What else can I upgrade in my radio?

Where to find parts? Refactoring your entire transmitter, new cases? Sticks etc..
User avatar
jhsa
Posts: 19249
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by jhsa » Sun Feb 02, 2020 6:41 pm

on the arduino IDE go to TOOLS/BOARDS and select your arduino. then select your FTDI's com port.
Load Mike's sketch on the IDE. Connect the FTDI to the arduino and to the Computer. Click the UPLOAD button. wait until is finished.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Sat Feb 08, 2020 4:47 pm

jhsa wrote:
Sun Feb 02, 2020 6:41 pm
on the arduino IDE go to TOOLS/BOARDS and select your arduino. then select your FTDI's com port.
Load Mike's sketch on the IDE. Connect the FTDI to the arduino and to the Computer. Click the UPLOAD button. wait until is finished.

João

It seems I got it, right? :D
Sin título.jpg
Now I only have to wait until the connector arrives to proceed to the encoder installation. I am nervous
https://radindustries.wordpress.com/

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 20, 2020 12:18 pm

Well, meanwhile the arduino chip took short time to arrive, the connector is still not here...

But that gave me plenty of time to read in the forum about the encoder, and I think I am going to approach it in another way. Instead of fitting something between the encoder and the PCB, I am going to shave the screw mounts a bit and I will bolt the encoder there.

And then, instead of using the pins, I will solder wires. Of course the less wires the better, so the question is, are all of those wires needed? (4 wires pro the old button's legs)

Also, according to the screenshot, did I flash the module correctly?

Thank you!
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
jhsa
Posts: 19249
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by jhsa » Mon Feb 24, 2020 1:16 pm

Rad wrote:
Thu Feb 20, 2020 12:18 pm
And then, instead of using the pins, I will solder wires. Of course the less wires the better, so the question is, are all of those wires needed? (4 wires pro the old button's legs)
Looking at the 9x mainboard it looks like you might need only 5 wires from the encoder board to the directional switches connections on the 9x board. Please see picture. Connect each switch to the correct pin marked with a red circle, and connect the common from all switches on the encoder board to any digital ground on the 9x mainboard, for example the pin marked with the yellow circle. You will have to solder an extra ground wire to the switches common connection (ground plane) on the encoder board, and then connect it to the pin marked with the yellow circle on the 9x board.
Encoder Connections with wires.jpg
Also, according to the screenshot, did I flash the module correctly?
Well, the screenshot tells me that the arduino was successfully flashed. But you will have to connect it to the encoder and to the radio to make sure it is really working :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Mon Feb 24, 2020 1:59 pm

Hi Joao, thanks for the reply! Great to know I have it flashed propperly, and that I have to throw less wires :)
I already soldered the encoder to the small board.

I think I have clear what to solder in the red circles. But the yellow circle where does it go? I attached a pic.
Thanks!
encoder order.jpg
Still waiting for the connector wires... Sigh...

Also can yo draw the other ground wire? thanks!
https://radindustries.wordpress.com/


User avatar
jhsa
Posts: 19249
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by jhsa » Mon Feb 24, 2020 2:12 pm

Rad wrote:
Mon Feb 24, 2020 1:59 pm
I think I have clear what to solder in the red circles. But the yellow circle where does it go? I attached a pic.
It goes to one of the yellow circles on the picture below.. It is the common connection to all switches. it connects to ground on the 9x mainboard.
encoder order.jpg
Also can yo draw the other ground wire? thanks!
I don't understand this question :) What other ground wire? ;)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 19249
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by jhsa » Mon Feb 24, 2020 2:15 pm

Perhaps like this.

João
Attachments
encoder order.jpg
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Mon Feb 24, 2020 2:17 pm

jhsa wrote:
Mon Feb 24, 2020 2:15 pm
Perhaps like this.

João
Ah OK just one, I thought I had to join all the yellow circles.

