Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Hardware Support for the 9XR Pro
User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15527
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by MikeB » Tue May 15, 2018 10:05 pm

Create your 6 voice files with filenames of Fmode0.wav, Fmode1.wav ... Fmode5.wav.
Set up a voice alert with the trigger set to ALL and the switch set to Fmd (last option).
Set the file type to "name" and the filename to "Fmode0".

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Coolthing
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2018 10:04 am
Country: -

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by Coolthing » Wed May 16, 2018 8:30 am

Hi Mike ,
what panel to enter for the second step (...Set up a voice alert with the trigger set to ALL and the switch set to Fmd ..., I'm really lost .

Where to go from here.........Image

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15527
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by MikeB » Wed May 16, 2018 9:23 am

VoiceAudio, select VA1 (Voice Alert 1), then fill in the items I described.

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Coolthing
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2018 10:04 am
Country: -

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by Coolthing » Wed May 16, 2018 10:15 am

Mike I did as you sad, but no voice audible. Maybe I missed something.

Image

Image

Image

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15527
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by MikeB » Wed May 16, 2018 11:28 am

Do you have the six voice files called Fmode0.wav to Fmode5.wav in the \voice\user directory on the SD card?
The actual name needs to be the same for all six, just having the digit at the end increasing by 1 each file, and the "Voice File" entry in the Voice Alert then needs to be the name of the first file.

Check the \voice\user directory, I see I have some files "Fltmode1.wav", "Fltmode2.wav" etc. in mine.

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!


Coolthing
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2018 10:04 am
Country: -

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by Coolthing » Wed May 16, 2018 1:38 pm

Mike , thank you very much. I did it !!!!!

This is what I did.

STEP one - I stated some logical switches in the LOGICAL SWITCH panel , associating the position of three switch mode with the AIL switch position.
Image

This is the setup of the logical switches... Image

STEP two - Go to VOICE ALERTS panel and enter the logical switches you set previously.

Image

Now press the MENU button to go to the edit page and give the following value and the voice/alarm you want.

Image


Image

That's done.

If you want the names of the moving switches appearing on the screen go to the MODES panel from the MODEL SETUP screen and name the F1 ....F6 modes giving the name you want.


Image


Image


Image

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15527
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by MikeB » Wed May 16, 2018 1:59 pm

Good you have it working. I just tested using Fmd as the switch and ALL as the trigger and that worked fine, so I'm not sure why that didn't work for you.

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by jhsa » Wed May 16, 2018 2:59 pm

The way Mike explained is so much easier, but hey, one of the advantages of Ersky9x is that there are several different ways to achieve the same result :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Coolthing
Posts: 15
Joined: Sun May 13, 2018 10:04 am
Country: -

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by Coolthing » Wed May 16, 2018 4:41 pm

Hi jhsa ! I don't know , why but it did not work for me .

rsilk49
Posts: 80
Joined: Wed Oct 26, 2016 10:33 am
Country: United Kingdom

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by rsilk49 » Wed May 16, 2018 9:23 pm

Defining 6 logical switches using 2 & 3-way switches and then using them in the voice alerts is simple and clear. This is how I did it too using 6 of the named voice files from the voice package ;)
Last edited by rsilk49 on Thu May 17, 2018 8:59 pm, edited 1 time in total.
S500 + Pixhawk 1 clone + Mauch PM + C&T Telemetry adapter + 9XR-Pro (Taranis gimbals)/XJT/X8R

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15527
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by MikeB » Wed May 16, 2018 10:04 pm

Clearly this works. I added the "Fmd" switch in the voice alerts so that you don't need to define any logical switches to get the voice alerts. You may set two switches to enable a flight mode, then use the "Fmd" value with ALL for the voice. That way, if you change the switches that select the flight mode(s), then the voice alerts will not require changing.
As an alternative, you should be able to set up logical switches like:
v=val Fmd 2
which gives a logical switch that is on if Flight mode 2 is selected.

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

ReSt
Posts: 1451
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 pm
Country: -

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by ReSt » Wed May 16, 2018 11:00 pm

I verified, that it is working. And it is a really simple setup. Even though I had some problems to get it working. But only due to my faults.

You need only one single entry in the "Voice Alert" menu.

You only set the Switch field to "Fmd", the Trigger field to "All" and the name of the voice file to the name of flight mode 0 wav file, even if you have flight mode 0 not defined.

My failure at first was, that I set the source field instead of the switch field to "Fmd".
And the next problem was, in the VoiceFile field, I selected the lowest numbered available flight mode file (that, on my Tx was fltmode1.wav) and then it always played a wrong flight mode file, always one number higher than the selected flightmode was.

Reinhard
Last edited by ReSt on Wed May 16, 2018 11:02 pm, edited 1 time in total.

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by jhsa » Wed May 16, 2018 11:01 pm

MikeB wrote:
Wed May 16, 2018 10:04 pm

As an alternative, you should be able to set up logical switches like:
v=val Fmd 2
which gives a logical switch that is on if Flight mode 2 is selected.

Mike
Didn't know about this one.. :) Nice ;) :D

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

rsilk49
Posts: 80
Joined: Wed Oct 26, 2016 10:33 am
Country: United Kingdom

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by rsilk49 » Fri May 18, 2018 10:22 am

ReSt wrote:
Wed May 16, 2018 11:00 pm
I verified, that it is working. And it is a really simple setup. Even though I had some problems to get it working. But only due to my faults.

You need only one single entry in the "Voice Alert" menu.

You only set the Switch field to "Fmd", the Trigger field to "All" and the name of the voice file to the name of flight mode 0 wav file, even if you have flight mode 0 not defined.

My failure at first was, that I set the source field instead of the switch field to "Fmd".
And the next problem was, in the VoiceFile field, I selected the lowest numbered available flight mode file (that, on my Tx was fltmode1.wav) and then it always played a wrong flight mode file, always one number higher than the selected flightmode was.

Reinhard
As I understand it, the "FMD" method requires that the voice files are sequentially numbered.
I need the voice to say "Stabilize", "Position Hold" etc. not simply "Flight Mode 1" etc. so that is why I prefer the method I have chosen which is to select the recognizable voice file name (e.g. MdPosHld) and associate it with L1-L6.
S500 + Pixhawk 1 clone + Mauch PM + C&T Telemetry adapter + 9XR-Pro (Taranis gimbals)/XJT/X8R

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by jhsa » Fri May 18, 2018 1:47 pm

You can copy the files to another folder and change the file name :) Then put back and replace the other files ;)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15527
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Voice setup for APM 6 Modes with Ail D/R and Aux3 Way Switch

Post by MikeB » Fri May 18, 2018 10:43 pm

As is often the case, there is more than one way to achieve the same end result, no one way is necessarily the "correct" way. Having recognisable filenames is clearly useful.
Using the logical switch setting like:
v=val Fmd 2
does mean the switches used to select the flight modes only need to be configured in the flight modes, so if you then want to change which switches are used, you don't then need to change the logical switches.

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

Post Reply

Return to “Turnigy 9XR PRO radio”