwv5fKJg
Did you solve this? Personally I disassembled my Taranis, removed and inspected the plugs of the gimbals on the PCB, cleaned all the connections and haven't had a problem since. I can't say I solved the problem but it seems to work so far. I had it on my hall gimbals and only on aileron chanel. I am wondering if anybody experienced this on the standard pot gimbals?
cheers,
Tomek

User avatar
3djc
Posts: 56
Joined: Mon Feb 22, 2016 7:15 am
Country: -

Re: Ailerons moving slow & with delay

Post by 3djc » Sun May 10, 2020 6:32 am

The X9E,with standard pot gimbals, are plaggued with a similar issue because the wire they used on gimbal is too rigid and is over time creating a bad contact between gimbal connector and main board, so yes, it can happen with no hall pot too


Post Reply

Return to “openTx”