Orange Module running MULTI protocol

Choosing an RF Module? What modules work? What is compatible with the 9x?
KC748
Posts: 6
Joined: Wed Jan 08, 2020 3:09 pm
Country: United States

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by KC748 » Fri Jun 19, 2020 3:15 pm

So, shorting the two 100 Ohm resistors R1 ,R13 did not help.
It might just be this particular module. The previous owner mentioned that he could not get the OrangeRx usb programming tool to connect to this module to reload the OEM firmware.

I'm just (very) glad to have the ability to flash this with the radio. I'm going to leave well enough alone. :)
Thanks again Mike for your work!


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Fri Jun 19, 2020 7:58 pm

I can flash three different Orange modules using a FTDI, but only from a command line for AvrDude. The Arduino IDE doesn't do the upload.
I usually use a GUI front end to AvrDude called AvrDudess, which make creating the commands easy.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 19368
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by jhsa » Sun Jun 21, 2020 6:17 pm

Mike, what about using Eepe / Eepskye and an FTDI to flash it?

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

KC748
Posts: 6
Joined: Wed Jan 08, 2020 3:09 pm
Country: United States

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by KC748 » Sun Jun 21, 2020 8:35 pm

I've downloaded AvrDudess, but am uncertain of some of the settings that are needed. This is what I have so far.
The chip in the ORx module is an ATXMega32D4.
What do I need for the Bit clock, if any?
And setting for the Fuses and lock bits?

In an old post, it mentioned, "Lock bits should be 0xFF (nothing locked). Fuse 2 should have the 0x40 bit cleared to 0", but I don't know what that means. :?
Avdudess.jpg

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Sun Jun 21, 2020 9:02 pm

jhsa wrote:
Sun Jun 21, 2020 6:17 pm
Mike, what about using Eepe / Eepskye and an FTDI to flash it?

João
Can't set the MCU to XMega32D4!

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Sun Jun 21, 2020 9:08 pm

Set the programmer to Arduino.
Ignore the Bit clock, it doesn't apply to the Orange module bootloader.
The fuses should have been set correctly by the Arduino that flashed the bootloader, so ignore them as well, same with the lock bits.
You have the MCU set correctly.
All you now need to do is set the filename in the "Flash" box, and set the "Format" to "Raw Binary" (assuming you have a .bin file, if you have a .hex file, set the "Format" to "Intel hex").
Then just select the "Write" radio button and click the "Go" button.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

KC748
Posts: 6
Joined: Wed Jan 08, 2020 3:09 pm
Country: United States

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by KC748 » Mon Jun 22, 2020 1:03 am

OMG Mike!
I was just about to shut down my computer and call it a day when I saw your last post..

It FLASHED! :D
Thank you so much!
Good.jpg

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Mon Jul 13, 2020 9:13 pm

Is there a way to flash the orange rx module using open tx on a new QX7s Access radio?

or do i need to buy a programmer? and if i need a programmer which one is recommended and how does it get wired/powered.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Mon Jul 13, 2020 10:16 pm

If you are using the MULTI protocol in the Orange module, then you need to get the bootloader flashed first (see earlier in this thread for ways to do so). Once you have the bootloader on the module it is flashed from the radio like any other multiprotocol module.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Wed Jul 15, 2020 6:54 am

Thanks Mike.

I will go over the thread a little deeper and see if I can figure out how to get the bootloader loaded onto the module.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Wed Jul 15, 2020 9:12 am

Do you use Arduinos? If so I posted a sketch you put on a Pro Mini that flashes the bootloader to the Orange module.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Thu Jul 16, 2020 6:27 am

Hi Mike,

I have an Arduino mega 2560.

This is the module I have.
https://hobbyking.com/en_us/orangerx-ds ... tible.html

I haven't done much yet. but based on some of what I've read it looks like I want put your sketch on the arduino and then wire up pins for 3.3v and ground to the module
and then the pwm pins 2 and 3 to the module as well

3.3v <-> vcc on module
gnd <-> GND on module
pwn pin 2 <-> clk on module
pwm pin 3 <-> data on module.

then power the module from the transmitter to power the arduino and have it flash the bootloader.. then I should be able to upload the firmware on the module from my QX7S.

Does that sound right? or am i completely missing something.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Thu Jul 16, 2020 8:48 am

The sketch was written for a Pro Mini (ATMEGA328) processor. It may not work on the '2560 (ATMEGA2560 processor). I don't have a 2560 board so can't test it.
Otherwise your description is OK.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Fri Jul 17, 2020 8:28 pm

Hi Mike,

Thanks for the information. I was able to get the sketch to work my pin outs were a little different.
Pin 2 and 3 on the board did not work.. but i was able to get them to connect to the tx/rx pins and it was able to successfully run.

but the board does not seem to operate any differently even when powering up with the bind button pressed it does not seem to boot the bootloader and operates like its trying to bind.

I think i'm going to look into replacing it with an actual 4-in-1 module.

