Megasound in 9XR

General mods that are considered worth doing; regardless of the end firmware you use.
adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 12:05 am

OK ... so I managed to get the Megasound board into the transmitter case and wired correctly. Only problem is that I get no voice. The beeps and sounds work fine. But if I configure a function switch to play a sound such as , ON, play track, 0000 nothing happens when I turn the radio on. Voltages to the Megasound board are there but I use 2 Trustfire batteries at 7.4V for power. Does the Megasound module work at this voltage? Also, I connected the proper signal line to PB7 which is pin number 17 on the Atmega. No crosses between wires and continuity checks out between D0 and D3 to the Megasound board. I'm using a 2GB micro SD card formatted to FAT32 and have loaded the latest voice set ( the set which is split into 2 zip files). Do the voice files need to be in a folder? Any thoughts?

User avatar
jhsa
Posts: 16434
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Megasound in 9XR

Post by jhsa » Fri Sep 13, 2013 12:16 am

the voice files need to be in the root directory of the SD Card..
which firmware are you using?
does the backlight work? the backlight is connected to the megasound board, right?


João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 12:40 am

Backlight works fine. I am using R2751 with both voice and audio enabled. I selected OpenTX for 9XR with M128 chip. Dumb question: when you mean root directory on the SD card, I copy and pasted the voice files onto the card in no folder. Is that OK?

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 12:49 am

Also, in Custom Functions, if I select play track and assign it to, lets say the aileron switch, when I move to the track number to play field, It'll only go as high as 255. Is this correct?

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 1:50 am

One more piece of info ... 3.3V reg on the Megasound card has been checked along with the 5.0V reg and both are OK.


User avatar
jhsa
Posts: 16434
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Megasound in 9XR

Post by jhsa » Fri Sep 13, 2013 2:45 am

adagiohr41 wrote:Backlight works fine. I am using R2751 with both voice and audio enabled. I selected OpenTX for 9XR with M128 chip. Dumb question: when you mean root directory on the SD card, I copy and pasted the voice files onto the card in no folder. Is that OK?
Yes, no folder

Also, in Custom Functions, if I select play track and assign it to, lets say the aileron switch, when I move to the track number to play field, It'll only go as high as 255. Is this correct?
Numbers above 255 are reserved for system voice files..
Backlight works means that the sound module is working.
Everything seems to be well connected.. But please check the 4 wires connecting to the LCD lines..

Try another SD Card if you can..
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 3:01 am

I've checked the wiring from D0 to D3 from the Atmega resistors to the Megasound board clads. They are in the correct order, they have continuity from the pins to the clads and no shorts between the wires. I'm wondering if it's in the PB7 pin because on 9X there is a clad next to the Atmega pin. But on the M128 Atmega 9XR board there is no pad. There is a through hole connected to pin 17 and that's where I soldered the wire coming from the Megasound board. Is there a way to bench test the board by manually forcing it to play a track? I remember doing this with the emartee board. As always, Joao, thanks for the help.

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 3:02 am

I've tried 2 different 2GB micro SD cards ... one formatted FAT32 and the other FAT. Neither worked.

User avatar
jhsa
Posts: 16434
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Megasound in 9XR

Post by jhsa » Fri Sep 13, 2013 3:22 am

If the backlight works and goes on and off when it should, that rules out pin 17 I think..

Can you post a picture of the connections please? and another of the megasound board..

So, backlight works proving that the sound module is working , beeps from the former speaker works as well proving that the amplifier is working...
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 3:53 am

Will do but It'll take a few minutes as the Megasound card is buried under the RF interface card.

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 4:37 am

DSCN4177a.JPG
Red and Black are switched power and blue is to backlight connection
DSCN4179a.JPG
PCB connections
Attachments
DSCN4185a.JPG
speaker and backlight minus connection
DSCN4184a.JPG
power and backlight connections
DSCN4183a.JPG
closeup of D0 to D3 connections on Megasound board
DSCN4182a.JPG
closeup of PB7 (pin 17) connection
DSCN4180a.JPG
closeup of D0 to D3

User avatar
HC1969
Posts: 421
Joined: Wed Dec 28, 2011 8:47 am
Country: Hungary
Location: Istvan Magi
Contact:

Re: Megasound in 9XR

Post by HC1969 » Fri Sep 13, 2013 4:39 am

Use all connection for works!!!
PB7 (!!) and D0-D3 (also all power pins)!
See: http://blog.naver.com/azure93andy/120194875155
http://rc.emiter.hu/ (MegaSound 9X, GCL-2, FrSky-RSSI-DAC, etc.) Keress fel!

