Ersky9x Bug Reporting

ersky9x is a port of er9x for use on the sky9x board.
User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Thu Jul 06, 2017 11:46 am

Ok, d6 flashed.
"Problem number 1" that I reported above is still happening. If I move the sticks just after turning ON to bypass the splash screen, the model name plays normally, but then the radio plays the voice files associated to !THR..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Thu Jul 06, 2017 11:50 am

Is the STM module internal or external? Which COM port is it using to send the telemetry data?

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Thu Jul 06, 2017 12:43 pm

It is internal, and is on COM 2

Thanks

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Thu Jul 06, 2017 8:16 pm

Mike, found a little bug on d6. The encoder works correctly on the popups but jumps two lines while scrolling the index menu and the edit menus..
I have some more logs for you.. I am sorting them now and will post them shortly..
Again, funny that when raw logging, I don't hear any false alarms.. :o

Thanks
João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Thu Jul 06, 2017 8:29 pm

Here it is.. Please note the normal log from "Skipper" The telemetry lost at the beginning is normal as it is due to swamping.. But then, at the end of the flight was caused by something else.. Funny that this always starts happening well into the flight..

João
Attachments
oxs problem_low cell_RSSI 06-07-2017.zip
(361.55 KiB) Downloaded 45 times
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Thu Jul 06, 2017 9:15 pm

I'll fix the encoder problem, it's related to adding the "Basic" scripts. I fixed it for LUA so just a minor mod to fix it for "Basic".
I think all my testing has been done using COM1, and the interrupt for that is a higher priority than the interrupt for COM2, so I'll bring COM2 priority up to the same level as COM1.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Thu Jul 06, 2017 10:18 pm

Thanks Mike. Really looking forward to test this one, believe me :D it is really annoying when the false alarms start. I have to land just to make sure all is ok. We never know.
I hope that change will fix it. Thanks once again..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Sun Jul 09, 2017 7:20 pm

Mike, d7 on 9XT. Had a good teaching session today. Was teaching my Son and the Son from a club friend.
I's sorry to say, that the low cell problem is still there..
First flight was uneventful. Second flight had a low cell alarm with a value displayed on cell8.
Third flight, all hell broke loose with more than 7 volts on cell7 :( :o
The latest 2 flights were logged raw. This time I had the alarms while raw logging, so you might be able to see something You couldn't see before..
This is a really weird problem.. I hope these logs help you finding the problem

Thanks for your patience.

Ahh, forgot to say that at some point another club member arrived with a Taranis. Whether he had his radio ON all the time while I was flying or not, I don't know..
Again, my 9XT has a STM32 multi module installed internally with telemetry on COM 2.

Thanks

João
Attachments
oxs problem_low cell_3.zip
(305.03 KiB) Downloaded 43 times
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Sun Jul 09, 2017 10:20 pm

I can see bytes missing in places in the raw log. They seem to be occuring in batches, rather than just a single byte being missing. Sometimes 1 byte, sometimes 2 bytes are missing.
What is really interesting is the missing bytes only occur in "user data" frames, not in "link" frames (RSSI, A1 etc.) or status frames (the multi firmware revision etc.).

In one area, I notice that several user data frames (that should start 7E FD) are missing these first two bytes, but these frames are in between other frames, both link frames (starting 7E FE) and other user data frames, that are OK. This doesn't seem to be "random" bytes being missed.

This does lead me to wonder if the multi module is not sending them, rather than ersky9x losing them. I recall fixing a problem in the AVR multi module with the telemetry data, maybe there is another one.

User data (hub telemetry) is sent over the air in packets of up to 10 bytes. These need to be forwarded, typically in two user data frames, one with 6 bytes in it and the other with 4 bytes. It looks like when the problem occured, the frames with 6 bytes in them were missing the 7E FD at the start.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Mon Jul 10, 2017 9:08 am

Thanks for the explanation Mike. But how do you explain that with c8 everything seems to work ok? It is the same multi module, with the same firmware installed.. This is what I don't understand.. Maybe I will have to install c8 again and try to make it fail?
Actually c8 apparently doesn't have any of the problems I have been reporting lately.. :o
Even the voice problem at power ON..