Thanks again.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Sun Jul 19, 2020 7:42 pm

When the sketch ran, did you get the LED on the Arduino flashing correctly (at the right rate) indicating the flash operation completed correctly?

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Tue Jul 21, 2020 4:00 am

It did flash correctly.Afterwards when it seemed like it didn't work I also modified the sketch a little bit to add some serial debugging and added some outputs for each stage of writing.
and it hit each stage and output each message that it wrote to the device.

but booting the module with the bind button pressed did not cause the led to stay lit up and it beeped like normal and was trying to bind.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Tue Jul 21, 2020 11:17 am

If you have some serial debugging in, I suggest reporting what the signature and fuse bytes are.
You may also be able to read back the boot area to see what has been written, you would declare, say a 16 byte array:
uint8_t ReadData[16] ;
then call:
pdiReadBlock(0x8000, ReadData, 16 ) ;
to read 16 bytes, then report them on the debug output.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Sun Jul 26, 2020 2:10 am

Hi Mike,

I added some more debugging and all the reads I was doing were comming back with 0 bytes.. But the read of the header and fuses were working..
I messed around a bit and was able to get the bootloader flashed (confirmed as now when i hold the bind button the led on the module stays lit )

However when I try to flash from the TX with my QX7S (ACCESS) with open tx 2.3.9 installed It gives me an error saying "Needs file opentx-inv".
I have not been able to get past this point.. (I already have a multi module ordered but wanted to mess around a little more with the orange rx module)

Any ideas of what I can try?

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Sun Jul 26, 2020 9:21 am

At what point in the attempt to flash do you get that message (and is that the exact text)?
I don't use openTx myself so I'm not sure whether this is referring to openTx itself or to the file you are trying to flash.

I also don't have the ACCESS version of the QX7 so I'm not sure if the following would work (some of the processor connections may have changed so the bootloader may not respond correctly to buttons/encoder):
Before trying it make sure you are able to re-flash openTx using the power off method.
1. Copy the erskyTx file "x7_rom.bin" to the firmware directory of the SD card, also make sure you have a copy of your openTx file there as well.
2. Create a directory from the root called "apps".
3. Download (from er9x.com/apps) the file shown as "Flash Multiprotocol Module - QX7" and put it in the apps directory.
4. Start the radio and update the bootloader from x7_rom.bin.
5. Restart the radio in bootloader mode.
6. Select "Run App" and run the app downloaded above.
7. Use the app to flash the Orange module.
8. Restart and reflash the bootloader from your openTx file.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Sun Jul 26, 2020 9:37 am

Hi Mike,

Thanks. I did try that but it said it failed to flash the module. I tried powering the system while holding the bind button and without. Each time failed.
the numbers at the bottom of the screen never changed from 0000 0000. I also tried inverted com and not.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Sun Jul 26, 2020 11:15 am

Is the board blue or green? If blue, have you done the track cut and wire mod, if green have you checked the two resistors required are fitted?

Also see here: https://www.rcgroups.com/forums/showpos ... ount=19001.
These are the compile options for the multiprotocol module.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Sun Jul 26, 2020 6:08 pm

Hi Mike,

I felt like i was missing something.. I didn't bridge R1 and R13. I will do that. Do i need to re-write the bootloader? or should that just allow it to be flashed?

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Sun Jul 26, 2020 6:34 pm

No need to rewrite the bootloader. You do, however, need to select the correct file to flash. It seems that the multi code includes bit to specify what options it was built with and openTx checks for the correct ones. You need multi code that has inverted telemetry.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Sun Jul 26, 2020 6:42 pm

I'm using the download from https://downloads.multi-module.org/ for the green orange rx module.
I bridged the r1 and r13. I'll re-try flashing using the bootloader with a fresh download of the firmware and see if that works..

If not oh well the module I ordered should be here in a day or so and it will give me more features them the one i have anyway :)

thanks for all the help and guidance.

Edit: No luck with the bridged resistors and trying to flash from bootloader or opentx.
Thanks again for all the help. I'll wait for the new module. :)

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17183
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by MikeB » Sun Jul 26, 2020 8:40 pm

Does it just say "Flashing "FAILED", or something else?
What do you see in the numbers at the bottom of the screen?

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

blackpanther
Posts: 13
Joined: Thu Jan 10, 2013 7:03 am
Country: -

Re: Orange Module running MULTI protocol

Post by blackpanther » Tue Jul 28, 2020 2:14 am

Hi Mike,

It loads the flash.app and then when I select update it asks me to select a file. Which is got from the https://downloads.multi-module.org/ site after selecting orange rx as the module type.

when i select the file it goes through to the screen where is says delayed power on and then shortly after that it just says failed.
the numbers at the bottom of the screen are 0000 0000. These have never changed. I tried other options like inverted com and I even tried a hex file you posted but none of them seemed to work.

I have received my new module and it worked no problems. I don't know if the orange module I have is slightly different or (more likely) I'm doing something wrong or missing something.

Thanks,


Post Reply

Return to “RF MODULES”