XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

ersky9xr is the port of the er9x firmware to the 9XRPRO radio.
Post Reply
SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Tue Sep 13, 2022 1:43 pm

I’ve just purchased an FrSky FLVS smart port lipo voltage sensor to go with my recently upgraded to XJT module and X4R receiver.
I currently have a diy voltage divider wired to the analogue port on the x4r which is working fine and I have all my RX and svr readings working fine but I cannot seem to get anything from the FLVS on the 9XR pro.
I have tried all of the settings one by one in the telemetry menu and even tried com 2 with a diy external link cable to the futaba port but still no joy.
Any ideas what I’m missing here?
I’ve added cTot, Cel1 and Cel2 to my telemetry screen but they just all stay at zero.
Matt


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17808
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by MikeB » Tue Sep 13, 2022 2:21 pm

Have you set the protocol to "XJT"?

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Tue Sep 13, 2022 4:06 pm

Hi Mike,
Settings as follows:
Internal PPM
Enable ticked
External XJT
Proto XJT
RxNum 4
Detect telem auto
Type D16
Chans 8
Double rate not ticked
PB14 heartbeat not ticked
Failsafe not set (it is though via the receiver button)
Country Ame (also tried Eur, I’m in UK)
1st channel 1
Bind vet 256

Telemetry:
UsrProto FrHub (also tried Frsky originally)
Bt telemetry off
Telecom port 1 (tried 2)
Com port invert none (tried all options)
FAS offset 0.0
Com2 func telemetry (tried other options)
Com2 baud rate auto
Com1 baud rate auto

I’ve power cycled everything after each change I’ve tried and I’ve also re-bound several times.
I have control and the standard telemetry just nothing from this smart port sensor.
Could it be a firmware issue?
Both XJT and the X4R’s are new from T9Hobbysport with supposedly latest firmware

Links to the items below:
X4R receiver with UNI firmware
https://www.t9hobbysport.com/frsky-x4r-receiver

XJT module with LBT firmware
https://www.t9hobbysport.com/frsky-xjt- ... ter-module

FLVS unit
https://www.t9hobbysport.com/frsky-flvs ... age-sensor
Matt

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17808
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by MikeB » Tue Sep 13, 2022 4:31 pm

UsrProto should be FrSky (not FrHub).
What is the LED on the FLVSS doing?
What is the display on the FLVSS showing?
Do you have a module installed internally? If not I suggest disabling the internal module, you probably don't need it enabled anyway unless you are using both modules at the same time!

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Tue Sep 13, 2022 5:38 pm

I don’t have an internal module and I’ve just set that to disabled.
I had already changed the UsrProto back to FrSky.
Photos of what I’m seeing below:
98779B26-B288-47D6-8981-FC54CD8E6BF2.jpeg
(1.36 MiB) Not downloaded yet
F92466BE-9E3D-49C3-BC87-A0D3BE4EEF04.jpeg
(708.86 KiB) Not downloaded yet
The unit is flashing a blue light at a rate of about half a second
Matt


SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Tue Sep 13, 2022 5:52 pm

Screenshots of my settings and versions:
9608370A-1D94-4900-AE0C-6F81A16621AE.jpeg
(238.21 KiB) Not downloaded yet
02E973FE-7432-489B-98BB-CCB7F87CE0EE.jpeg
(179.75 KiB) Not downloaded yet
BF699CFA-09FB-43E4-AFAC-0111F0CF2006.jpeg
(143.99 KiB) Not downloaded yet
BC85B9FA-27CD-49EF-8ADA-EF93A5B8E30F.jpeg
(211.86 KiB) Not downloaded yet
2CBF0961-EAE9-4203-AB64-5FD031ADCED0.jpeg
(164.51 KiB) Not downloaded yet
2F52E005-FC43-48E2-987F-7022FDFFC916.jpeg
(203.13 KiB) Not downloaded yet
BE6291C8-9333-4E25-BFB2-2849FDBB33A3.jpeg
(215.22 KiB) Not downloaded yet
1576FA27-C1B2-4329-AC91-8907B0EF2C6E.jpeg
(225.86 KiB) Not downloaded yet
DCED2E05-9299-4DBF-B3E3-EB917E0AA3EA.jpeg
(194.87 KiB) Not downloaded yet
FD803A80-CF6B-4283-AF11-88ECF0EAB9F3.jpeg
(183.63 KiB) Not downloaded yet
Matt

SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Tue Sep 13, 2022 8:21 pm

Finally seem to have got somewhere and it appears to be an issue with the latest r223 firmware??
I decided to flash back to my original firmware from when I got the transmitter, I had r218 and r219t_music.
I flashed the r218 and then went into the protocol and changed to PPX then bound and it worked! Upgraded to r219t_music and it still worked:
22BF71F4-180F-4EC3-A56F-3FABB149415E.jpeg
R219t_music
(165.2 KiB) Not downloaded yet
Protocol settings:
3247663E-2BA3-479B-943B-9C1973E0ECB7.jpeg
R219 protocol 1
(187.28 KiB) Not downloaded yet
0BD4FE1D-D146-4D41-AD2D-A703BD5046B7.jpeg
R219 protocol 2
(200.82 KiB) Not downloaded yet
The next latest file I could find was r221 and this now works as well but looks closer to the latest firmware:
E3CC35AA-821E-41BE-9FE7-02DDC00E6CA2.jpeg
R221
(228.96 KiB) Not downloaded yet
And the telemetry screen is finally as I want it:
CB63DDB7-C017-499B-96F6-628E5D1DCC21.jpeg
Working!
(240.27 KiB) Not downloaded yet
So the only thing now is to figure out what’s wrong with r223 - I’ve tried flashing to that from r221 and it just stops working again, go back and voila it all works.
Matt

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17808
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by MikeB » Thu Sep 15, 2022 10:30 am

Here is r222 for the 9XR-PRO. Perhaps you could try this to help locate when the problem started.

Mike
Attachments
ersky9xr_romr222.zip
(199.2 KiB) Downloaded 13 times
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17808
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by MikeB » Thu Sep 15, 2022 6:46 pm

OK, so this is the "new" FLVS-ADV that supports up to 8 cells.
I've just checked r223 with an older FLVSS and this works OK.

To help find why r223 isn't showing this sensor, a "Raw Log File" would be useful to me (see this post: viewtopic.php?f=84&t=13859&p=156269&hil ... le#p156269 to see how to create one).

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Thu Sep 15, 2022 7:23 pm

Thanks for posting the firmware, just tried it and all working still. Didn’t need to re-bind after flashing either.
47E3DABE-4007-40AC-964D-4D7E8302A7D0.jpeg
r222 working
(512.9 KiB) Not downloaded yet
5FDCA6C9-997B-4D69-8050-769A5E412E50.jpeg
r222 version
(424.59 KiB) Not downloaded yet
Will try and do the hex dumps for both r222 and r223 and will post back
Matt

SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Thu Sep 15, 2022 8:51 pm

Hi Mike,
Hopefully I have followed the instructions correctly, should be a raw hex log file attached in zip format for the same model under both r222 (working) and r223 (non-working).
And yes you are correct, the model of my FLVSS does appear to be an 8 cell unit (only purchased last week so I guess it will be the latest versions.)
Appreciate all the help here, I've already ordered another X4R and two more voltage monitors so I can setup my 3 offroad cars as ready to run without having to swap anything (as they all use separate batteries).
Will be looking to get the last car (on-road) and my quadcopter also upgraded to the later setup with these voltage monitors as well in the not too distant future so it would be great if you can work out why it isn't working on r223 ;)
R223 log:
Mad_Bull-2022-09-15 (r223).zip
(1.97 KiB) Downloaded 12 times
R222 log
Mad_Bull-2022-09-15 (r222).zip
(1.97 KiB) Downloaded 14 times
Matt

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17808
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by MikeB » Fri Sep 16, 2022 10:19 am

OK, I now know what the problem is. I'll fix it in the next day or so.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Fri Sep 16, 2022 4:19 pm

That’s great Mike, look forward to testing the next version then!
Matt

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17808
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by MikeB » Sun Sep 18, 2022 2:02 pm

Test version posted on the test versions thread, first post.
It may even handle all 8 cells!
I don't have a new FLVS so can't test that.

Mike
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

SkudMissile
Posts: 17
Joined: Thu Aug 25, 2016 8:49 pm
Country: United Kingdom

Re: XJT with X4R & FLVS s.port telemetry

Post by SkudMissile » Sun Sep 18, 2022 6:29 pm

All confirmed working on that version, thanks for all the help Mike!
Matt


Post Reply

Return to “ersky9xr”