FS-TH9X Module question?

Everything about the smartie programmer and backlight kit!
TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Sun Jan 08, 2017 11:54 pm

I have 2 TH9X radios from Nitro Planes and have installed SmartieParts boards in both. loaded Er9x, works great. Did tutorials on YouTube and got models loaded and tested. Question is which Module and Rx should I get for best performance. My radio's have the original FS modules and are hard wired to the antenna in the case. Am I correct in assuming that if I remove the current modules, I can plug in one of the FrSky modules like XJT, DJT, DF from Hobby King that are JR compatable? If so, do I only need to change the protocol type in setup to PXX and bind to the Rx? Thanks

By the way, those Tutorials for Er9x on You Tube are Excellent!!!

TomIngram1

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15622
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: FS-TH9X Module question?

Post by MikeB » Mon Jan 09, 2017 12:07 am

The 'J' in XJT and DJT are for JR compatibility, the DFT is for Futaba.
Yes you may plug in a XJT or DJT. The DJT still uses PPM, but the XJT works best with PXX (I've renamed PXX to XJT in the latest release).

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Mon Jan 09, 2017 12:14 am

TomIngram1 wrote:Am I correct in assuming that if I remove the current modules, I can plug in one of the FrSky modules like XJT, DJT, DF from Hobby King that are JR compatable?
Yes, only JR type modules like the DJT or XJT
If so, do I only need to change the protocol type in setup to PXX and bind to the Rx? Thanks
Yes, but be aware that to have telemetry you need to do the telemetry mod. Check the wiki.

If you decide to do this mod, I would choose the one using a level converter if I were you.. :)

http://openrcforums.com/wiki/index.php/ ... _telemetry

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Mon Jan 09, 2017 5:19 am

Thanks guy's. The link to Mikes Telemetry mods doesn't appear to work, but the photo's on the wiki site show a different SmartiParts board than the one I have. I installed the 9eXtreme boards. Do I still need the same mods?

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Mon Jan 09, 2017 9:07 am

Then you do not need those mods. You should have said you have the 9xtreme as smartieparts sell more than one board for the 9x radio :) :)
When people say smartieparts and 9x we tend to think you have the other board to flash the stock 9x radio.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW


User avatar
Kilrah
Posts: 9518
Joined: Sat Feb 18, 2012 6:56 pm
Country: Switzerland

Re: FS-TH9X Module question?

Post by Kilrah » Mon Jan 09, 2017 9:18 am

MikeB wrote:The 'J' in XJT and DJT are for JR compatibility, the DFT is for Futaba.
HK sells a kit they call "DF" with a JR module though, which commonly causes confusion.

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Thu Jan 19, 2017 10:24 pm

OK. I purchased a XJT w/X8R receiver, and a DJT w/V8FR-II receiver. I cannot get either to bind. The Tx's appear to work per the instructions, But I get no led activity at all on the Rx's. Could I have missed a setup step somewhere to enable RF out? Did I miss a mod ? All of the eXtreme functions seem to work and I can transfer the eepsky files with no problem. Any ideas would be a leap forward at this point. Thanks

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Thu Jan 19, 2017 10:32 pm

So, you have a 9x radio with a 9xtreme upgrade board.
Go to the "Model Setup/Protocol" menu, and make sure the external RF module is active and set to "PPM" for the DJT module and "XJT (PXX on earlier versions of Ersky9x)" for the XJT module.
If the external module's protocol is set to OFF, then the RF module will NOT be powered on.
Try to bind the receiver again.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Thu Jan 19, 2017 10:45 pm

Still nothing. Both internal and external are set to on. D16, Pxx, RxNum = 1, Ame, 1st chan = 1

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Thu Jan 19, 2017 10:54 pm

PXX is only for the XJT module, the DJT needs the protocol set to PPM.

Let me ask you a question. Did you insert or remove the RF module while the radio was ON?
If you didn't, DON'T DO IT, as it can damage the 9xtreme board..

Something else, go to the main screen that shows the channel outputs as bars. To cycle through the different main screens just keep pressing up or down.
Do the bars move when you move the sticks?

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Thu Jan 19, 2017 11:03 pm

No I know better than that. Yes the bars all move with the sticks and switches.

Also, the XJT has power and goes into bind mode (solid green, flashing red led's) but I can't get a response from the receivers.