So those are awesome news, just 5 wires!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
https://radindustries.wordpress.com/

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Mon Feb 24, 2020 3:25 pm

MikeB wrote:
Mon Jan 13, 2020 6:43 pm


For the encoder, the switch goes to IO4 and the two encoder signals go to IO2 and IO3. If the encoder "goes the wrong way", swap these last to signals over. The encoder and its switch also need a ground connection.

I'll post a test version of erskyTx on the test versions thread, first post.

Mike
This is the very last that is still a bit foggy to me. I have to solder the 4 top connectors of the andrewju's board to the arduino, that I think I got it.

Which one is the switch, which are the signals and also what you mean with the encoder and the switch need a ground?

In short, looking at this board like this, those four connectors in the top left, where do I connect them in the arduino?:
Unbenannt.png
Unbenannt.png (150.3 KiB) Viewed 2850 times
Thank you!
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16791
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by MikeB » Mon Feb 24, 2020 4:26 pm

Those 4 signals are labelled COM_A, S1, A and B.
COM_A is ground.
S1 is the switch (to IO4).
A and B are the encoder signals (to IO2 and IO3).

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 19249
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by jhsa » Mon Feb 24, 2020 4:35 pm

Look at your board, near the encoder pads you can read "A, B, S1, and COM_A":

A - Goes to one of the Arduino encoder input pins
B - Goes to the other Arduino encoder input pin
S1 - Goes to the Arduino encoder switch Input pin (IO4)
COM_A - if I am not mistaken this goes to arduino ground, which should also be connected to the 9x mainboard digital ground.
I believe you could just connect it to the yellow circled pin on the encoder board, and then it goes together with the directional switches ground. As I said, connect this also to the arduino board's ground.

João

EDIT: Mike was faster :)
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Wed Feb 26, 2020 7:32 pm

Hi guys, I think I did it! Or at least part of it! I managed to install the encoder, and the 4 arrows are working great! But the rotation andthe button do nothing. I guess I have to do something in the hardware menu, right?

I am super excited, close to finishing the radio! :D
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16791
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by MikeB » Wed Feb 26, 2020 8:14 pm

Have you flashed the radio with "erskyTxR222D7" ?

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Wed Feb 26, 2020 8:58 pm

MikeB wrote:
Wed Feb 26, 2020 8:14 pm
Have you flashed the radio with "erskyTxR222D7" ?

Mike
Hi Mike,

Yes, I have flashed it. So far the arrows work, but the rotary and the central button dont. Not sure if I have to activate something.
https://radindustries.wordpress.com/

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Wed Feb 26, 2020 9:28 pm

I also noticed when I press it up and down it makes a "beep" but it does not do it when left and right
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16791
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by MikeB » Wed Feb 26, 2020 9:50 pm

In the hardware menu, what do you have set for "Enable I2C"? You need either "OFF" or "COM3", not I2C.
In the "DiagSwitch" menu there is an "ENC" item. does this change when you press the centre button?

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 6:00 am

Hi, this is what I have.

In the diag menu, ENC is always 0
IMG_20200227_065851.jpg
https://radindustries.wordpress.com/

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 8:36 am

I also checked the arduino is correctly plugged in the 9xtreme (it has also light) and I checked the arduino button is not pressed. Hope it helps.
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
jhsa
Posts: 19249
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by jhsa » Thu Feb 27, 2020 11:22 am

Hey, good that it went well with the installation. Well done :) Do you have some pictures of it? it might help other people wanting to do the same :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16791
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by MikeB » Thu Feb 27, 2020 12:16 pm

I've just posted a test version for the 9Xtreme that has some debug data in the DEBUG menu. Please flash this, then tell me what (4 hex digit) value you see on the third line of the DEBUG menu. As you rotate the encoder, this value should change.

