Blank screen after flashing opentx

Everything about the smartie programmer and backlight kit!
matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Thu Dec 07, 2017 12:28 pm

Hi I flashed my 9x with opentx 2.2 after that if I turn on the transmitter nothing happens. If I now try to read I get a communication error what do I wrong?
Somebody here how can help me?

Thanks.
Matze

s_mack
Posts: 879
Joined: Thu Dec 29, 2011 6:11 am
Country: -

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by s_mack » Thu Dec 07, 2017 4:02 pm

Please provide the exact error.

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Thu Dec 07, 2017 4:09 pm

I attached 2 picturesImageImage
Matze

ReSt
Posts: 1451
Joined: Tue Dec 27, 2011 11:34 pm
Country: -

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by ReSt » Thu Dec 07, 2017 4:19 pm

At least. don't use the -F option, because that probably will brick your radio

Reinhard

s_mack
Posts: 879
Joined: Thu Dec 29, 2011 6:11 am
Country: -

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by s_mack » Thu Dec 07, 2017 4:20 pm

That error, "Target doesn't answer", is covered on the product page under the FAQ tab... relevant section pasted below:
AVRDUDE Error: Target doesn't answer
This error indicates a problem between the programmer and the 9X. It has nothing to do with the USB connection to the computer. It is generally caused by the following:
  • You don't have the 9x powered on. This programmer requires the target (the 9X) to be powered.
  • One or more of the spring pins is not making contact. This could be a simple alignment issue, or the screws are too loose. Flux residue or oils from your fingers could prevent a signal, so cleaning the pads and pins with 99%+ alcohol can make the difference. Inspect the pins and pads
  • Your 9X is a so-called "V1". See the "My 9X is a V1 (or V2 or V3)?" in the pre-sales section above.
  • A defective board.
Unfortunately, there's no simple way to test for a defect other than ruling out the other possibilities, so go over everything three times then please contact us for further assistance.


s_mack
Posts: 879
Joined: Thu Dec 29, 2011 6:11 am
Country: -

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by s_mack » Thu Dec 07, 2017 4:24 pm

ReSt wrote:
Thu Dec 07, 2017 4:19 pm
At least. don't use the -F option, because that probably will brick your radio

Reinhard
Generally very good advice. NEVER use the -F option!

However, in this case, it can't cause a problem because a connection to the target doesn't exist :) It can't solve the issue either, so NEVER USE IT!

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Thu Dec 07, 2017 4:30 pm

It could have caused a problem if he used it when flashed the radio the first time. Remember he said that after flashing it went blank and never responded again..
A bricked radio will display the same error. Not saying it is the case here though..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Thu Dec 07, 2017 4:46 pm

I flashed it with the opentx companion don't change any settings. Bevor every thing worked fine after nothing...
Matze

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Thu Dec 07, 2017 4:58 pm

What settings do you have in companion?
Exactly what file did you flash?
What chip does your radio have?

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

s_mack
Posts: 879
Joined: Thu Dec 29, 2011 6:11 am
Country: -

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by s_mack » Thu Dec 07, 2017 5:13 pm

Matzeeg3, did you go through the troubleshooting items I posted?

My guess is you didn't have the radio on. Flashing an unpowered target can erase it, but not program it.

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Fri Dec 08, 2017 8:39 am

jhsa wrote:
Thu Dec 07, 2017 4:58 pm
What settings do you have in companion?
Exactly what file did you flash?
What chip does your radio have?

João
i attached a picture with the settings of my companion.

The Flashed Filename is:

Code: Select all

opentx-9x-heli-templates-ppmca-gvars-symlimits-autosource-autoswitch-dblkeys-battgraph-nogps-de.hex
i think i have a m128 chip on the board of the 9x is writen: FlySky V15
s_mack wrote:
Thu Dec 07, 2017 5:13 pm
Matzeeg3, did you go through the troubleshooting items I posted?

My guess is you didn't have the radio on. Flashing an unpowered target can erase it, but not program it.
Yes i did the troubleshooting but nothing change. I have the transmiter powered on as you can see on my picture bevor.

do i have to by a new mainboard?

Matze
Attachments
companion_settings.PNG
companion_settings.PNG (11.6 KiB) Viewed 1088 times
Matze

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Fri Dec 08, 2017 10:23 am

i just check the vcc power if i power on the transmiter i get +5v on the vcc.
Matze

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Fri Dec 08, 2017 10:37 am

matzeeg3 wrote:
Fri Dec 08, 2017 8:39 am

i attached a picture with the settings of my companion.
Well, I only see a picture of Avrdude's output,not one of the configuration settings..

Please try adding -B 100 to the extra arguments field. Try doing a reading of the eeprom or firmware instead of trying to flash the radio..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Fri Dec 08, 2017 10:57 am

jhsa wrote:
Fri Dec 08, 2017 10:37 am
matzeeg3 wrote:
Fri Dec 08, 2017 8:39 am

i attached a picture with the settings of my companion.
Well, I only see a picture of Avrdude's output,not one of the configuration settings..

Please try adding -B 100 to the extra arguments field. Try doing a reading of the eeprom or firmware instead of trying to flash the radio..