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 4:48 am

HC1969 wrote:Use all connection for works!!!
PB7 (!!) and D0-D3 (also all power pins)!
See: http://blog.naver.com/azure93andy/120194875155
The picture in the link you sent shows the 9X board ... not the 9XR board connections. But the backlight works and I get speaker sounds. Power is good to the Megasound board, 5.0V and 3.3V regulators have power. Maybe there is a problem with this board. Is there a way to test this on the bench?

User avatar
HC1969
Posts: 421
Joined: Wed Dec 28, 2011 8:47 am
Country: Hungary
Location: Istvan Magi
Contact:

Re: Megasound in 9XR

Post by HC1969 » Fri Sep 13, 2013 4:53 am

NO!!!

Please see link and description and other pictures!!!!
http://rc.emiter.hu/ (MegaSound 9X, GCL-2, FrSky-RSSI-DAC, etc.) Keress fel!

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 4:59 am

OK ... you are correct. There is another picture showing R72 must be removed. I will move the PB7 connection to the way you show it. Thanks for seeing that correction!

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 6:27 am

Problem solved!!! Board is working!!! All my connections as shown in my pictures were correct. However, I did not see the instruction in the photo from the installation link to remove R72. It appears that resistor was either pulling up or pulling down the PB7 pin. But unlike the other pull up/down resistors this one was not adjacent to the Atmega pin.
Thank you so much Joao and Miscolc for your help. I am attaching some pictures of the plastic re-work on the transmitter case needed to fit the Megasound board in the place I have it installed. I hope this will help others with this difficult fit problem.
DSCN4169a.JPG
This plastic needs to be trimmed. The "Ready" LED legs are bent down for speaker clearance.
DSCN4170a.JPG
Note the slot cut into the upper plastic piece. This slot is for the speaker which comes with the Megasound board.
DSCN4173a.JPG
This notch on the RF board mount is needed to clear components on the Megasound module.
DSCN4174a.JPG
The bottom of the speaker needs to be flush with the washers under the power switch mounting screws.
DSCN4175a.JPG
The 2 vertical pieces of plastic on each side of the speaker need to be trimmed down on an angle for Megasound module clearance.
DSCN4176a.JPG
Another view of the trimmed angle pieces.
DSCN4184a.JPG
Power plus and minus, Backlight plus and beep connections.
DSCN4185a.JPG
Speaker plus, Speaker minus, PB7, D0 through D3 and Backlight - connections.
DSCN4186a.JPG
RF board. Red is Power plus, Black is Power minus and Blue is the beep connection.
DSCN4189a.JPG
Megasound completed installation.

User avatar
HC1969
Posts: 421
Joined: Wed Dec 28, 2011 8:47 am
Country: Hungary
Location: Istvan Magi
Contact:

Re: Megasound in 9XR

Post by HC1969 » Fri Sep 13, 2013 6:52 am

I am very happy! Thanks for the pictures!
I live in the city of Miskolc in Hungary (my name is Istvan Magi). :)
I recommend Be aware of the following expansion:
Image
Serial connection to a PC (voice and Mega FW handling via RS232 port).
See (use Google translator):
http://rc-miskolc.emiter.hu/rc-miskolc/ ... Itemid=186
http://rc.emiter.hu/ (MegaSound 9X, GCL-2, FrSky-RSSI-DAC, etc.) Keress fel!

User avatar
jhsa
Posts: 16434
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Megasound in 9XR

Post by jhsa » Fri Sep 13, 2013 10:11 am

great job, well done. Very good and detailed pics of the instalblation also. This should go in the wiki. i would do it but I'm full of work at the moment. .
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 5:51 pm

My apologies Istvan for calling you by your town name. After a good night's sleep I'm ready to add Istvan's serial mod. Joao, I'm not sure how to add the pics and comments to the Wiki, or even if I have authorization to do so. Maybe someone can help me with this.

User avatar
jhsa
Posts: 16434
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Megasound in 9XR

Post by jhsa » Fri Sep 13, 2013 6:33 pm

It would be nice.. I would do it but am very busy at the moment.. :(

jOÃO
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Fri Sep 13, 2013 7:20 pm

No problem ... others may want to help.