Thank you

João

Sent from my thor using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

playlet
Posts: 57
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:14 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by playlet » Sun Jul 23, 2017 12:35 pm

Hi guys!

I ran into a small problem with latest stable version of 9XR-PRO firmware. I'm guessing latest beta has it, too.

Every time my logical switch resets the timer (using RSSI as indicator: < 1 when quad is disconnected), I lose all voice announcements until the TX is restarted. Sometimes in the middle of the flight, too. Even the menu beeps are gone.

9XR PRO with DJT module and D4R receiver.

Logical switch (L8): v<val RSSI 1 !ELE
Timer 1 (THs count up): Reset switch L8

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Mon Jul 24, 2017 9:45 pm

I just did a test with a QX7, latest test version firmware, internal XJT and a X8R with your settings and that worked OK.
I'll repeat the test with a 'PRO, DJT and D8R-II next (I don't have a D4R).
When you lose voice, please check in the Statistics STAT2 menu and see if you have a non-zero value for "Voice Underruns".

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Mon Jul 24, 2017 10:56 pm

I've repeated the test on a 'PRO, DJT and D8R-II, and all is still OK. Every time I switch the Rx off, the timer goes to 0 and I get the "Telemetry Lost" message spoken.
I'll need to inspect the code to try to find where things may get "stuck" after a voice underrun.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Mon Jul 24, 2017 11:23 pm

Repeated the test on my 9xtreme radio, no problem at all. All voice worked after the test.

João

Sent from my thor using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

playlet
Posts: 57
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:14 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by playlet » Tue Jul 25, 2017 2:40 pm

Voice underruns 1! - on stable release.

After disconnecting the quad, telemetry lost voice announcement stops mid sentence.

Additionally, radio shuts down 3x longer.

It seems to be related to telemetry itself. If I never turn on the quad and reset timer, all is good.


Latest beta - I've managed to invoke the problem only 1 time. Since then, I've modded the telemetry screen and the problem went away.

New problem FasV - shows 0.0V while Ctot shows correct voltage.

On stable release - both ctot and fasv show the same voltage.

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Tue Jul 25, 2017 3:09 pm

Please check the following:
1. On the SD CARD STAT screen (UP LONG, then LEFT a few times), what is the number on the second line at the right side (32 I hope).
2. Check in Telemetry|Blocking that FasV is NOT ticked.
3. Look in Telemetry|Logging. Beside FasV, as well as the box that may contain a tick to enable it to be logged, is there another tick at the right side of the screen (indicates FasV data is being received).
4. See here for how to enable "Raw Logging": viewtopic.php?f=7&t=40&p=123508&hilit=r ... ng#p123508.
Note that the raw logging setting is NOT saved when you power the Tx off.
In the logging setup, enable "New File".
Connect everything up, then enable and run raw logging for 10 seconds, then stop it.
Power all off, then access the SD card and find the log file in the "LOGS" directory, put this in a .zip file and post it here for me to look at.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

playlet
Posts: 57
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:14 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by playlet » Tue Jul 25, 2017 4:11 pm

1. 32 - yes
2. NOT ticked
3. FasV is ticked but no check mark beside it - not receiving
4. file attached

Thanks for looking into this :)
Attachments
WizardX220-2017-07-25-180837.zip
(2.9 KiB) Downloaded 39 times

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Tue Jul 25, 2017 5:31 pm

I think I've found the problem, expect "e1" test version to be posted later this evening.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

playlet
Posts: 57
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:14 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by playlet » Wed Jul 26, 2017 6:00 pm

Yeah, FasV is fixed now. But Voice is still broken. Underruns 1. It doesn't do it always, though. I can't figure this out...

