Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Hardware Support for the 9XR Pro
Post Reply
stewlg
Posts: 27
Joined: Mon Jun 16, 2014 3:50 pm
Country: -

Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by stewlg » Sun Aug 31, 2014 4:14 pm

I've finally started to try to understand FrSky telemetry on the 9xr Pro.

- I have the Hobbyking telemetry cable hooked up from the 9XR Pro to my FrSky DJT Module and I believe I have the pinouts connected correctly (there's only one way the 3 pin connector can fit over both the Rx/Tx pins. I'm not connnecting to the 5v/gnd pins at all).

- I have enabled Telemetry on the relevant Model in OpenTX by setting it to "FrSky D (Cable)".

- When the transmitter on the model is powered up something happens on the Telemetry channel because the 9XR Pro starts to cycle rapidly between Telemetry being on and not on - the voice says "Telemetry Lost - Telemetry Recovered - Telemetry Lost - Telemetry Recovered" etc, etc.

- I never see any valid values coming through with the telemetry. I have no sensors hooked up on one model I've tested with. On another model, I am not 100% confident of my configuration (it's a new Naze32 board, and I'm new to Naze and its config). But I would expect to at least see RSSI values, no?

I'm running OpenTX 2.0.8 (2014-07-27).

Do I need to set jumpers or anything else on the FrSky receivers?
Do I need to set dip switches on the DJT module?
Is something else going on?


stewlg
Posts: 27
Joined: Mon Jun 16, 2014 3:50 pm
Country: -

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by stewlg » Sun Aug 31, 2014 5:10 pm

Oh, I forgot to mention - the two receivers are a FrSky D4R-II and a FrSky D8R-IIPlus.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17272
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by MikeB » Sun Aug 31, 2014 5:47 pm

I would suggest you put the original ersky9x firmware back on. This was fully tested with the DJT module and telemetry before the 9XR-PRO was released for sale. If you still have problems, it will then be easier to help sort them out.

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

michel49
Posts: 170
Joined: Sun Oct 07, 2012 10:59 am
Country: -

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by michel49 » Mon Sep 01, 2014 8:13 am

Of course, I had the same issue; telemetry don't work with OpenTx on COM2, only with stock FW at this time; maybe later ?

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 17272
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by MikeB » Mon Sep 01, 2014 8:46 am

As I understand the situation, of the curently active openTx developers, only Bertrand actually has a (prototype) 9XR-PRO. This means he is the only one testing openTx on the 9XR-PRO. With everything else he is doing, I suspect this means not all can be fully tested.
With ersky9x, there were at least 6 of us testing the firmware before the 9XR-PRO was released for sale. Most, if not all, of these are still testing new versions of ersky9x.
Just at present, if you run openTx on the 9XR-PRO, be prepared to be a firmware tester!

Mike.
erskyTx/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!


User avatar
Kilrah
Posts: 10739
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by Kilrah » Mon Sep 01, 2014 9:10 am

There is indeed a bug in OpenTX 2.0.8 and telemetry doesn't work on the 9XR-Pro.
It should be fixed for the next bugfix release (2.0.10), if you want to confirm it works you can try the nightly build here (as usual, it's recommended not to fly with it until formally released through companion):
http://jenkins.open-tx.org/nightly-20/

We'd indeed appreciate a confirmation :)

stewlg
Posts: 27
Joined: Mon Jun 16, 2014 3:50 pm
Country: -

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by stewlg » Mon Sep 01, 2014 4:58 pm

I can confirm that this issue is fixed in the latest nightly - I am at least seeing RSSI, and I expect once I add sensors that they'll come online too, but I'll follow up if they do not.

Thanks to everyone - looking forward to the release.

User avatar
Kilrah
Posts: 10739
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by Kilrah » Mon Sep 01, 2014 5:05 pm

Great, thanks!

stewlg
Posts: 27
Joined: Mon Jun 16, 2014 3:50 pm
Country: -

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by stewlg » Sat Dec 06, 2014 6:00 am

For several months now I've been using OpenTX with my DJT module and the Futuba cable for Telemetry with my 9XR Pro. But, I've never gotten anything beyond RSSI working - I've never seen any other values whatsoever. Until today, I assumed it was because I had misconfigured things, as I never tried an actual FrSky sensor, just 3rd party things like the Naze32 board and and this APM 2.6 <=> FrSky X8R interface. I figured there were a lot of things to go wrong there, and OpenTX was at the bottom of the things I thought might be responsible.

So it finally dawned on me that I should get around to testing an actual, simple FrSky sensor. I tried the FBVS-01. I don't believe it is working.

In case I'm missing something really elementary here, I'm attaching some pictures of how I have the test case set up. I'm connected to a 2nd battery that is not powering the D8R-II receiver, which I'm figuring isn't a problem, but otherwise is exactly how I'd run the sensor in a model. I'm set up for "FrSky D (cable)", and you can see I'm getting RSSI, but no A2 value for voltage. The Battery checker shown is displaying voltage for the battery being measured by the FBVS-01.

I'm happy to try things differently, just let me know how.
IMG_0827.jpg
IMG_0828.jpg
IMG_0829.jpg
IMG_0830.jpg
IMG_0831.jpg

davx
Posts: 210
Joined: Sun Sep 15, 2013 7:01 am
Country: -

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by davx » Sat Dec 06, 2014 8:35 am

Hi,

Make sure you've set up A2 correctly in the TELEMETRY menu.
For what I can see of your config, you need these settings:
screenshot-2.png
screenshot-2.png (1.34 KiB) Viewed 4460 times
Bye.

stewlg
Posts: 27
Joined: Mon Jun 16, 2014 3:50 pm
Country: -

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by stewlg » Sat Dec 06, 2014 7:44 pm

Setting the range to the correct value (which you were right, was 19.8v) gives me a valid voltage sensor reading. Thank you!

So perhaps I just need to figure out how to use OpenTX's telemetry menu with Naze32, etc.

davx
Posts: 210
Joined: Sun Sep 15, 2013 7:01 am
Country: -

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by davx » Sun Dec 07, 2014 8:40 am

Hi,
stewlg wrote:So perhaps I just need to figure out how to use OpenTX's telemetry menu with Naze32, etc.
I've found this thread on RCG: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2172604

Bye.

bivo
Posts: 50
Joined: Wed Jan 28, 2015 11:15 am
Country: Brazil

Re: Trouble getting even basic FrSky Telemetry working

Post by bivo » Wed Jan 28, 2015 11:25 am

Hi guys, I`v seen your interesting discussion, I have a 9XR Pro R202 with FrSky DJT tx and D8R-XT rx. I made the telemetry cable to use in my radio according to the scheme available in HK files. Its working, but just RSSI and TSSI, rx voltage is NOT working!

I`v made the jump between in the A1 pin based in the rx manual, but even like this it doesn`t work.

Would be a faulty rx ?

Some radio configuration?

or my DJT tx?


Post Reply

Return to “Turnigy 9XR PRO radio”