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Thu Jan 19, 2017 11:26 pm

TomIngram1 wrote:No I know better than that.
Ok, but you understand I had to ask it.. there were some cases of damaged boards due to people inserting/removing modules with the radio ON.
Yes the bars all move with the sticks and switches.
That means the radio should be sending the channels to the RF module.
Also, the XJT has power and goes into bind mode (solid green, flashing red led's) but I can't get a response from the receivers.

TomIngram1
How are you trying to bind the receiver to the module?
I don't have a XJT but I believe you should use the bind option in the protocol menu to put the module in bind mode.

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Thu Jan 19, 2017 11:36 pm

I have tried it both ways. Turn on Tx while holding f/s button on module. When steady green and flashing red - hold f/s button on Rx and apply power to Rx. Should see led on Rx Flash indicating Bind.

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Fri Jan 20, 2017 12:29 am

does this also happen with the DJT and its receiver?
Is the XJT compatible with the X8R?
There is different firmware for different regions.
For example, a XJT bought in the US will not work with an X8R receiver bought in Europe..

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 1853
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FS-TH9X Module question?

Post by bob195558 » Fri Jan 20, 2017 12:51 am

In case you have not seen this 9Xtreme string, it maybe be a source of info: (viewtopic.php?f=95&t=7182).
Did you do the Module Bay Mod ? (viewtopic.php?f=7&t=8741&p=114455#p114455).
Look at the Optional 9Xtreme Radio Mods:.
The external XJT module can be turned into a DJT module too.

Bob B.
Last edited by bob195558 on Fri Jan 20, 2017 12:57 am, edited 1 time in total.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme, Er9x on 9x with Smartieparts Programmer with TelemetrEZ Board
(http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=95&t=7182).
CR10 3D Printer: (http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=85&t=10702)

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Fri Jan 20, 2017 12:55 am

Yes, it happens with both Tx/Rx sets. I bought them as bundled combo's from Hobby King. Since both are behaving the same, I began suspecting that I have done something wrong in the conversion sequence of my FS-TH9X - Smartieparts eXtreme - Er9x.

Yes I did the Module Bay Mod. It fits well and clicks in place.

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Fri Jan 20, 2017 1:05 am

Ok, we will have to check that module bay mod. Pictures?
What value resistor did you use? 100 ohm?
If all checks ok with your mod we will have to check if your 9xtreme is outputting a signal to the module. Do you have an oscilloscope?
If not, there is another way of checking it. But I will explain how to tomorrow. Very late here now, gotta sleep. :(

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Fri Jan 20, 2017 1:08 am

Mike, could you please let us know where is that version of ersky9x that checks the PPM pin on the 9xtreme board? I should have saved it to my computer :( keep forgetting :(
Thanks

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Fri Jan 20, 2017 1:09 am

No Scope. Thanks for all your help Joao.

TomIngram1

User avatar
MikeB
9x Developer
Posts: 15622
Joined: Tue Dec 27, 2011 1:24 pm
Country: -
Location: Poole, Dorset, UK

Re: FS-TH9X Module question?

Post by MikeB » Fri Jan 20, 2017 10:09 am

With a XJT module in the back and the the protocol set to "XJT" (PXX), then selecting BIND in the menu causes the red LED on the XJT to start flashing. If this works, then the PPM/PXX pin is connecting and working correctly.

Mike.
ersky9x/er9x developer
The difficult we do immediately,
The impossible takes a little longer!

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Fri Jan 20, 2017 10:44 am

That is a very good idea Mike. Didn't know about it.. Took note of it :)

Thank you

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 1853
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FS-TH9X Module question?

Post by bob195558 » Fri Jan 20, 2017 12:07 pm

Just to review: If your XJT is in Bind mode (flashing Red LED on XJT),
then hold the bind button down on your X8R receiver and connect the 5V battery power (Bind mode 5).
After several seconds have pasted release X8R receiver's Bind Button and disconnect the 5V battery power.
Turn OFF and back ON your 9x radio and re-power (5V) your X8R receiver.
Test using a servo that you have Bind (connection between XJT and 8XR).
X8R Receiver Manual.jpg
X8R Receiver Manual (click on picture to zoom in)
It is difficult to hold the X8R Bind button and connect the 5V battery power at the same time.
So if the X8R Bind button becomes released before the Bind can complete when trying with one hand
to make the 5V battery power connection, there will be no Bind.
Having some one to help (another pair of hands) is one way and because I am, most of the time alone,
I use a switch (http://alofthobbies.com/receiver-power- ... -port.html) to make the X8R receiver's
power connection, this makes the Bind process much easier to do.

