ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Cant get your radio to work? General Hardware issues?
Post Reply
andrewju
Posts: 718
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by andrewju » Thu Jul 06, 2017 9:35 pm

Dear All,

I got an ARUni board that 'almost' doesn't work. Previous owner tried to install it into his radio, and he couldn't get it to work - so he gave it to me.
I'm now trying to test it in its minimal configuration with just the screen, battery, power switch and a USB cable connected.

When I switch it on, there's nothing displayed on the screen. Nothing at all. The PC detects it as a 'Bossa Program Port', and I can successfully flash the chip via sam-ba. But after a restart, it is still a 'Bossa Program Port', not the two disk drives as it is supposed to be when ersky9x is running. Yes, I did connect the TRN switch to ground - but that seem to have no effect at all.

I checked the voltages at the voltage regulators, and both 5v and 3.3v are there.
I suspected the MCU might be faulty, so I replaced it with a new one. But that didn't help...

I appreciate any ideas on how to check what is actually wrong with this board...

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15619
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by MikeB » Thu Jul 06, 2017 10:17 pm

As well as flashing it, did you run the "script" in SAM-BA to set the "Boot form Flash" NVM bit?

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17815
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by jhsa » Thu Jul 06, 2017 10:33 pm

Have at the attached files. They explain all the steps. :)

João
Attachments
SAMBA_AR9xARUni.pdf
(680.57 KiB) Downloaded 72 times
ar9x_isp.gif
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

andrewju
Posts: 718
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by andrewju » Thu Jul 06, 2017 10:57 pm

Shame on me! How could I forget?! :(
Thanks, this certainly helped!
It's not the first time I swap the MCU on the AR9x / ARUni, but this time I completely forgot about that last step... I guess this means I need some sleep! :)

Now, I need to swap the chip back and see if the original one had the same "problem" (I suspect it did, and the new chip was not necessary at all)... Will leave it until tomorrow though, otherwise I'll make even more mistakes.

Thanks a lot!

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15619
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by MikeB » Thu Jul 06, 2017 11:03 pm

We've all been there and forgotten that step (several times!).

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!


andrewju
Posts: 718
Joined: Tue Aug 21, 2012 7:29 am
Country: Russian Federation
Location: Moscow

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by andrewju » Thu Jul 06, 2017 11:06 pm

LOL!

Thanks again! :)

User avatar
jhsa
Posts: 17815
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by jhsa » Thu Jul 06, 2017 11:39 pm

;) :)

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

telis111
Posts: 3
Joined: Wed Apr 11, 2018 10:51 am
Country: -

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by telis111 » Wed Apr 11, 2018 12:03 pm

MikeB wrote:
Thu Jul 06, 2017 10:17 pm
As well as flashing it, did you run the "script" in SAM-BA to set the "Boot form Flash" NVM bit?

Mike.
Hello Mike,
I am new on this field so i dont know much about flashing. So i am stuck here. I have done the procedure with SAM-BA but still screen is not showing anything.

Should i flash the controller with the firmware with (atmelstudio) and after run the SAME firmware in SAM-BA ?

Thank you,
Telis

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15619
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by MikeB » Wed Apr 11, 2018 2:28 pm

So you got SAM-BA working to the board.
Please confirm you flashed the firmware, and which firmware file you used?
Also, you then did run the "script" in SAM-BA to set the "Boot from Flash" NVM bit, after flashing the firmware.

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

telis111
Posts: 3
Joined: Wed Apr 11, 2018 10:51 am
Country: -

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by telis111 » Wed Apr 11, 2018 3:14 pm

MikeB wrote:
Wed Apr 11, 2018 2:28 pm
So you got SAM-BA working to the board.
Please confirm you flashed the firmware, and which firmware file you used?
Also, you then did run the "script" in SAM-BA to set the "Boot from Flash" NVM bit, after flashing the firmware.

Mike
Yes.SAM-BA worked.Probably need to try a different firmware...Can you suggest any good version of firmware?
Thank you,
Telis

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15619
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by MikeB » Wed Apr 11, 2018 10:54 pm

Go to http://www.er9x.com/, and download "ersky9x for AR9X board".

After flashing, and setting the NVM bit, disconnect the USB, then re-connect it. Does it then connect still in SAM-BA mode, or do you get a hard drive (or two if you have a SD card installed)?

Mike
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

telis111
Posts: 3
Joined: Wed Apr 11, 2018 10:51 am
Country: -

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by telis111 » Tue Apr 17, 2018 10:04 am

MikeB wrote:
Wed Apr 11, 2018 10:54 pm
Go to http://www.er9x.com/, and download "ersky9x for AR9X board".

After flashing, and setting the NVM bit, disconnect the USB, then re-connect it. Does it then connect still in SAM-BA mode, or do you get a hard drive (or two if you have a SD card installed)?

Mike
Hello,

I flashed it according to your information, i reconnected it and its in SAM-BA mode.Unfortunately,nothing on the screen.

User avatar
jhsa
Posts: 17815
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: ARUni is only detected as a 'Bossa program port'. Nothing on the LCD.

Post by jhsa » Tue Apr 17, 2018 10:56 am

I don't know what docs you are following to flash the board, but have a look at these files. I think you might be missing the last step, which is what Mike has been trying to say.. :)

João
Attachments
SAMBA_AR9xARUni.pdf
(680.57 KiB) Downloaded 24 times
ar9x_isp.gif
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

Post Reply

Return to “Hardware”