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Wed Jul 26, 2017 7:37 pm

Try another card.

Sent from my thor using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

playlet
Posts: 57
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:14 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by playlet » Wed Jul 26, 2017 7:45 pm

Damn, I think that's it. 4 tests, 4 good results. Maybe the card that comes with the 9XR Pro got corrupted, I'll try formatting it.
How on earth did you think of that? :)
Thanks guys, you are the best!!! ;)

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Wed Jul 26, 2017 7:56 pm

How? ;) I use Er9x and Ersky9x since the very beginning, and also long before voice started being supported. Most of the problems with audio and voice happened to me also for sure :)

João

Sent from my thor using Tapatalk


My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

playlet
Posts: 57
Joined: Sat Sep 27, 2014 8:14 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by playlet » Wed Jul 26, 2017 8:01 pm

Reformatted stock card, works fine now.

Thanks João! :)

And thanks Mike for fixing the FasV! :)

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Wed Jul 26, 2017 8:44 pm

Well done :)

João

Sent from my thor using Tapatalk

My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

farmertom
Posts: 43
Joined: Fri Feb 15, 2013 2:54 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by farmertom » Mon Aug 21, 2017 8:43 pm

I hope this is the correct place to report this.
Using the eePskyee editor.. when using the mixer tab, I add notes to channels but they are not saved. After saving the file and closing the program, then reopening the program and file, the notes are gone. Is this a bug or am I doing something wrong? :?:
Also I am getting older and forgetful, It would be nice to have a label displayed with each channel so I see at a glance what each channel does. If we could edit the "(note)" label with words of our choosing that would be nice..
Thanks and I love this program!
Tom
Attachments
Suggestion.jpg
Adding user labels to channels suggestion.
Capture.JPG
Current Program

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15561
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by MikeB » Mon Aug 21, 2017 9:58 pm

You may save the "EEPROM" in two formats, .bin and .eepe. A .bin file is a direct copy of the EEPROM on the radio, and doesn't have anywhere to store the mixer notes. A .eepe file is actually a XML file and does store the notes.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

farmertom
Posts: 43
Joined: Fri Feb 15, 2013 2:54 pm
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by farmertom » Mon Aug 21, 2017 10:54 pm

OK that explains why the comments are not saved..I can work with that. Anyway we can add "User" labels to channels? Something like in the image.....Thanks
Attachments
Suggestion.jpg

rickrwg
Posts: 3
Joined: Fri Oct 04, 2013 10:58 am
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by rickrwg » Wed Aug 30, 2017 12:11 pm

Mike
I've found a small bug with the contrast of the screen, at random usually after editing a mix or other setting the contrast jumps to a level similar to about 28 on the settings screen but still displaying 40. I go into settings and move the contrast setting 1 click and it returns to normal I have mine set at 40 usually. A radio reboot also cures the issue.

Hardware:
Flysky TH-9X
Smartieparts 9Xtreme Board
FrSky XJT Module (black wire to pin 5)
Hobbyking LiFe 1500mah Transmitter battery
Firmware:
ersky9x 9Xtreme version
VERS: V. 1764-Mike
DATE: 04.12.2016
TIME: 10:22:43
SVN: ersky9x-r220
MOD: 9XT

User avatar
jhsa
Posts: 17722
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by jhsa » Wed Aug 30, 2017 12:17 pm

What I have noticed several times (just didn't pay much attention to it), is that the backlight color sometimes changes a bit while doing something.. I have the color set to yellow/orange. Sometimes it turns more like green..
Could it be related?

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

rickrwg
Posts: 3
Joined: Fri Oct 04, 2013 10:58 am
Country: -

Re: Ersky9x Bug Reporting

Post by rickrwg » Wed Aug 30, 2017 12:56 pm

Defiantly possible I don't have that much technical knowledge I have mine set 100% blue 0% green & red on mine the display fades so the text is almost invisible but one click on the contrast setting cures it.

Post Reply

Return to “ersky9x”