User avatar
HC1969
Posts: 421
Joined: Wed Dec 28, 2011 8:47 am
Country: Hungary
Location: Istvan Magi
Contact:

Re: Megasound in 9XR

Post by HC1969 » Sat Sep 14, 2013 10:42 am

adagiohr41 wrote:My apologies Istvan for calling you by your town name. After a good night's sleep I'm ready to add Istvan's serial mod. Joao, I'm not sure how to add the pics and comments to the Wiki, or even if I have authorization to do so. Maybe someone can help me with this.
No problem! ;)
I link your description on my webpage! Thanks!
http://rc.emiter.hu/ (MegaSound 9X, GCL-2, FrSky-RSSI-DAC, etc.) Keress fel!

zector
Posts: 15
Joined: Thu Jan 17, 2013 7:14 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by zector » Mon Oct 21, 2013 7:53 pm

Nice pics adagiohr41. Its nice to see a pic of a working setup for referance.

A bit off topic, but did you use the 500 ohm resistor for your telemetry mod, I see the 2x 220ohms, but not the 500?

adagiohr41
Posts: 51
Joined: Thu Feb 02, 2012 3:28 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by adagiohr41 » Tue Oct 22, 2013 12:34 am

The 2X 220 ohm resistors are the existing ones but with their clads that attach to the IC pins being cut. I believe I attached the 470 (500) ohm resistor to one of the wires at the programming jack which was easier than getting to the pad on the board. Since I removed the connection between the 220 resistors to the ATmega, I was able to to utilize that programming wire. I currently don't have access to the radio in order to send you a pic. Sorry ...

tedbmoss
Posts: 112
Joined: Sun Jul 15, 2012 10:42 pm
Country: -
Location: Phoenix, AZ

Re: Megasound in 9XR

Post by tedbmoss » Tue Feb 04, 2014 10:20 pm

CIMG4555.JPG
alternate megasound in 9xr
CIMG4558.JPG
CIMG4559.JPG
debounce resistors and telemetering
CIMG4560.JPG
CIMG4561.JPG
CIMG4562.JPG
insulator under board
CIMG4563.JPG
showing all the megasound connections to the cpu
CIMG4564.JPG
Have to change battery to physically smaller battery (lipo)
CIMG4565.JPG
the advantage is the access to the sd card from the bottom.
CIMG4538.JPG
cut down megasound card, just the edge!

thlu
Posts: 3
Joined: Mon Mar 24, 2014 10:32 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by thlu » Tue Mar 25, 2014 1:15 am

Hello forum members,
thank you for this great job.
I assambled a 9xr board in an old multiplex tx case, and added the megaboard and a djt modul. My Receiver is an Frsky D8R 2 plus with an openxvario.
I flashed the er9x-frsky firmware and everything works fine. Telemetry, haptic and Backlight are working fine. and the transmitter speaks to me. But i want to get various tone depending on the vertical speed.

In anather threed i read, ther is not enough memory for such an ad-on.

FrSky Variometer

So i decidte to flash 0pen9x. But only a voice counts beginning at 80??? The vario sound whith this firmware is ok.

Can anybody please help with the correckt preferences in companion9x.

Greetings from Germany

Thomas

User avatar
Kilrah
Posts: 9017
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: Megasound in 9XR

Post by Kilrah » Tue Mar 25, 2014 8:31 am

thlu wrote:So i decidte to flash 0pen9x. But only a voice counts beginning at 80??? The vario sound whith this firmware is ok.
What do you mean with that?
If I remember well you need a different set of voice files with OpenTX than with ER9X.

User avatar
jhsa
Posts: 16434
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: Megasound in 9XR

Post by jhsa » Tue Mar 25, 2014 9:20 am

Try this voice pack for opentx

viewtopic.php?f=64&t=2856
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

thlu
Posts: 3
Joined: Mon Mar 24, 2014 10:32 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by thlu » Tue Mar 25, 2014 6:06 pm

Thank you for the fast reply. I will try tonight the opentx voice Pack.

thlu
Posts: 3
Joined: Mon Mar 24, 2014 10:32 pm
Country: -

Re: Megasound in 9XR

Post by thlu » Mon Mar 31, 2014 5:55 pm

I have flown three test flights. Everything works fine with the right sound files.

thomas

Post Reply

Return to “Electronic Mods”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest