Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

User avatar
JEANALTAYR
Posts: 103
Joined: Thu Dec 29, 2011 4:53 pm
Country: -
Location: Gd Toulouse FRANCE

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by JEANALTAYR » Thu Dec 15, 2016 2:03 pm

thanks
its a hold voice system....ok
i add 10$ with new board to remove low eeprom memory .........
next step add a rotary encoder
and maybe hall effect sensor pots (what about precision?)is it better
best regards jmi

User avatar
jhsa
Posts: 18013
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by jhsa » Thu Dec 15, 2016 2:41 pm

My hall sensor gimbals I did it myself. I didn't buy any ready made stuff..
I would say that the accuracy is much better in my case.I have just turned the radio ON to check again, and worse case was a variation of 0.3. Most of the times I got an accuracy of 0.0.
In the DiagAna screens The HEX numbers (on the left) came exactly to the same number when centered the sticks.
So considering this, I would say that the precision is quite good :), or even excellent, or even the best I ever seen in any radio :)
Ahh, and this mod was performed on the original 9x sticks.. No ball bearings at all, and a lot of play :)

It did work very well for me, that doesn't mean it will for you.. Magnets might be different, it is not easy to place magnets and sensors very accurately.. A lot of patience is needed.. :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
SR71
Posts: 109
Joined: Tue Feb 28, 2012 10:21 pm
Country: Italy
Location: Rome

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by SR71 » Sun Dec 25, 2016 10:52 pm

So, has the original supposed problem been dismissed ?

FlyskyRC
Posts: 5
Joined: Tue Nov 29, 2016 9:41 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by FlyskyRC » Thu Dec 29, 2016 8:49 am

SR71 we did intermittently cause the issues described by people, however the same radio worked correctly when flashed with either a different programmer, firmware or in some cases resetting the fuses would fix a different issue (To be clear this was the case for all versions of the chip). Coming down to it we discovered there are a lot of ways it can go wrong but the chip is not at fault, just the combination of things that are used in some cases.

Just to be clear, we didn't just test one radio, we tested several of every version of the 9x released to date. In fact we took a team of people off other projects to test this full time for 2 weeks. There is more information in the document I posted here.

Obviously we can't test every combination of third party hardware but I put what worked for us most reliably in the document. Of anything using an arduino SPI was the most likely to cause issues (or should I say for us to make a mistake haha) although we only tested 3 versions, the UNO, Duemilanove and Diecimila. We also tested the chips looking for wrap around memory or other strange issues but they all worked as expected.

I don't see how there is much more we can do on this issue, there are too many variables out of our hands and we can't really give support to individual cases of a mod gone wrong (what company can?). We preformed a very detailed investigation and have provided a tutorial outlining the process that worked for us. We will continue to be on the look out for these issues in future but as of yet we have found no evidence that the green chip is any different than the previous version in the way that it behaves.

We are so confident that the chip has no issues that we are prepared to offer a reward of an FS-i10 to the first person that can bring us testable proof that the green chip is the source of these issues/does not function properly.

Hope you all had a good holiday! Have a happy new year!

Jason Maitland

[email protected]

User avatar
jhsa
Posts: 18013
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by jhsa » Thu Dec 29, 2016 9:02 am

I wonder how this chip will work with a 9xtreme board connected to it and flashing it..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


adikx5
Posts: 2
Joined: Thu Jan 05, 2017 8:20 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by adikx5 » Thu Jan 05, 2017 8:33 am

Hello.
In first sorry for my language - I hope you understand me :)
I have a problem with my new T9X radio - when its arrived then on screen i see only "eeprom error", then I solder a little programer 'USBTinyIsp ATtiny 44' and I will flash them. I check my chip and its a clon of m128 - Green ED040501-H16D.
When flashing make a verification (I flash on eepe, because "companion9x" or "Companion2.0" doesn't work - only eepe its working with this radio) i have a comunicat :"avrdude.exe verification error first mismatch at byte 0x10000 0x63 ! = 0x0c". After this radio its turning on and work correctly, but a some time radio make a reset - it's not good if I want use it with models...

Code: Select all

=================================================================================
Started AVRDUDE
C:/Program Files (x86)/eePe/avrdude.exe -c usbtiny -p m128 -U flash:w:C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex:i
=================================================================================

avrdude.exe: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude.exe: Device signature = 0x1e9702
avrdude.exe: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
             To disable this feature, specify the -D option.
avrdude.exe: erasing chip
avrdude.exe: reading input file "C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex"
avrdude.exe: writing flash (131070 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 149.25s

avrdude.exe: 131070 bytes of flash written
avrdude.exe: verifying flash memory against C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex:
avrdude.exe: load data flash data from input file C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex:
avrdude.exe: input file C:/Users/Adik/Desktop/T9X - programowanie/er9x-128.hex contains 131070 bytes
avrdude.exe: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 111.75s

avrdude.exe: verifying ...
avrdude.exe: verification error, first mismatch at byte 0x10000
             0x63 != 0x0c
avrdude.exe: verification error; content mismatch

avrdude.exe done.  Thank you.


=================================================================================
AVRDUDE done - exit code 1
=================================================================================
I don't know what to do... :(

hobride
Posts: 1
Joined: Thu Jan 05, 2017 8:38 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by hobride » Thu Jan 05, 2017 9:12 am

Hello there,

i'm also got a new HK Turnigy 9X with Green ED040502-H16D Chip.

Is there a way to use that on openTX now?

If not, is it enough to replace only the chip? Which Chip should i take?

Sorry for my bad english

bye Marcel

User avatar
Kilrah
Posts: 9605
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Kilrah » Thu Jan 05, 2017 9:46 am

Just flash, it's been found it should work normally

User avatar
bob195558
Posts: 1891
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by bob195558 » Thu Jan 05, 2017 11:18 am

hobride wrote:Hello there,
i'm also got a new HK Turnigy 9X with Green ED040502-H16D Chip.
If not, is it enough to replace only the chip? Which Chip should i take?
bye Marcel
Chip replacement INFO, suggest you look at the ATMEGA2561-16AU CPU Chip: (viewtopic.php?f=95&t=3819&p=74336&hilit ... hip#p74105).
Your Green ED040502-H16D Chip may be OK.
Maybe an incorrect setting when flashing or maybe selecting the wrong eepe or opentx firmware.

Bob B.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme, Er9x on 9x with Smartieparts Programmer with TelemetrEZ Board
3D Printing: (http://openrcforums.com/forum/viewforum.php?f=85)

User avatar
jhsa
Posts: 18013
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by jhsa » Thu Jan 05, 2017 11:33 am

OpenTX doesn't support the Atmega2561.. Only Er9x

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

assassin
Posts: 1
Joined: Sat Jan 14, 2017 9:03 pm
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by assassin » Sat Jan 14, 2017 9:14 pm

Jason (flysky): I had the transmitter which worked like described in the document You posted - intermittend reseting etc. I think that I did nothing wrong during flashing (I flashed about 5 transmitters with atmega chip before with the same programmer/PC with no issues).
after lot of trying with different settings, programmers etc, I decided that it is because of the chip itself and I resoldered atmega64 chip from broken mainboard of an old transmitter, then I flashed it the same way as before and it is working with no issues. Maybe this was only the problem of few chips (it was working ok with the original FW) but I am pretty sure, that I did nothing wrong during flashing - because now it works - or the atmega chip is immune of the mistake which I did in both cases. Its a shame that I put the green chip in trash so I cant send it to You to check it :(

But I am happy to hear that it was only occasionaly problem, because this radio is used by lot of people here, its cheap and with openTX very capable..

fabius
Posts: 8
Joined: Wed Jun 15, 2016 8:07 pm
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by fabius » Mon Feb 20, 2017 9:33 pm

so we can flash er9x or opentx 128 on radio with chip green ED040502-H16D?
sure will not and up with a brick on my desk?

im little confused since read many differents topic.
item bought at banggood as spare replacement board. connections to flash via usbasp are same as original board?

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15716
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by MikeB » Mon Feb 20, 2017 10:36 pm

We don't have a definite answer. It should work. Make sure you read the supplied firmware and EEPROM from the radio before you flash new firmware, then you can, at least, revert to the original firmware.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

fabius
Posts: 8
Joined: Wed Jun 15, 2016 8:07 pm
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by fabius » Tue Feb 21, 2017 6:16 am

Im using this usb asp 2.0
Set to 5 v and make read with eepe program? There is atmega8A , in eepe witch choose
IMG_20170220_231826.jpg
IMG_20170220_231737.jpg
Inviato dal mio CAM-L21 utilizzando Tapatalk


User avatar
jhsa
Posts: 18013
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by jhsa » Tue Feb 21, 2017 7:38 am

In eepe you have to select the m128. In the programmer field you select UsbAsp. Don't try to write the firmware until you achieve a successful read, to make sure things are working.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

fabius
Posts: 8
Joined: Wed Jun 15, 2016 8:07 pm
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by fabius » Tue Feb 21, 2017 5:48 pm

did it, went ok
i have backup of flash and eeprom saved in .hex in case needed

now must configure models , in reta? using its original module.
next step is wait my friend get multimodule. i personally own a devo 10 and a x9r pro in exit, :D

that made me past 30 minutes busy on this with mi mind free , thats hobby :D
Attachments
old.hex
(154.03 KiB) Downloaded 142 times
eeprom.hex
(9.64 KiB) Downloaded 139 times
thumb-IMG_20170221_180802.jpg
thumb-IMG_20170221_180802.jpg (7.98 KiB) Viewed 3624 times
thumb-IMG_20170221_175949.jpg
thumb-IMG_20170221_175949.jpg (11.43 KiB) Viewed 3624 times

