9XR PRO FRSKY Telemetry

Hardware Support for the 9XR Pro
DavisMN
Posts: 4
Joined: Sun Jul 31, 2016 1:40 pm
Country: -

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by DavisMN » Fri Sep 30, 2016 5:07 pm

I didn't know how to set scaling...I'm using 3 cell lipo

In the telemtry setup screen:
UsrProto Frsky Met
A1 Channel.....I set this value to 13.2v and the value to the right becomes 4.9
A2 channel.....I set this value to 13.2v and the value to the right becomes 7.8

A1 on my telemetry screen shows 4.9 and remains steady when I advance the throttle
A2 on my telemetry screen shows 7.8 and drops when I advance the throttle....YES!!!

So now I adjust the 13.2v number to match a volt meter reading of my 3cell lipo?

I adjusted the 13.2 up to 20.2, it matches the volt reading on my meter (11.8v)

Also, is A1 a valid reading of anything?

Thanks for your SPEEDY help!!!


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Fri Sep 30, 2016 5:47 pm

A1 is the receiver supply voltage.
The FBVS is likely to have a 6:1 ratio and so needs a setting of 6*3.3 = 19.8V, although you have done it correctly by matching your volt meter reading.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

DavisMN
Posts: 4
Joined: Sun Jul 31, 2016 1:40 pm
Country: -

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by DavisMN » Fri Sep 30, 2016 6:55 pm

Hey Mike. Thank you so much!! It's working perfectly and I really appreciate you explaining the 6:1 ratio

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Sat Oct 29, 2016 9:32 am

I had the same Problem with the telemetry like the person in this thread but the way here doesent work with me.Can someone look at my settings?
Attachments
20161029_105552.jpg
20161029_105538.jpg
20161029_105526.jpg
20161029_105517.jpg
20161029_105505.jpg
20161029_105423.jpg
20161028_205322.jpg
20161028_205243.jpg
20161028_205216.jpg

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Sat Oct 29, 2016 3:00 pm

The Lipo monitor voltage is "Ctot" in the items list, the lowest cell voltage is "Cvlt".
The next release will include all the individual cell voltages in the list, and you may use a test version that includes these. Test versions are found here: viewtopic.php?f=7&t=4676.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!


racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Sat Oct 29, 2016 5:17 pm

Thank you for your help Mike.
I´ve done that,but still no Voltage shown on the screen :|
Attachments
neu2.jpg
neu1.jpg

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Sat Oct 29, 2016 7:34 pm

Is the red LED on the Lipo sensor flashing at not much more than once per second?
Please display the value of "TmOK" on a custom screen. This will have a value of 0, 1 or 2. 0 indicates no telemetry, 1 indicates telemetry only from the receiver, 2 indicates SPort device telemetry is also being received.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Sun Oct 30, 2016 7:49 am

The red LED flashes once per secend.You can see when the Balancer cabel is conected the flashing will goes slower to the once per secend.
Please excuse me,but what is the TmOK? What does it mean and where can i find it?
(Iám not a Pro) :oops:

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Sun Oct 30, 2016 8:01 am

Forget my last Question!
TmOK is a value 1.
When i count,the LED flashes three times per sec.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Sun Oct 30, 2016 10:27 am

There seems to be a problem with the connection between the sensor and the receiver. Please check the wires are making a good connection, particularly the yellow (signal) wire.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Sun Oct 30, 2016 6:42 pm

I checked the connection and every singel wire,its all ok.And then i create a alternative connection with old servo wires,its the same result.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Sun Oct 30, 2016 6:54 pm

Please confirm you have the protocol set to PXX and type to D16.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Sun Oct 30, 2016 8:54 pm

No,since the new firmware i dont see PXX anymore in the protocol.
-PPM
-DSM
-Multi
can i choose,nothing else

Tomorrow i take some pictures

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Sun Oct 30, 2016 9:03 pm

OK. The latest test version(s) have added more protocols to what was PPM2 (DSM and MULTI). So it looks to me you have enabled the INTERNAL protocol (box ticked) and are looking at that.
You need to untick "Internal" and tick "Module", then set the Module protocol to XJT (I've renamed it from PXX to make it more obvious when it should be used).

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 18969
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by jhsa » Sun Oct 30, 2016 9:58 pm

MikeB wrote: You need to untick "Internal" and tick "Module",

Mike.
Mike, on the 9xt board you use "Internal" and "External"
On the other you seem to use "Internal" and "Module"

Now imagine that someone writes a manual, or makes a video manual for Ersky9x ;) :)
You see what I mean?? :) :mrgreen:

Why not use the same name for both? Perhaps mix both, something like:

Int Module
Ext Module

There is space for it. I think there is even space to write the full words
Internal Module
external Module

Alternatively:

Internal RF
External RF

Int RF Module
Ext RF Module

I kinda like the last example ;) :)

Thanks

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Mon Oct 31, 2016 5:28 pm

ok Mike,i done it.But now there is another Problem.In this mode i can´t bind the Modul to the receiver.
In my Documents i read the sender in bind-mode,put the f/s button,and then Power on.
Do i need a jumper cabel or something?
Attachments
neu3.jpg

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Mon Oct 31, 2016 5:58 pm

Worth trying in the opposite order. Hold the F/S button down and power the Rx on. Both the red and green LEDs should be lit on the Rx. Now select the "Bind" option on the Tx. The red LED on the Rx should start flashing.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Mon Oct 31, 2016 7:14 pm

That don´t work also.I guess here is the Problem.I am not knowing exactly what kind of the modul or the receiver is.
American or Europe?
I read i the Net,when there not from the same,they cant talk the same language(Protokol 16)
Are there any clues from the outside,what type of kind i´ll get here?