There is the possibility the firmware between the XJT and the X8R are not compatible with each other.
(viewtopic.php?f=97&t=6574&hilit=Bind+XJT+Eu+firmware).


Bob B.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme, Er9x on 9x with Smartieparts Programmer with TelemetrEZ Board
(http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=95&t=7182).
CR10 3D Printer: (http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=85&t=10702)

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Fri Jan 20, 2017 11:44 pm

Hi Guy's. Mike's comment about the Bind select in protocol works as he say's. The red LED flashes with a Green steady. Holding the f/s button on the Rx while connecting the Batt never results in a bind though. Also no LED flash on the Rx. If I change to the DJT module w/ V8FR-II Rx I get the same exact indications. Tx module goes into bind mode (flashing red,steady green) but no bind at the Rx.

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Sat Jan 21, 2017 12:03 am

Please watch this video.. Is it what you are doing with the DJT and V8FR-II??

https://www.youtube.com/watch?v=azRInTu9lS0

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Sat Jan 21, 2017 3:22 am

Yes, I tried that method. This method is if you want full telemetry. Method 2 - switch 1 off, switch 2 on - is if you want NO telemetry. I tried both. No bind on either.

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Sat Jan 21, 2017 8:45 am

Well, this is getting a bit weird now.. So it looks like your XJT is receiving a signal from the radio on pin 1 (PPM Pin) of the mode bay, otherwise, according to Mike, it wouldn't enter Binding mode. But it doesn't bind. That could be explained by the module and receiver not being compatible, one with US firmware, and the other with Europe firmware, even if you bought both at the same place. Not saying this is the case, just thinking loud.
But the DJT also not bindind is very strange.
If there is a valid signal on pin number one of the module bay and power to the module, then the receiver not binding should have nothing to do with the radio :o
I think there might be more than one problem here.
Please check AGAIN that when you have the XJT inserted in the radio, PXX (XJT in new versions of ersky9x) is selected in protocol, and when you have the DJT installed in the radio, PPM is selected in protocol.

I don't know how old your 9x radio is but recent radios have a bit of plastic surrounding the pins in the module bay that could prevent the frsky modules from being fully inserted, resulting in one or more pins not being properly connected. If that is the case, it has to be removed..

Maybe you could post your radio's eeprom here, as well as a picture from the module bay.

Thanks

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

User avatar
bob195558
Posts: 1853
Joined: Sun Dec 16, 2012 7:24 pm
Country: United States
Location: New England, Vermont
Contact:

Re: FS-TH9X Module question?

Post by bob195558 » Sat Jan 21, 2017 11:11 am

Module bay mod should look like this:
Module Bay Mod .JPG
Module Bay Mod
Module Bay Mod : (viewtopic.php?f=7&t=8741&p=114455#p114455).

Bob B.
ErSky9x on Taranis, Sky9x, 9Xtreme, Er9x on 9x with Smartieparts Programmer with TelemetrEZ Board
(http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=95&t=7182).
CR10 3D Printer: (http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=85&t=10702)

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Sat Jan 21, 2017 7:18 pm

Here's some photo's I hope.(1st time)
Bay_Mod.JPG
XJT.JPG
X8R--Rx.JPG

TomIngram1

User avatar
jhsa
Posts: 17816
Joined: Tue Dec 27, 2011 5:13 pm
Country: Germany

Re: FS-TH9X Module question?

Post by jhsa » Sat Jan 21, 2017 7:30 pm

Your radio doesn't have the plastic around the pins. It looks like it was already removed..
I can't understand why it is not working.. :(
Will think about it better..
Do you have another radio you could try the modules? Maybe a friend"s radio?

João
My er9x/Ersky9x/eepskye Video Tutorials
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5uJhoD7sAKidZmkhMpYpp_qcuIqJXhb9

Donate to Er9x/Ersky9x:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=YHX43JR3J7XGW

TomIngram1
Posts: 26
Joined: Sat Jul 16, 2016 10:07 pm
Country: -

Re: FS-TH9X Module question?

Post by TomIngram1 » Sat Jan 21, 2017 7:54 pm

Yes. I have asked to borrow it tomorrow. When doing a bind does eR9x send a data string through the Tx module to the Rx. Could I have the RF but not the data? I noticed with the pxx protocol you need to give the Rx a address or unit number. just grabbing straws here. Thanks


TomIngram1

Post Reply

Return to “SMARTIEPARTS PROGRAMMER”