Matevz25
Posts: 43
Joined: Sun May 07, 2017 7:37 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Matevz25 » Sun May 07, 2017 8:44 am

hi all! My flysky works great with newest open tx fw, but I cant install it on turnigy with green chip. Its not recognized by companion. So if I get it right I need to install fw in epee? Will it work? Can I install open tx on it after or not? I need 2 radios in teacher student mode...
Im using avr programer. Thanks for answear.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15716
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by MikeB » Sun May 07, 2017 8:48 am

Make sure you have the correct processor set. The original Flysky radios used the M64 chip. These "green" ones have a M128 chip.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Matevz25
Posts: 43
Joined: Sun May 07, 2017 7:37 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Matevz25 » Sun May 07, 2017 8:53 am

I have chosen 128 but target device is not recognized in companion.do I try in epee and instal open tx fw on it?
I cant read eprom and fw from chip...

Matevz25
Posts: 43
Joined: Sun May 07, 2017 7:37 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Matevz25 » Sun May 07, 2017 9:08 am

In eepe it same as in companion. Doube check connections and try again.. target doesnt answear. I have chosen M128 for processor and for avr also 128 and 64 but same...

User avatar
Kilrah
Posts: 9605
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Kilrah » Sun May 07, 2017 10:20 am

The problem is likely with your programmer or the way you installed your programming wires.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15716
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by MikeB » Sun May 07, 2017 10:22 am

Two of the signals used for programming go to signals used by the THR and AIL switches. Some programmers are unable to drive these signals if the switches are "ON". Try with these switches in their other position.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Matevz25
Posts: 43
Joined: Sun May 07, 2017 7:37 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Matevz25 » Sun May 07, 2017 11:12 am

Hi I have checked all wires directly from board to programmer with meter. They are same as in fryskys...
Switches are off, if they are on I get switch error when connected.I have no idea... frysky works this doesnt...strange...

chuvihi
Posts: 1
Joined: Sun May 07, 2017 10:50 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by chuvihi » Sun May 07, 2017 11:18 am

Hi all,

I'm having some troubles with my Turnigy 9x from Hobbyking with Green Chip.
I've tried to flash OpenTx and er9x both succesfully but when I'm trying to setup the transmitter I'm having EEPROM errors that clears all the transmiter. I think is because the firmware that I've set is not the good one and the eemprom is a different size and when it's saving the config is broken.

I'm very new in this so please, if you can help me how to solve my problem.

If I cannot solve it, do you thin I can swap the motherboard for an AR9X?

Thanks for your help and sorry about my english.

Thanks again.

Regards,

User avatar
Kilrah
Posts: 9605
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Kilrah » Sun May 07, 2017 11:21 am

As said above make sure you use firmware for m128.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15716
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by MikeB » Sun May 07, 2017 11:27 am

Matevz25 wrote:
Sun May 07, 2017 11:12 am
Switches are off, if they are on I get switch error when connected.
Try flashing with the switches in the opposite positions. Due to the way they are connected, they say they are "off", when they are connecting the signal to ground.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 18013
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by jhsa » Sun May 07, 2017 11:29 am

And yes, you can install an Ar9x board in your radio. It should be more or less plug and play.

João

Sent from my thor using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Matevz25
Posts: 43
Joined: Sun May 07, 2017 7:37 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Matevz25 » Sun May 07, 2017 1:33 pm

Ok with switches opposite I get reading done. Itcsaya signature atmega128 is 1e97 02
Double check chip of use F...
And I have eprom error on tx written.
What now?

Matevz25
Posts: 43
Joined: Sun May 07, 2017 7:37 am
Country: -

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by Matevz25 » Sun May 07, 2017 1:51 pm

Ok I used -F and it writes but when it reads I get avr dude did not finish correctly. Tx is dead:( nothing on screen..

User avatar
jhsa
Posts: 18013
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Problem with last new Hobbyking Turnigy 9X transmiters.

Post by jhsa » Sun May 07, 2017 3:00 pm

You just done the only thing you should not do.. Plenty of warnings on this and other forums saying NEVER, BUT NEVER USE THE -F OPTION.
I believe you've just bricked your radio :(
You will need a 1Mhz oscillator, or an arduino programmed to send an 1Mhz signal on one of its pins, to try to bring it back to life..

João

Sent from my thor using Tapatalk


My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Post Reply

Return to “9Xtreme upgrade board”