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Mon Oct 31, 2016 7:38 pm

Where and when did you purchase both items?

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Mon Oct 31, 2016 8:11 pm

The Modul from Banggod and the Rx from Hobbyking on both of them are dates to read
Modul 2016/03/04
Rx 2016/08/12
The exactly date when i get the items i dont know,somewhere in 2016
I think i remember on the delivery plastic was a label EU-Version.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Mon Oct 31, 2016 11:00 pm

It does sound as though one of them may have the EU-LBT firmware and the other has the international firmware, particularly as you got them from different places.
Do you know anyone else local to you who has FrSky modules/receivers you could try binding with?
Otherwise, it may be necessary to try updating one, or both, to known firmware.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Tue Nov 01, 2016 7:49 am

I dont know someone else with this stuff.But this is a big thing.I´ll checkt it,both cabel are about 15Euros.Thats allright
When i reminiscene,the label was on the modul.And the receiver was from hobbyking internatioal Warehouse and then for sure it wasent the euro
firmware
Anyway,i order the Cabels,and a voice in my mind says everything will be ok then. ;)
I keep in touch with you,and thanks a lot for your help!

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Tue Nov 01, 2016 9:37 am

You may update the firmware on the Tx module and the Rx directly from the 9XR-PRO.
Go here: viewtopic.php?f=45&t=6847&hilit=sport+updating#p94700, and look at "SportFlash.pdf".
Just make sure you get the power connections correct, the power and ground need to swap over.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

racer999
Posts: 15
Joined: Sat Oct 29, 2016 5:09 am
Country: Germany

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by racer999 » Tue Nov 01, 2016 8:38 pm

It is working!!!

I flash both of them,the modul and the receiver at the latest EU Firmware

Now i can bind it and see the telemetry

Thanks a lot Mike!

rsilk49
Posts: 87
Joined: Wed Oct 26, 2016 10:33 am
Country: United Kingdom

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by rsilk49 » Thu Mar 16, 2017 9:29 am

I have noticed that the Rxv value on my telemetry page shows around 4.8v. However the dataflash logs show between 5.0 and 5.2. The receiver is a FrySky X8R with a XJT module in the radio. The power module is a Mauch.

I can see there is a setting for "rx voltage" in the Telemetry settings page which is currently 13.2 which I assume is a calibration factor. Does the X8R not send back the actual voltage value as written to the log?
S500 + Pixhawk 1 clone + Mauch PM + C&T Telemetry adapter + 9XR-Pro (Taranis gimbals)/XJT/X8R

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Thu Mar 16, 2017 9:44 am

What is a "dataflash log"?
The X8R uses an analog to digital converter with a 4:1 divider (hence the 13.2v calibration value).
You need to measure the actual voltage and set the calibration value to get the correct reading.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

rsilk49
Posts: 87
Joined: Wed Oct 26, 2016 10:33 am
Country: United Kingdom

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by rsilk49 » Thu Mar 16, 2017 5:42 pm

Dataflash logs in MP ;)

When I plot the "power issues" graph from the logs, my curr.vcc (powr log entries) is a very consistent 5.2 +/- 0.03
I increased the factor from 13.2 to 14.4 and the Rxv on the telemetry page now reads 5.2.
Is the curr.vcc not supposed to be the same as the Rxv?

How do you actually measure the actual voltage and is it measured on the pixhawk or the X8R?
S500 + Pixhawk 1 clone + Mauch PM + C&T Telemetry adapter + 9XR-Pro (Taranis gimbals)/XJT/X8R

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 16582
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by MikeB » Thu Mar 16, 2017 6:25 pm

You clearly need a test meter then measure the voltage with it. I would say measure it in both places. Without an accurate measurment, you don't know if one or other (or both) of the values reported are actually correct.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
Kilrah
Posts: 10229
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by Kilrah » Thu Mar 16, 2017 6:34 pm

rsilk49 wrote:
Thu Mar 16, 2017 5:42 pm
Is the curr.vcc not supposed to be the same as the Rxv?

How do you actually measure the actual voltage and is it measured on the pixhawk or the X8R?
RxV is measured and transmitted by the receiver itself.

No idea what a pixhawk would measure and how, never used one.

rsilk49
Posts: 87
Joined: Wed Oct 26, 2016 10:33 am
Country: United Kingdom

Re: 9XR PRO FRSKY Telemetry

Post by rsilk49 » Thu Mar 16, 2017 8:10 pm

MikeB wrote:
Thu Mar 16, 2017 6:25 pm
You clearly need a test meter then measure the voltage with it. I would say measure it in both places. Without an accurate measurment, you don't know if one or other (or both) of the values reported are actually correct.

Mike.
I do have a multimeter. The sbus port on the X8R is connected to the rcin port on the pixhawk, so I think this is how the receiver gets power since I do not have any connections to the servo pins.
Can I measure the Rxv voltage using the +/ -, on any one of the 8 sets of servo pins on the back of the X8R? Or should I measure the +/- of the rcin connector on the pixhawk?
Last edited by rsilk49 on Thu Mar 16, 2017 9:54 pm, edited 5 times in total.
S500 + Pixhawk 1 clone + Mauch PM + C&T Telemetry adapter + 9XR-Pro (Taranis gimbals)/XJT/X8R


Post Reply

Return to “Turnigy 9XR PRO radio”