Also, there are TWO LEDs on the ProMini. The one near the serial port end is a power LED and is lit when power is applied. The other LED, at the other end of the board (by the reset button) is on the SCK signal, and should be lit when the board is operating in this application.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 12:46 pm

Hi, I will check that as soon as I arrive home. I dont have very good pics of it, but I took two in the process, when I was sweating blood
ff000ca0-33b5-4416-a202-37cfff694fe0.jpg
33dbe79d-3fe3-45fc-beb2-213b288ba955.jpg
I will try to take better pics later on. Basically what I did was, first to snap the buttons legs, then desolder what was left of them.
I shaved a milimeter or two the small bolt mounts, cut a milimeter of the bolts too, and then I bolted the andrewju's board.
Last step was to throw wires from the board to the radio PCB.

Ill try that debug thing as soon as I arrive home in some hours, and I will also check if there are more leds working. So far I have only seen the red one.

I dont know from where the mistake is comming. Would the encoder work if the arduino is not working? Due to is connected to the green pcb...
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
jhsa
Posts: 19249
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by jhsa » Thu Feb 27, 2020 2:20 pm

if the arduino is not working, the encoder and center button will not work. Please check the arduino connections to the radio again.

@Mike, I think The Arduino built in LED is connected to digital pin 13 on the pro mini??

João

EDIT: Never mind, I just had a look. Digital pin 13 is the SCK pin :)
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16791
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by MikeB » Thu Feb 27, 2020 4:12 pm

I've plugged my encoder back in and run some tests. Generally it is all working, but sometimes the protocol between the 9Xtreme and the Arduino loses sync. This only seems to happen at power up, so then it just doesn't work. However, it will get back in sync. if you load a different model!
I should be able to fix this in erskyTx.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 5:05 pm

Hi, I just flashed the new erskytx version, and I took a pic of the debug mode, and also of my arduino. Maybe you can see something wrong.
photo_2020-02-27_18-01-27.jpg
photo_2020-02-27_18-03-48.jpg
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16791
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by MikeB » Thu Feb 27, 2020 5:09 pm

You have the encoder connected to the analog inputs (A2, A3 and A4), not the digital inputs (2, 3 and 4) that are down the opposite edge of the board.
The display shows correct communication.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 5:28 pm

MikeB wrote:
Thu Feb 27, 2020 5:09 pm
You have the encoder connected to the analog inputs (A2, A3 and A4), not the digital inputs (2, 3 and 4) that are down the opposite edge of the board.
The display shows correct communication.

Mike
Correct! I soldered them right and it WORKS!!! THANK YOU Mike and Joao for all the help along the years.

I am going to publish an entry on my website and I am going to credit you.

Thank you very much, I would be lost without you and without ersky
https://radindustries.wordpress.com/

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 5:54 pm

Small downside, it seems somehow all the models, config and everything in the radio is gone. There was an eeprom error...

But no probs, I will take it as a way of super clean instalation and I will start from the very beginning again.
But i will make safe copies, lol.
https://radindustries.wordpress.com/

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16791
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by MikeB » Thu Feb 27, 2020 6:35 pm

If you use eepskye and use the "Read EEPROM to file" option, zip up the file and send it to me, I should be able to recover your settings.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 8:33 pm

Hi, I just attached the file here.
When connecting the radio to the computer, I have seen not all of the models are gone.

Anyway, the most importan question is: Why that eeprom error?
Attachments
eprom.rar
(2.32 KiB) Downloaded 27 times
https://radindustries.wordpress.com/

Rad
Posts: 324
Joined: Wed Apr 20, 2016 3:43 pm
Country: Austria
Contact:

Re: What else can I upgrade in my radio?

Post by Rad » Thu Feb 27, 2020 8:36 pm

photo_2020-02-27_21-22-53.jpg
At the other hand, this is how my radio is looking at this very moment. It might not be super clean, but there is not a lot I can do with so many wires.

Anyway I am very happy with the end result :)
https://radindustries.wordpress.com/


Post Reply

Return to “Hardware Mods”