João
Hi Joâo,
i did what you told see attached images.
Thanks for your help.
Attachments
output_one.PNG
setting1.PNG
setting1.PNG (9.99 KiB) Viewed 1077 times
Matze

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Fri Dec 08, 2017 11:17 am

It looks like you might have some connection problem. Could you please post a picture of your 9x mother board.
Also check that no pogo pins are bent on the smartieparts board, or that their springs are locked and not making contact.

You could also try eepe instead of companion.. Please download it at www.er9x.com

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Fri Dec 08, 2017 12:02 pm

jhsa wrote:
Fri Dec 08, 2017 11:17 am
It looks like you might have some connection problem. Could you please post a picture of your 9x mother board.
Also check that no pogo pins are bent on the smartieparts board, or that their springs are locked and not making contact.

You could also try eepe instead of companion.. Please download it at www.er9x.com

João
i did it but it´s the same error
Matze

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Mon Dec 11, 2017 8:56 am

so am i right that i destroy my mainboard? is there a way to buy only a new processor or do i have to buy a new mainboard?
Matze

User avatar
bob195558
Posts: 1832
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by bob195558 » Mon Dec 11, 2017 12:33 pm

Some info here about new processor if needed: (viewtopic.php?f=95&t=3819&p=74105#p74046).
Do you know that your processor is bad ? :?:

Bob B.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme, Er9x on 9x with Smartieparts Programmer with TelemetrEZ Board
(http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=95&t=7182).
CR10 3D Printer: (http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=85&t=10702)

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Mon Dec 11, 2017 1:18 pm

no i don´t know if my processor is bad. but i don´t get any connection.
is this a good new prozessor: https://www.ebay.de/itm/Atmel-ATMEGA128 ... SwuTxV~WWa
?
Matze

User avatar
bob195558
Posts: 1832
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by bob195558 » Mon Dec 11, 2017 1:42 pm

Would be better to upgrade to the Atmel - ATMEGA2561-16AU chip: (viewtopic.php?f=95&t=3819&p=71554#p71554).

9x 128 Wiring Schematics .pdf
9x 128 Wiring Schematics
(179.45 KiB) Downloaded 17 times

9x Schismatic_.pdf
9x 64 Schismatic
(190.13 KiB) Downloaded 15 times

The problem may be somewhere different, we are not sure you have a bad chip.

Bob B.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme, Er9x on 9x with Smartieparts Programmer with TelemetrEZ Board
(http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=95&t=7182).
CR10 3D Printer: (http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=85&t=10702)

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Mon Dec 11, 2017 2:25 pm

please post a good picture of your 9x mainboard..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Mon Dec 11, 2017 2:45 pm

is the atmega2561-16u compatible to OpenTX? (not eepx or er9x)
Pictures attached
Attachments
IMG_4377.JPG
IMG_4376.JPG
IMG_4373.JPG
Matze

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Mon Dec 11, 2017 4:06 pm

I have no idea if openTX supports the m2561. This chip does allow for more features. But I believe openTX is not being developed or maintained for the 9x stock board anymore. Er9x is.
It doesn't even support some features like the multi protocol module.. I personally think that you would be better off with er9x..
Can't see anything wrong with your board :(
João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Mon Dec 11, 2017 4:30 pm

if we are on this step can you tell me in a short the diference between opentx and er9x?
if i decide to stay on opentx will the atmega a post will be the right or do i need the 16a Version? i don´t find informations for that
Matze

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Mon Dec 11, 2017 5:13 pm

matzeeg3 wrote:
Mon Dec 11, 2017 4:30 pm
if we are on this step can you tell me in a short the diference between opentx and er9x?
The major differences I already told you. Er9x is still maintained, so you have more chances of having new features, or support for more hardware implemented.
Er9x supports the 4 in 1 Multiprotocol module.
Er9x supports the addition of extra hardware like extra switches.
In my opinion er9x has a much better user interface and it is much easier to navigate the menus and find the options we need without having to scroll through many menus before you find the one you want. But this one is my opinion of course.
if i decide to stay on opentx will the atmega a post will be the right or do i need the 16a Version? i don´t find informations for that
Atmega128-16AU

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Mon Dec 11, 2017 5:17 pm

Thanks a lot João
Matze

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Thu Dec 14, 2017 5:05 pm

so i decided to the 128-16AU because i can use it with the er9x and opentx. now the complicated part the soldering.
have to finde time for it.
Matze

User avatar
jhsa
Posts: 17662
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by jhsa » Thu Dec 14, 2017 5:32 pm

A good pair of eyes, a good magnifier, good soldering iron with a fine tip, good solder, lots of flux and lots of patience.. :D ;)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

matzeeg3
Posts: 20
Joined: Sat Sep 30, 2017 5:15 pm
Country: Germany

Re: RE: Re: Blank screen after flashing opentx

Post by matzeeg3 » Thu Dec 14, 2017 5:39 pm

jhsa wrote:A good pair of eyes, a good magnifier, good soldering iron with a fine tip, good solder, lots of flux and lots of patience.. :D ;)

João
Let's see witch parts I have ;)
Matze

User avatar
bob195558
Posts: 1832
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: Blank screen after flashing opentx

Post by bob195558 » Fri Dec 15, 2017 1:13 pm

Getting some "CHIP QUIK" will help a lot too.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme, Er9x on 9x with Smartieparts Programmer with TelemetrEZ Board
(http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=95&t=7182).
CR10 3D Printer: (http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=85&t=10702)

Post Reply

Return to “SMARTIEPARTS PROGRAMMER”